23 Aralık 2014 Salı

çocuk eğitiminde pozitif iletişim *

-Adem Güneş 202 sayfalık kitabında sadece çocuk eğitimi değil, aynı zamanda yetişkinlerin kendi aralarında sağlıklı iletişimlerine ilişikin temel kavramları paylaşıyor. Önsözde yer alan ifadeleriden başlayarak düşünmeye, ben bu işin nersindeyim diye kendiniz sormaya başlıyorsunuz. Kısa alıntıları paylaşalım. Kendimizi sorgulayalım:
-Bir çocuğun ebeveyninden duyacağı tatlı bir söz, o çocuğun çiçek gibi açıp yaşama sevinci olmasına neden olabileceği gibi, ağır bir söz de onu çaresiz bırakıp bütün gününü zehir edebilir.
-Bir eşin bir eşe sevgi dolu hitabı, o evde işlein günlerce yolunda gitmesine neden olabileceği gibi, nefret içeren fısıldaması da kıyametlein kopmasına neden olabilir.
-Söz büyüdür, sırrı ile söylenirse yaşama sevinci oluşturur.
-Bir sözün en büyük destekçisi sesin tonu ve vücudun dilidir.
-Ebeveynler söz söyleme sanatını becerebildiği kadar ebeveyn olabilirler.
-Maalesef söz tesir etmemeye başlayınca da, ebevenylerin baskı ve zorlaması baş gösterir. Kimi zaman şiddet içeren bir ceza da çocuğun arzu ettiği bir şeyi ona verme karşılığında ebeveynler sözlerinde tesir oluşturmaya çalışırlar. Bu ise kısır döngüdür. Zira çocuk ne kadar ceza alırsai o kadar arsızlaşır; ne kadar mükâfat alırsa, o kadar unutkanlaşır...

*çocuk eğitiminde Pozitif iletişim – Pedegog Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder