25 Temmuz 2024 Perşembe

Evlilik Sanatı*


 

Evlilik Sanatı*

… ..

… .. Evlilik, iman sahipleri için mukaddestir. Evlilik sosyal düzenin ayrılmaz parçasıdır. Çocukların menfaati için mutlak zarurettir. Kadınlar sevilmek içi ve kendilerini aşk içinde teslim edebilmek için, muhtaç olduğu emniyet ve güvenliği; erkekler de yararlı ve etkili bir iş yapabilmek için en iyi ortamı, evliliğin sorumluluk ve devamlılığı içinde bulurlar. Bütün bu nedenlerle birlikte, bir erkeğin yalnız bir kadınla aşk birleşmesi yapmasının, cinsi tekâmüle en uygun şekilde ve tek taraflılıktan kurtarıp, onu insaniliğe kavuşturuşundan ötürü, evliliğin gereğine ben de inanıyorum.

Gerçi evlilikte ve evlendikten ötürü çok ıstırap çekilmiştir. Fakat evlilik olmasaydı muhakkak ki insanlar çok daha fazla ıstırap çekeceklerdi.

Dünya kurulduğundan bugüne kadar cinsiyetin evlilik hayatında en önemli rollerden birini oynadığı, mesut bir aile birliği için en mükemmel surette tatmin edici cinsi temasların şart olduğu özellikle son yıllarda daha iyi anlaşılmış bulunmaktadır. Yalnız bu konuda pek çok kişinin zihinlerine yerleşmiş olan çok yanlış bir fikir vardır: Sanırlar ki cinsi temasları insan insiyakî olarak, tabiatın yönetimi ile yeter derecede eksiksiz olarak başarabilir ve bu bakımdan herhangi bir kimseden bir şeyler öğrenmek zorunluluğu yoktur. Oysa karı koca arasında mükemmel bir cinsi ahenk kurabilmek bir sanattır vr her sanat gibi onun da öğrenilmeye ihtiyacı vardır.


Cinsiyetin evlilikteki rolü gerçekten çok mu ,önemlidir?

Evliliğin sadece cinsiyetten ibaret olmadığını, karı koca arasındaki bağlılığın sadece cinsi ilgilerle sürdürülemeyeceğini belirtmek gerekir. Oysa bir izdivacın saadet içinde geçebilmesi için karı koca arasında fikir birliği, ilgilerde zevklerde zihniyet ve düşüncelerde bir ortaklık bulunması zorunludur. Fakat karı koca arasında bir cinsi bağlılık olmadan da evliliğin saadet içinde geçmesi imkânsızdır. Bugüne dek görülen büyük geçimsizliklerin cinsi ahenksizlikten doğduğu görülmüştür. Son yıllarda yapılan birçok ciddi araştırmalar da ahenkli bir cinsi hayatın evlilikteki saadet üzerinde çok önemli rolünü belirtmektedir. Yine bu araştırmalar karı koca arasındaki cinsi ahenksizliğin çoğunlukla cinsiyet hakkında yanlış fikirlere sahip olmak ve cinsiyet tekniği hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olmamaktan ileri geldiği ortaya çıkmıştır.

… ..

Birleşmenin karşılıklı olarak tatmin edici geçmesi için kadının yapması gereken bazı şeyler var mı?

Elbette. Bunların başında birleşmede bulunurken onun da soğuk ve hareketsiz kalmayıp, istekli ve hareketli olması gerekir. Bİrleşmeye daha başlamadan önce erkeğin arzularını kuvvetle harekete geçirecek davranışlarda bulunmalı, kocasının keyfini kaçıracak, arzusunu azaltacak şeylerden kaçınmalıdır. Öte yandan her zaman temiz olmak, vücuttaki bazı kokuların hissedilmemesi için gerekli şeyleri yapmak, bu arada erkeğin hoşuna giden kokuları sürünmek, bir kadının çok dikkat edeceğihususlar olmalıdır.

… ..

Evlilikteki bütün sıkıntılar cinsi ahenksizlikten mi ileri gelir?


Şüphesiz hayır. Evlilik hayatında çiftlerin birbirleri ile ahenkli münasebetler içinde yaşamaları birçoknednelrle, kişilik ve mizaçlarının uygunluğuna, ekonomik durumlarına vb. bağlıdır. Fakat cinsiyet bunların içerisinde belki de en önemli olanıdır. Oysa ahenksiz bir cinsi hayat, cinsi alanlardaki anlaşmazlık ve güçlükler, başka her bakımdan uyuşan eşleri bile anlaşmazlıklara sevk edebilir.

Bununla beraber şu noktayı da belirtmek gerekir ki öteki alanlarda birbirleri ile pekiyi anlaşan çiftler, cinsi alandaki anlaşmazlık ve güçlüklerini birçok kereler hoş görebildikleri hâlde öteki alanlarda anlaşamayan çiftler, uğrayacakları cinsi güçlükleri çok ciddi ve mübalağalı şekilde vahim bir mesele olarak karşılarlar.

… ..

EVLİLİKTE KADININ ROLÜ

… ..

… .. Cinsi hayatta tam mutluluk ve başarı, karı kocanın cinsi temas ve sevişmelere beraberce katılmalarıdır. Kadınlar yersiz bir çekingenlikle çoğu zaman bu temaslarda hareketsiz ve pasif durmakta her şeyi erkekten beklemektedir. Başarısızlıkların ve uyuşmazlıkların bir nedeni de budur.

Fakat evlilik sadece cinsiyetin egemen olduğu bir kuruluş değildir. Hatta yıllar ilerledikçe evlilik yapısı cinsiyetten çok, başka temellere, dostluk ve arkadaşlığa dayanmaktadır. Bu dostluk ve arkadaşlığın kuruluş ve kuvvetlenmesine, kadın da elinden geldiği kadar hizmet etmeli, payına düşeni yapmalıdır. Bunun için de erkeğini kendisine bağlayacak küçük şeyleri ihmal etmemeli. Bu küçük şeyler nelerdir? Evlilikte saadeti inceleyen bütün düşünür ve yazarlar aşağı yukarı şu noktaları tekrarlamaktadırlar:

… ..

… .. Ona hayranlığınızı belirtmek için fırsatlar arayınız, kendisine güvenini kuvettlendiriniz. … .. Ona akıl danışınız. Yapmayı düşündüğünüz işler, kıyafetiniz, saçınız hakkında onun fikrini alınız. Şüphesiz onun zevk ve düşüncelerine büsbütün aykırı hareket etmekle birlikte, onun söylediklerini harfi harfine yerine getirmek zorunda değilsiniz. Ama ona akıl danışmakla, kendisinin duygu ve düşüncelerine değer vermiş olduğunuzu gösterirsiniz.

… 

TENKİT

… ..

… ..  her kadının veya kocanın hakkı, hatta bazen görevidir. Ama bu tenkiti yaparken, eşinin ve kendine güvenini sarsmayacak bir yol bulmaya dikkat edilmelidir. Vücut yapısı bakımından olsun, zekâ kuvveti veya başarı bakımından olsun, her insan kendini hayale kaptırmak ihtiyacındadır. Bazen onun gözünü açmak gerekebilir. Bunu maharetli bir şekilde yapınız. Samimiyet mi? Evet, elbette. Fakat aynı zamanda nezaket. Eğer dikkatli davranmazsanız, eşiniz sizden görmediği takdiri başka birinde arayacaktır. 


… ..


TAVIRLAR

… ..

… .. Karı ve kocanın, dış görünüşlerine itina etmeleri, iyi bir evlilik hayatının temel şartlarından biridir. … ..

… ..


EVLİLİKTE YENİ KALMAK

… ..

… .. Bunun için belki küçük yeniliklerle bu renksizliğe zaman zaman renk katmak ve küçük yeniliklerle evlilik hayatını biraz olsun yenilemek mümkündür. 

 … ..

… …   sık sık yeni görünmek için  yapılabilecek şeyler vardır. Bu da her eşin, zekâsını çalıştırmakla bulabileceği basit şeylerdir.









*Evlilik Sanatı Karı Koca İlişkileri ve Cinsel Hayat & Dr. Van de Valde

Dr. Alfred Kinsey

Dr. Benjamin Morse

Dr. Abraham ve Hannah Stone


Dorlion Yayınları

Türkçeye Çeviri : Doğan Dülger

1.Baskı/ Ağustos 2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder