4 Şubat 2018 Pazar

Kanuni I

-Uğurluel, Kanuni’nin çevresindeki insanları, ailesini ve o günün dünyasını yakından tanıtarak tarih anlatımına taze bir sluk getiriyor. “Şehzadelik ve saltanat yıllarında Avrupa’da ve Asya’da neler oluyordu? Kimler, hangi devletleri yönetiyordu? Bu devletlerin gücü, amacı, planları neydi? Sorularının da cevabını veriyor. Bu mukayeseli inceleme , Kanuni ve kadrosunun hangi durumlarda neye göre nasıl bir tavır sergilediğini, nereye hangi amaçla sefer yapıldığını, alınan kararların gerekçelerini tüm açıklığıyla anlamanızı sağlıyor.
-Talha Uğurluel, Dünyaya Hükmeden  Sultan Kanuni kitabıyla sizleri Kanuni’nin doğduğu Trabzon’dan şehzadelik yaptığı Manisa’ya, padişah olarak geldiği İstanbul’dan fetihlere çıktığı Avrupa’ya götürecek; Hürrem Sultan’dan Pargalı İbrahim’e , Mihrimah Sultan’dan Rüstem Paşa’ya kadar birçok tarihi şahsiyetin bilinmeyen yönlerini anlatacak.
-Sultan Süleyman dönemi, İslam dünyası üzerinde en ciddi oyunların oynandığı , en büyük ittifakların yapıldığı ve bütün şer güçlerin bir araya geldiği ender dönemlerden biridir. Ama bu, müthiş kadro kurucu adam ve etrafındaki
dehalar, yorulma bilmeyen aksiyon ruhlu askerler, sanatının zirvesini yakalayabilmiş
ince ruhlu sanatçılar, dünyevi kaygılardan uzak yaşatmak için yaşayan halk sayesindedir ki, bütün oyunlar bozulmuştur. İşte yıllardır Sultan Süleyman, kadrosu ve dönemine çamur atmak isteyenlerin fikrî arka planlarında yatan ard niyetin sebepleri burada aranmalıdır. Kanuni’nin ilk yıllarında sistemli bir şekilde ortaya çıkarılan ayaklanma faaliyetleri, İran’ın sinsi oyunları , Kutsal Roma’yı yeniden diriltme ve Haçlı zihniyetini hortlatma çabaları bu planlara karşı Osmanlı’nın reaksiyonu ve oyunları... 
-Sultan Süleyman dönemi, İslam dünyası üzerinde en ciddi oyunların oynandığı , en büyük ittifakların yapıldığı ve büütün şer güçlerin bir araya geldiği ender dönemlerden biridir. Ama bu, müthiş kadro kurucu adam ve etrafındaki dehalar, yorulma bilmeyen aksiyon ruhlu askerler, sanatının zirvesini yakalayabilmiş ince ruhlu sanatçılar, dünyevi kaygılardan uzak yaşatmak için yaşayan halk sayesindedir ki, bütün oyunlar bozulmuştur. İşte yıllardır Sultan Süleyman, kadrosu ve dönemine çamur atmak isteyenlerin fikrî arka planlarında yatan ard niyetin sebepleri burada aranmalıdır. Kanuni’nin ilk yıllarında sistemli bir şekilde ortaya çıkarılan ayaklanma faaliyetleri, İran’ın sinsi oyunları , Kutsal Roma’yı yeniden diriltme ve Haçlı zihniyetini hortlatma çabaları bu planlara karşı Osmanlı’nın reaksiyonu ve oyunları... ..


* Dünyaya hükmeden sultan KANUNİ 1 & Talha Uğurluel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder