17 Ocak 2020 Cuma

Türkiye'de Teyyarecilik*

1326 (1910) senesinde Trakya'da ve Karıştıran 
... .. Mevkii'nde yapılan bir manevrada tümenlerden birisinin mahirane bir tarzda gündüzleri iyi saklanması ve –gece yürüyüşü yaparak- mukabil tarafı gafil avlaması neticesinde galip sayılmıştır. Bu manevra nihayetinde yapılan tenkitlerde bu tümenin harekâtı methedilmekle beraber Avrupa ordularında yapılan manevralarda son terakkiyata imtisalen istimal edilmeye başlanılan teyyareler bu manevrada mevcut olsa idi bu tümen –bilhassa gündüzleri- belki tam manasıylakendisni saklayamayacak  ve mukabil tarafı kötü vaziyete düşüremeyecekti! Teyyarenin lüzumuna ve Türk Ordusu’na da teyyare kabul edilmesine karar verilmiştir.
            O zaman tayyare satın almak güç değildi. Fakat bunları uçurmak için pilot ve teknisyen elemenlar lâzımdı. Binaenaleyh tayare alınmazdan evvel tayyareci ve makinist yetiştirmek icap ediyordu. Bu maksatla ordudan gönüllü olarak eşhas aranmış ve ve Balkan Harbi’nden biraz evvel 1327(1911) senesinde ilk Türk Tayyareciliği kadrosu teşkil edilmiştir.
Talpler tayyareci ve makinist olarak iki kısım üzerine tertip edilmiş, kara ordusundan pilot, makinistlik için de deniz ordusundan –mesleklerinin münasebeti dolayısile- deniz makinesubayları tercih olunmuştur. Ve bunlar Fransa ve İngiltere’ye tahsil maksadile gönderilmişlerdir.
            İlk giden tayyareciler... ..
            Bunlardan ilk gidenler gittikleri memleketlerde tayyareciliği mehmaemken öğrenerek dönmüşler ve bu makastla da İngiltere ve Fransa’dan dört beş tayyare satın alınmıştır.Bu tayyarelerin cinsleri: Bleriot ve Bristol’dır.
Balkan Harbi’nde Türk Tayyareciliği
Tayyare İstasyon Komutanlığı
Birinci Büyük Harp’te Türk Ordusu Tayyareciliği
Birinci Umumi Harp Mütareke Devri
İstanbul Tayyare İstasyonu
Erzurum Tayyare İstasyonu

Konya Tayyare İstasyonu
Garp Cephesi Tayyare Bölüğü’nün Faaliyeti
Av Tayyaresi Tedariki
Tayyarecilik Uçuş Zammı Tarihçesi
İstiklâl Harbi’nde Birinci ve İkinci Ordu Emrinde Teşkil Edilen Tayyare Müfrezeleri
Türk Tayyare Cemiyeti’nin Teşekkülü
Kayseri Tayyare  Fabrikası

*Türkiye’de Tayyarecilik & Avni Okar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder