4 Şubat 2018 Pazar

Özel Görevler

-... .. Masum insanlar için pişmalık duymamız gerek, çünkübizler geri kalmış bir ülkenin üzerine çöken  bu muazzam baskı rejiminin bile rek veya bişlmeyerek parçası olduk. Baskıların boyutları beni bugün bile dehşete düşürüyor. Ordu, köylüler ve bürokrasi üzerindeki etkileri düşünüldğünde , bu tasfiyeleri tarihsel olarak Korkunç İvan ya da Büyük Petro döneminde yapılan temizlik hareketleriyle kıyaslamak mümkün. Bu ülke tarihin belli dönemlerinde büyük tasfiye hareketlerine tanıklık etti. Böylesi korkunç bir geleneğimizin olduğunu örmek insana acı veriyor.
-Kirov’a kurulan “komplo” zamanla Nikolayev’in yakınlarından Draule’nin ailesine kadar uzandı, ancak Stalin bununla yetinmeyerek Zinovyev ve Kamanev’i de soruşturmaya dâhil etti. Cinayetle ilgili ahlaki sorumluluğu olduğu öne sürülen bu isimler bir anda cinayeti planlayan kişilere dönüşmüştü. Nikolayev’in çalışma arkadaşlarıyla Zinovyev’in yürüttüğü muhalefet arasında ilişkiler kurulmaya başlandı. Stalin daha sonra tüm gerçeği bilmeleri sebebiyle bazı NKVD yetkililerinden ve Yago’dan kurtulmak isteyecek ve onları da davayla ilişkilendirerek amacına ulaşacaktı. Yagoda eylemi yönetmekle suçlanıyordu. General Raikhman’dan öğrendiğim kadarıyla Stalin , Kirov’un dul eeşini dahi ölene kadar yakın gözetim altında tutulmasını emretmişti.
-Stalin bu olayı kendi amaçları için kullanıyor ve gerçeklerin üzeri siyasi nedenlerle örtülmeye devam ediyordu. Kirov’un ölümüyle ağırlaşan ekonomik ve siyasi krizler karşısında halkın dikkati başka yöne çekilmeye çalışılmıştı. Böyle bir ortamda  cinayetin arkasındaki gerçekleri düşünmek mümkün değildi. Stalin cinayeti kendi hedefleri için kullanırken, tepedeki hiçbir ismin buna karşı koyacak gücü yoktu. Çünkü her soruşturmayla birlikte yalanların dozu bir kat daha artıyor ve olayların yeniden inşası gelecek kuşaklar için giderek zorlaşıyordu.
-Stalin’in Kirov’un kendisine rakip olarak görerek ortadan kaldırıldığına dair hiçbir kanıt bulunmuyor.
Stalin’in yaptığı, bu cinayeti fırsata çevirmekti. Kiraov’a ve kendisine yönelik büyük büyük bir komplo kurulduğunu iddia ederek karşısına çıkabileceğini düşündüğü ya da muhalefete girişen isimleri ortadan kaldırmak için bu olaydan istifade etmişti. Stalin bu tür sadakatsizliğe müsamaha gösterecek biri değildi. Ben şahsen Kirov cinayetinin kişisel saikle işlendiğine işnanıyorum. Ortaya çıkması durumunda , Sovyet halkına ahlaki yönden örnek olması beklenen parti büyük zarar görecekti. Bir politbüro üyesi, alenen tasfiyeye uğramadığı sürece, itibarına gölge düşürecek suçlamalarla karşılaşmazdı ve Kirov Kominist bir aziz olarak anılmaya devam etti. ... ..


* Özel Görevler / Sovyet İstihbarat Şefinin Anıları & Pavel Sudoplatov













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder