9 Şubat 2016 Salı

Damdan Düşen Psikolog & Doğan Cüceloğlu *

-Doğan Cüceloğlu ders çıkarılacak yaşamını içtenlikle anlatıyor. Gizlisi saklısı olmadan  yapılan söyleşiyi Canan Dilâ sayfalara yansıtmış.
Kitap 542 sayfa. Doğan Cüceloğlu’nun Silifke’de başlayan hayat yolculuğu,  İstanbul’daki Üniversite hayatı ve Amerika’daki doktora eğitimi, evlilik ve sonraki tecrübelerini paylaşırken okuyucuya dersler çıkarma ortamı sunuluyor. Her yaratılmışa saygı duyan, bir dağ başında, okuma yazma bilmeyen bir köylüden daha önemli olmadığının bilinci içinde kendini anlamlandıran bir uzman psikolog. 
-On bir kardeşli bir aile, elektriğin olmadığı köy ortamı, aşkları, yoksulluğun ortaya çıkardığı sorunlar, aşılacak engeller ve ülkesine, insanlığa yararlı olabilme hedefine giden yolculuğu...
-Ülkemiz ve Amerikadaki eğitim anlayışının mukayesesi... ..

-Amerikan kültürü, kültür faklılığının ortaya çıkardığı zorluklar, farklılıkları görebilmek, farklı düşünmenin önemi,  “farklı düşünmenin prestijli olduğu ülke”, korku kültürü, değerler kültürü, şikâyet yerine harekete geçmek, ait olma, birey olma, düşünen,sorgulayan insan olmak yerine “inanan insan yetiştirmek” ya da “bizim cenahtan insan yetiştirmek” kavramları daha da anlamlı hale geliyor...
-... .. bilgisayar programlama dillerinin temelini oluşturan yapay diller, değişimin önemi, Chomsky’nin vurgu yaptığı; “Dil, ille ssle olmak zorunda değil.” Dil hareketlerle olabilir, görsel de olabilir, dokunsal da olabilir anlayışı... .. duygusal zekâ, gönül zekâsı, akıl ve zekâ ... ..
-... .. “Aaa, ne yapalım çalmışlar”, “Çalıyorlar ama çalışıyorlar.... “ifadelerinin bizdeki ve Amerikan anlayışındaki yaklaşım farkları... ..
-“Öğrenilmiş” acizlik ... ..
-“Kızın gözü açılmasın”. ... ..
-Bir yabancı ile evlenmenin ne demek olduğunu anlamanın yolu ... ..
-Türk kültürünün dinamikleri içinde birbirine naz eden, etkileşen karı kocalar... .. daha kocası konuşmadan onu

7 Şubat 2016 Pazar

En Güzel Hediye *

Sema Maraşlı; kısa öyküleren oluşan kitabı159 sayfa. Gençlerin dersler çıkarabileceği eseri büyükler de okuyabilirler...
-Kısa alıntıları paylaşalım:
Atasözü
-... .. Konuşmama hayatımı değiştiren bir atasözüyla başlamak istiyorum, deyince salodan çıt çıkmaz oldu.
-Öğrenciler merakla onu dinlemeye hazırdılar. Salih Bey istediği havayı sağlamıştı. Konuşmasına devam etti.ç
-“Akıllıya kırk gün deli demişler, deli olmuş.” İşte bu atasözü benim hayatımı değiştirdi. Eğer bugün bir serseri değil de tanınmış bir yazar olmuşsam bunda bu atasözünün büyük rolü vardır.
-Çocuklar iyice meraklanmışlardı. Salih Bey devam etti:
-Bazı çocukların lâkapları vardır. Benim de çocukluk lâkabım “Sinirli Salih”ti.  Bu lakabı nasıl mı aldım? Şimdi size bunun hikâyesini anlatacağım. ... ..
-... ..”Kafasız Kâmil”... ..
Koku
Gurur
On İyilik
Şalgam
Çatışma
En Güzel Hediye
Sevgi