13 Mayıs 2015 Çarşamba

Ömrümü Yedin Bay Böcek *

-TUBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz çocukluk ve eğitim yıllarından başlayarak çalışma hayatını ve günümüze uzanan yaşamını anlatıyor. Kitabı okurken ülkemizdeki gelişmelerin bir bölümü için aralanan pencereden gelişmeleri anlamaya çalışıyorsunuz. Ülkemizde gündem oluşturan gelişmeler içinde önemli yer tutan akış içinden de ayrıntılar bulabileceğimiz kitap 366 sayfa. Türk Silahlı Kuvvetlerinin milli kripto cihazlarının ilk üretimlerinin 1970’lerde başlayan serüveni anlatılıyor. Sözkonusu cihazların milli olarak üretilmesinde önemli rolü olan Emekli Yarbay Mehmet Camalan’a gösterilen vefa dolu sözler dikkat ise dikkati çekiyor. Hasan Palaz’ın yazdıklarını okumamız için gerekçe oluşturabilecek kısa alıntıları yorumsuz olarak yansıtmaya çalışalım.
-... .. her devlet kurumunda olduğu gibi Silahlı Kuvetlerde de ithalat düşkünü birçok insan vardı. Belki bunların bir kısmı kötü niyetli değildi. Bazıları ihtiyaçların çok acil olduğunu, bunların bir an önce yurt dışından alınarak kullanıma sokulması gerektiğini, uzun süren Ar-Ge projelerine gerek olmadığını iddia ederlerdi. ... ..
-... 1997 yılı... NATO çalışma gruplarındaki çalışmalardan sağlanan yararlar... 
-.... .. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya giibi NATO üyesi ülkeler kriptolojiye çok önceden çalışmışmaya başlamış ve yol almışlardı. Onların bilgi birikimini ve tecrübelerinden faydalanmak çok önemliydi. ...
-NATO, Türkiye için çok anlamlı bir kaynaktı. Üye ülşke olarak bütün bilgilere ulaşma imkanı vardı. ... ..
-... Araştırmacıysanız, kafanızdaki sorunu çözmek için 7/24 çalışmanız gerekiyor. Araştırmacılık bir mesai işi değil. ... ... Bir araştırıcınınyapacağı işler standart işler olmuyor. Bir fabrikada veya devlet dairesinde işlerin tanımı az çok bellidir. Araştırmacı için ise belli değil. Önünüze gelen projelere göre çok rahat farklı alanlara kayabiliyorsunuz. Bu alanlar bazen birbirine yakın yan dallar olduğu gibi bazenbirbirinden uzak alanlar da olabiliyor. Bir de bilim ve teknoloji dünyası ço dinamik. Sürekli gelişiyor ve ilerliyor. Bu nedenle araştırmacı bir taraftan sürekli kendini geliştirmek zorunda. Bunun için uluslararası literatürü yakından takip etmek lazım. Diğer taraftan bazı projeler oluşturmak istiyorsanız bir taraftan ülkenin ihtiyaçlarını takip ederken, öte yandan da dünyanın teknolojik olarak geldiği noktyı çok iyi bilmeniz şart. Bu ikisini üst üste getirip proje oluşturmanız işin püf noktasını oluşturuyor. ... ..
-Projelerde yapılan hatalardan birisi de geliştirilen bir elektronik sistemin veya yazılımın doğru tanımlanamaması idi.
Müşterinin ihtiyaçlarının net olarak anlaşılması; dünyada bu konuda neler yapılıyor, teknolojik trend nereye doğru gidiyor; müşterinin ihtiyacını en iyi ne karşılar onun net bir şekilde ortaya konulması çok önemli.... ..  bunun için bir proje tanımlama dokümanın a dönüştürülmesi gerekiyor. ... ..
-... Clinton döneminde Amerika, NASA’nın uzay çalışmaları için geliştirdiği birçok teknolojiyi sanayiye açtı ve sivil yaşam için devasa teknolojik kazanımlar ortaya çıktı. ... ..
-... artık projeler farklı uzmanlıklar ve derin uzmanlaşmalara gerektirdiğinden, dünyada tek bir kişinin tek başına başarı elde etmesi mümklün değildir. Bilimsel gelişmeyi tek başına yapan birisini göremiyorsunuz. Son elli altmş yılda fevri olarak büyük atılımlar yapan, başarılar kazanan insanlar görülmüyor. Yapılanlar artık aslında bir takım çalışması. Buradaki en önemli nokta da insanların artık takım çalışması yapabilir olmasıdır. ... ..
-... “öğrenen organizasyon ...” ... .. kurumsal karar... kollektif akıl... ..
-...kurumsal hafıza...  .. süreklilik ... ..
-... Teknoloji Yönetimi ... .. Trend analizi ... ..
-... .. Türkiye’de Yüksek Teknoloji çalışan kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak bir yapının halihazırda olmadığı yönündeydi. Tabir caiz ise, kimsenin kimseden haberi yoktu. 2012 yılı Eylül ayonda Yücel Hoca, tüm TÜBİTAK yöneticilerini bir araya getirerek, Enstitü ve Merkezlerde yapılan çalışmaların tüm yöneticilere sunulmasını sağlamıştı. Orada da görmüştük ki, aynı enstitüde veya iki farklı enstitüde %70-80 oranında örtüşen projeler varken,  bunların birbirlerinden haberi yoktu. Daha sonra Savunma Sanayi Sektöründeki kuruluşlarla temasa geçtiğimizde sektörün geneli için  de aynı şeyin sözkonusu olduğunu gördük. Kurumlar, birbirlerinin teknik imkan ve birikimlerinden çok haberdar değillerdi.  ...  ..

-E-devlet konusu... .. Amacı devletin vatandaşına en hızlı, en kaliteli ve sonuç alıcı şekilde hizmet vermesi ve vatandaşın  devlet dairelerine gelmeden, oradaki mrmurla yüz yüze görüşmeden problemlerin çözülmesini öngörüyor. Ancak Türkiye’de e-devlet deyince insanların aklına daha çok bilgisayar sistemi kurulması,işlemlerin elektronik ortama aktarılması ve buradan yapılması geliyor. Halbuki bu kısım e-devletin ve kamunun  dönüşümünün %20’sini oluşturuyor. Buzdğının büyük kısmı, kamunun iş süreçerinin daha mantıklı hale getirilmesi, vatandaştan çok daha az evrak talep edilerek, en kısa sürede yapılmasıdır. Aslında vatandaştan talep edilen evraklardaki bilgilerin birçoğu devlette zatenvar ancak yine de tekrar tekrar isteniyor. Vatandaş bir yere iş başvurusunda bulunmak istiyor. Halbuki sabıka kayıtlarını tutan yine devletin bşka bir kurumu... ..
-Elektronik imza... ..
-Siber güvenlik... ..
-Türkiye’nin savunma sanayinde özgün ürünler ortaya koyabilmesi için öncelikle kendi kurumlarının birbirleri ile çok iyi bir diyalog içinde olması gerekiyor.... ..
-... ..ASELSAN’ın özellikle prototip geliştirme konusundaki alt yapısını gördükten sonra  hayrete düştüler. Böyle bir alt yapının Türkiye’de olduğundan haberleri yoktu. Kurumlar arasında garip bir iletişimsizlik vardı. Daha sonra TÜBİTAK Başkanımızla birlikte HAVELSAN ile işbirliği protokolü imzaladık. ... ... ASELSAN ile, ... Yüksek Güçlü Lazer Sistemi geliştirilmesi projesinde örnek bir model ... ..
-Teknoloji Yönetimi ve Trend Analizi ... .. ASELSAN bunu kendi çapında 10 yıldır başarıyla uyguluyor. ...
-Böcek olayı... ..
-“Sokrates idama götürülürken karısı yanı başında ağlıyormuş. Sokrates ağlayan karısına dönerek “Niçin ağlıyorsun?” diye sormuş. Karısı, “Bu zalimler haksız yere seni  asacaklar!” demiş. Sokrates’de: “Ya haklı olarak assalar daha mı iyi olacaktı!” demiş.
-Ses montaj, dublaj iddiaları, hece hece montaj... ...
-Kriptoloji, kriptolu cep telefonu ve dinlemeler... ..
-Gelecekte mevcut kripto çözümlerinin yeriniş alacak Kuantum Kriptoloji çalışmaları ... .. Airbus A400M cihazı, .. ...  Kripto cihazlarımız, NATO ülkeleri tarafından tek kaynak tedarik tedarik edilmişken, ... .. sel sonrası kalan balçığı fark ettiğimiz zaman artık çok geç olacak. ... .. Siyaset bir fil gibi çok nadide porselenlerle bezeli züccaciye dükkanına girmiş ve bütün bu iğne ile kuyu kazılarak elde edilen birikimleri bir çırpıda yok etmektedir. ... ..

-Bir hayalim var... .. Biyoteknoloji, Biyoinformatik, Otonom sistemler, Füzyon, Süoersonik havacılık, Yapay insan organları, Pico teknoloji, Akıllı malzemeler, Grafen Mikroelektronik, Evde Üretim Teknolojileri, Hologramlı 3D tasarım, Nano Robotik, Yüksek Sanal Gerçeklik, Yeni,lenebilir enerji, Topraksız (Şehir) tarım, Gelişmiş şehircilik ve ekosistem, Yazılım üreten akıllı yazma teknolojileri, Optik hesaplama,  3D gıda ve yemek yazıcı teknolojileri, Çok hızlı (Gbit) mobil haberleşme teknolojileri, Kuantum hesaplama, Hızlı (1000 Km/h) ulaşım araçları (tren vb.) .... .. Türkiye demokrasi ve insan hakları konusunda dünyanın örnek gösterilen ülkelerinden biri haline gelmiş. ... .. Türkiye, dünyada en çok kitap okunan ülkelerden biri olmuş. ... ..

*Ömrümü Yedin Bay Böcek - Dr. Hasan Palaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder