Uçsuz bucaksız denizin ortasında kopan fırtınalar mı daha güçlüdür yoksa insanın içinde kopan fırtınalar mı?
Joseph Conrad’ın İngiliz ticaret filosunda görev yaparken deneyimlere dayanan Narcissus’un Zenciiiiisi 1897’de yayımlanmıştır. Narcissus gemisinde vuku bulan tüm olaylar, siyahî tayfa James Wait’in etrafında döner âdeta. Ölümün eşiğindeki James Wait bazı müfrettebatta şefkat ve sevgi uyandırırken bazısının nefretini ve gazabını çeker, huzursuzluğun hüküm sürdüğü ve fıtınaların gemiyi alabora ettiği hikâyede onun varlığı hep bir kıymık gibi durur, tüm sorunların kaynağı oymuş gibi görünür ve faka sorulmsı gereken soruları sorduran da onun kendisidir.
… ..
… .. Kaptan karadaydı, mürettebatını tamamlamak için yeni adamlara bakıyordu ve günün sonunda, geminin zabitleri biraz soluklanma fırsatı bulmaktan memnun bir hâlde kenara çekilmişlerdi. Hava karardıktan kısa bir süre sonra, karaya çıkmasına izin verilmiş gemicilerin bazıları ve yeni adamlar kıyı tekneleriyle gelmeye başladılar. Teknelerde kürek çeken beyaz giyimli Asyalılar, daha tekne iskele merdivenine yanaşmadan önce ödeme için bağırıp çağırmaya başlamıştı. Şark dilinin ateşli ve tiz gevezeliği ile küstah iddialar ve haksız talepler saygısızca haykırarak itirazlar sıralayan sarhoş denizcilerin dilbazlığı kapışıyordu. Doğu’nun göz kamaştırıcı ve yıldızlı barışçıllığı, beş annadan yarım rupiye kadar değişen miktarlarda yükselen öfke ulumaları ve ağıt çığlıklarıyla sefil bir harabeye dönüştü; Bombay Limanı’nda dolaşan her ruh, yeni adamların Narcissus’a katılmakta olduğunu anladı.
… ..
… .. Gemideki en yaşlı denizci olan ihtiyar Singleton, güvertede lambaların tam altına yerleşmişti; beline kadar çıplaktı, kaslı göğsü ve muazzam pazıları vahşi kabile şefleri misali dövmelerle kaplıydı. Mavi ve kırmızı desenle arasında beyaz teni saten gibi parlıyordu; çıplak sırtını cıvadranın arkasına
dayamıştı ve güneşten yanmış koca yüzü elinde tuttuğu kol boyu bir kitabın ardında kalmıştı. Gözlükleri ve saygıdeğer beyaz sakalıyla, dünyanın dinsiz imansız kargaşası içinde bir ilkel bilgelik abidesi gibi âlim ve zalim bir reise benziyordu. Kendini iyice kaptırmıştı ve sayfaları çevirdikçe sert yüz hatları üzerinden ciddi bir şaşkınlık ifadesi beliriyordu. “Pelham” okuyordu. Bulwer Lytton’ın güneye giden gemilerin baş güvertedeki şöhreti ve tuhaf bir olgudur. … ..… ..
… .. Bay Beker korkusuzca ilerledi. “Sen kimsin? Ne cüretle…” diye söze başladı.
Diğerleri gibi hayrete düşmüş olan miço, lambayı adamın yüzüne doğru kaldırdı. Siyahtı. Şaşkın bir uğultu, “Zenci” kelimesinin bastırıldığı mırıldanmalara benzeyen hafif bir uğultu güverte boyunca uçuşup güverte boyunca gecenin içine kaçtı. Zenci duymuyor gibiydi. Bir süre sonra sakince şöyle dedi: “Benim adım Wait. James Wait.”
“Ah!” dedi Bay Baker. Sonra için için, yanan bir kaç saniyelik sessizliğin ardından öfkesi alevlendi. “Ah! Demek ismin Wait. Ne olmuş? Ne istiyorsun? Buraya bağırarak gelerek ne demek istiyorsun?
Zenci sakin, soğukkanlı, heybetli, muhteşemdi. Adamlar yaklaşmış ve tek sıra hâlinde onun arkasında durmuşlardı. En uzunu zenciden yarım kafa kısaydı. “Ben de gemidenim,” dedi. Belirgi, yumuşak bir kesinlikle söyledi. Sesinin derin, gürleyen tınısı hiç zorlanmadan güverteyi doldurdu. Doğal olarak tepeden bakıyordu, sanki bir doksanlık boyuyla insanın aptallığını uçsuz bucaksızlığını görmüş ve buna fazla takılmamaya karar vermişti gibiydi. Zenci devam etti: “Kaptan beni bu sabah aldı. Daha önce gelemedim. Merdivenden çıkarken hepinizi gördüm ve mürettebatı topladığınızı hemen anladım. … ..
*Narcissus’un Zencisi & Joseph Conrad
Bir Deniz Hikâyesi
Özgün adı: The Nigger of The “Narcissus
Çeviren : Arlet İncidüzen
Karbon Kitaplar 1. Basım, Kasım 2023
*Cıvadra veya civadra, yelkenli gemilerde geminin pruvasından ileriye doğru eğimli olarak uzanan bir direktir.
*Pelham, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama eyaletinde yer alan ve Shelby ilçesinde yer alan bir şehirdir.[2] Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde toplam nüfusu 22.289'dur. … ..
*Edward Bulwer-Lytton - Wikipedia
*Pelham /pɛləm/ is a suburban town in Westchester County, approximately 10 miles northeast of Midtown Manhattan. As of the 2020 census, it had a population of 13,078, an increase from the 2010 census.[4][5] Historically, Pelham was composed of five villages and became known as "the Pelhams". Pelham currently contains two independently incorporated villages: the Villages of Pelham and Pelham Manor.[1]
… ..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder