6 Kasım 2024 Çarşamba

Çin'de Bir Çinlinin Başına Gelenler*


 

Kin-Fo zengin bir Çinlidir. Hayatta her şeye sahiptir, tek eksiği yaşama sevincidir. Bir gün bütün servetini kaybettiğini öğrenince bir sigorta şirketine gidip kendisi için kapsamlı bir hayat sigortası yaptırır. Şİmdi geriye kalan tek şey ölüp herkesi mutlu etmektir. Bunun için de Wang’dan kendisini öldürmesini ister. Birkaç gün sonra Kin-Fo aslında iflas etmediğini aksine servetinin ikiye katlandığını öğrenir. Ama Wang, Kin-Fo’nun mektubuyla sırra kadem basmıştır ve herkes bilir ki o sözünün eri biridir. Wang’ı bulmak zorunda olan Kin-Fo, sadık hizmetçisi Soun ve sigorta şirketinin iki temsilcisiyle soluk soluğa bir maceraya atılır. … ..


… ..

Bu kayıtsız kişi en fazla otuz  bir yaşındaydı, sağlığı yerindeydi, büyük serveti vardı, kültürlüydü, zekâsı ortalamanın üstündeydi, bu dünyada en mutlu insan olmak için başkalarında eksik olan her şeye sahipti! Neden mutlu değil?

Neden?

Filozofun kalın sesi o an işitildi ve antik bir koronun başı gibi konuşarak şöyle dedi:

-Dostum, eğer bu dünyada mutlu olmadıysan, demek ki mutluluğun olumsuzdu. Saadet sıhhat gibidir. Onun değerini bilmek için arada ondan mahrum kalmış olmak gerekiyor. Ama sen hiç hasta olmadın… Yani demek istediğim şu ki, hiç mutsuz olmadım! Hayatında eksik olan bu. Bir anlık bile olsa hiç felakete uğramamış birisi mutluluğun değerini bilebilir mi?

Bilgelik yüklü bu gözlem üzerine filozof en iyi marka şampanyayla dolu bardağını kaldırarak ekledi:

-Ev sahibimize! Güneşinde bira gölge, hayatında biraz acı diliyorum!


Bunun üzerine bardağını kafaya dikti.

Ev sahibi evet anlamında bir işaret yaptı ve her zamanki uyuşuk haline döndü.

… ..

… ..

Kin-Fo ile Filozof Wang’ın Daha Belirgin Bir Şekilde Ortaya Çıktıkları Bölüm

… …

Üstelik Kin-Fo Pekin’de doğmuştu, bu da Çinlilerin gururu duydukları bir avantajdır. Kendisine bu konuda soru soranlara şatafatlı bir şekilde şöye cevap verebiliyordu:

-Yukarıdanım!

Gerçekten de doğduğunda babası Çung-Heu Pekin’de oturuyordu ve temelli olarak Şanghay’a yerleşmeye geldiğinde Kin-Fo altı yaşındaydı. 

İmparatorluğun kuzeyinden mükemmel bir aileye mensup olan bu saygın Çinli, tüm yurttaşları gibi ticarete çok yatkın birisiydi. Kariyerinin ilk yıllarında nüfusu kalabalık olan bu zengin toprakların üretebileceği her şey, Svatov kâğıdı, Su-Çeu ipekleri, Formaza şeker kamışları, Hankov ve Fooşov çayları, Honan demirleri, Yünane Eyaleti’nişn kırmızı veya sarı baırı, her şey onun için ticaret ve alışveriş konusuydu. En önemli ticarethanesi, yani “hong”u Şanghay’daydı, ama Nan-King’de, Tien-Tsin’de, Makao’da, Hong-Kong’da ticaret acentaları varı. Avrupa hareketlerine çok meraklı birisi olarak mallarını İngiliz stemer’ları (buharlı gemi) taşıyordu, Lyon’daki ipeğin ve Kalküta’daki afyonun kurlarını telgrafla öğreniyordu. Gelişmenin yavaş yavaş itibarlarını azaltan Mandarinlerin ve hükümetin etkisinde olan Çinlilerin bir çoğunun aksine buhardan elektriğe kadar bu gelişme etkenlerinin hiçbiri ona itici gelmiyordu.

Kısacası Çung-Heu İmparatorluk içindeki ticaretinde olduğu kadar Şanghay’daki, Makao’daki ve de Hong-Kong’daki Portekiz, Fransız, İngiliz ya da Amerikalı ticari acenteleriyle öyle hünerli davrnadı ki Kin-Fo doğduğu zaman serveti dört yüz milyon doları geçiyordu. 

… ..




s.

*Çin’de Bir Çinlinin Başına Gelenler  & Jules Verne

Özgün adı: Les TRibulations d’un Chinois en chine

Çeviren : Yusuf Ayşe Meral

Alfa Basım Yayım

1.Basım: Aralık 2018



*Mandarin - Vikipedi


*Bu madde Kuzey Çin'de konuşulan Mandarin hakkındadır. Çin Halk Cumhuriyeti'nin resmî dili Standart Mandarin hakkında bilgi almak için Standart Çince maddesine bakınız.

Mandarin ya da Beifanghua (Çince: 北方話; Hanyu Pinyin: Běifānghuà) Çincenin en çok konuşulan dilidir. Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin altında sınıflandırılmıştır. Ancak genelde Mandarin daha dar anlamıyla Çin ve Tayvan'da resmî dil olarak kullanılan Standart Çinceye (Çince: 普通话, Putonghua/Çince: 國語, Guoyu) işaret eder. [1]

Mandarinin Beijing (Pekin) lehçesi, günümüzde standart Çince adıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan'da resmî dil olarak kabul edilmiştir.



*Standart Çince - Vikipedi

*Standart Çince, Putonghua ya da Standart Mandarin, Çin'in resmî dilidir. Çin'in kuzeyinde konuşulan Mandarin Pekin lehçesinden türemiştir. Çin'de bu dile guānhuà (官话), memurların dili denmekteydi. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra 1955'te adı putonghua (普通话) yaygın söz olarak değiştirildi.

Standart Çince,

Standart Çince diğer Çin dilleri gibi tonlu bir dildir. Yani aynı sesin farklı tonlamalarıyla farklı kelimeler türetilir. Toplam 4 ton vardır.


2. ton, yükselen ton: (ˊ)

  • 3. ton, dalgalı ton: (ˇ)

  • 4. ton, düşen ton: (ˋ)

Örneğin, ma hecesinde: 1.mā 媽 (anne) 2.má 麻 (susam) 3.mǎ 馬 (At) 4.mà 罵 (hakaret etmek)

Yukarıdaki ma gibi bir hecenin 4 tonu 4 ayrı kelime olarak kabul edilir































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder