13 Temmuz 2024 Cumartesi

Evlilikte Mutluluk Sanatı*


 

Evlilikte Mutluluk Sanatı, bozuk olan her şeyi kısa sürede düzeltecek mucizevi formüller ihtiva etmiyor. Çünkü her kişi ve her aile kendine özgüdür. … ..


Aile Kurumu niçin?

Son devirlerde ailelerin görevlerinde değişiklikler olduysa da şu dört temel fonksiyonu her zaman vardır ve var olacaktır:

1.Cinsel ihtiyaçların karşılanması: Toplumun huzurunu sağlamak amacıylacinsel davranışlara çeşitli kısıtlamalar getirilir; evlilik kuralları da bu kısıtlamalardandır. Ancak, cinsel ihtiyaçlar evliliğin tek amacı değilsir.

2.Ekonomik işbirliğinin sağlanması: Bilinen bütün insan topluluklarında cinsiyete göre bir iş bölümü ve işbirliği vardır. Erkeklere fiziki güçleri sebebiyle genellikle dah ağır ve zorlayıııcı görevler (avcılık, maden işletme, ağaç kesme vb.) verilmektedir. … ..

3.Üreme, çoğalma ortaımın sağlanması.

4.Çocuğun yetiştirilmesi, bakımı ve eğitimi (sosyalleşme): Aile üyeleri, bu konuda kendi paylarına düşeni yerine getirerek katkıda bulunurlar.

… ..

  Evlilikte Eşlerin İhtiyaçları Nelerdir?

1.Sevgi ve güven: … ..

2.İlgi ve destek: … ..

3.Başkalarına sevgi ve güven verme, destek olma: Eşlerin arasında güvenli bir ilişki kurulmuşsa, her ikisi dışında (çocuklar, anne baba, kardeşler, diğer yakın akrabalar, arkadaşlar, komşular vs.) sevgi, güven verme, ilgi gösterme ve destek olma serbestliği arkadan gelir. Eşler arasındaki ilişkide

güvensizlik varsa, başkalarına verici  şekilde yaklaşmak, güvensiz ve kırılgan eşi huzursuz eder ve bir geçimsizlik sebebi olabilir. Başkalarına karşı verici davranışlar, eşler arasındaki ilişkide de verici olunarak dengelenmelidir. Aksi takdirde eş “Her zaman başkalarının (akrabalarının veya arkadaşlarının) yanındasın, hiç benimle ilgilenmiyorsun” diye yakınmakta haklı olabilir.

4.Cinsellik: uygun bir çiftin ilişkisinde, cinsel ihtiyaçların ifade edilmesine ve tatminine öncelik verilir. Çözülmemiş gizli problemler varsa, bunlar çoğu zaman cinsel uyumu bozar ve cinsel hayata zarar verir, . Araştırmalara göre psikoseksüel sorunların yüzde 60’ının evlilikteki sıkıntılardanve eşlerin kendilerine güven eksikliğinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. … ..

5. Anne-baba olma:

6.Çocukları büyütme sorumluluğunu paylaşma:

7.Direkt ve açık iletişim:

8.Beraber gezi ve pikniklere çıkma:

9. Eşe maddi destek ve ekonomik güven:

10. Aile fertlerinin kendilerini geliştirmeler:

11.Şahsî serbeslik hakkı:

12.D,zen, uyum ve aile birliğinin devamı:

13. Ailenin bir araya gelmesi:

14Ev işleinin sorumluluğunu paylaşma:

15.Manevi değerlere sahip çıkma:

… ..

… ..

Evlilikte Cinsellik

… ..

Evlilik karşılıklı fedakârlığa dayanır. Eşlerin birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermeleri her iki tarafın diğerine duyduğu sevginin bir göstergesidir. Karşılıklı ihtiyaçların başında ise cinsellik yer alır. … ..

… .. evlilikte her eş her zaman istekli ve hazır olmaya çalışır, eşinin cinsel arzularını karşılamak için elinden gelen herşeyi yapar, yapmalıdır. … ..

… .. Bu konuda uyumsuzluğa asla yer yoktur. … ..


… ..

Mutluluk için erkeklere sorular

… ..


Hanımlara sorular

… ..

Giyinişinizde, kocanızın zevkini de göz önünde tutuyor musunuz?


… ..





*Evlilikle Mutluluk Sanatı  & Doç Dr. Sefa Saygılı

Elit Yayınları

İstanbul / Kasım 2005



*Prof. Dr. Sefa Saygılı`nın Resmi Web Sitesi (sefasaygili.com)

*sefa saygılı - ekşi sözlük (eksisozluk.com)

*erdoğan'a yakın olmak dışında hiç bir özelliği olmayan kişi. kendi kitaplarını öğrencilerine dağıtıp ilkokul seviyesindeki ders notlarını sırayla öğrencilere okutan profesör.

1 yorum:

  1. Zamanın ruhunu kaçıran, aynı konulardaki bir çok eserin gerisinde kalan bir kitap... ..

    YanıtlaSil