… ..
Ailede Karı-Koca
Yasal ve törel bağlarla ortaya çıkan ailede, insan ilişkileri en yakın ve yoğun olan asıl öge eşler veya karı ve kocadır. “Karı” ve ”koca” aile ortamına bütün özgeçmişleri kişisel davranış ve alışkanlıkları ve bireysel nitelikleri ve davranış kalıpları ile birlikte bir araya gelmektedirler. Her ikisi de kendine özgü benzer ve farklı kişisel geçmişleri ve şimdiki kişilik yapıları ile birbirine sürekli uyum sağlamak durumundadırlar. Birbirlerini sevme ve sayma yanında, “”birbirlerine” ve “kendilerine” saygı ve güven duyan birer varlık olarak gelişip yaşamak zorundadırlar. Bu süreç içinde birbirlerinin psiko-sosyal ihtiyaçlarını da karşılamak ve birbirlerinin kişilik ce bireyselliğini de kabul etmeleri ya da uzlaştırıcı bir yol bulmaları gerekmektedir. İşte evlilikteki sürekli uyumun karmaşık oluşu buradan gelmektedir.
Karı-koca, bu sürekli uyum süreci içinde, bazen üstesinden gelemedikleri problemlerle karşılaşabilirler. Bu problemin tarafların hayat boyu mutsuzluklarına ve yuvanın yıkılmasına neden olmadan, bu konuda uzman olan birinin yardımı gerekebilir. İşte, aile içindeki üyelerin daha iti uyum sağlayabilmeleri, uyumsuz denen kişinin de dahil olduğu tüm aile üyelerinin ilişkilerini tekrar düzene koyma işlevi aile terapisine düşmektedir.
Evliliğin Bireysel ve Sosyal İşlevi
Evliliğin gereği ve nedenleri düşünüldüğünde, evlilik yaşamının, iki kişinin biyolojik, sosyal ve psikolojik gereksinim ve güdülerini doyurmayı amaçladığı görülmektedir. Farklı cinsten kadın ve erkek beraberliğinin temelinde bu gereksinimlerin karşılanması ve doyurulması yatmaktadır.
Evliliğin temel işlevleri arasında , “Biyolojik” bir gereksinim olarak “cinsel güdüyü doyurmak”, evliliğin en önemli işlevlerinden birisidir. Eşlerin bu yönden uyum içinde olması, birbirlerinin cinsel istek ve beklentilerini karşılaması, cansel güdünün doyuma ulaşması gerekir. Cinsel doyum evliliğin temel koşuludur. …..
… ..
… ..
Evlilikte iki taraf için de temel kural “vermek”tir. Evlilikte birey kendisinden daha çok karşı tarafı düşünür, eşini “empatik bir anlayış” içinde anlamaya çalışır. Gereksinimlerin önem sırası kişiden kişiye değişir ve bireysel bir nitelik taşır. Ancak kadın ve erkek karşılıklı olarak birbirlerinin bütün gereksinimlerini karşılama ve paylaşma çabası içinde olursa evlilikte denge sağlama ve uyumlu yaşamı gerçekleştirme olasılığı artmaktadır.
… ..
… ..
İslâmda Erkek, Kadın ve İnsan
İslâm dininde, “insan” kavramı, kadın ve erkek ile birlikte akla gelmekte, kadın ve rekekten önce temel bir kavram olarak, “insan”dan söz edilmektedir. “Hucurat” sûresi 13. Ayetinde, “Ey insanlar! Doğrusu biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık” denilmektedir.Aile karşıt cinsten iki kişinin bir araya gelerek bireylerin eşit statüde olduğu bir “bütün” oluşturduğu temeline dayanmaktadır.
… ..
.. ..
Sağlıklı Ailelerin Nitelikleri
… ..
(1)Duyguları Paylaşma: Aile üyeleri birbirlerine karşı olumlu ve olumsuz duygularını açık, içten ve özgür bir biçimde paylaşırlar.
… ..
.. ..
Evlilikte İletişim ve Uyum
… ..
Evlilik bir iletişim ve etkileşim sistemidir.
*Evlilik ve Aile Terapisi & Prof. Dr. İbraihim Ethem Özgüven
Nobel Akademik Yayıncılık
5.Basım, Kasım 2020
*Bir Vaizenin Okumaları & Fatma Bayram
Elma Yayınevi
1.Basım Nisam 2015
*Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği - Vikipedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder