18 Mayıs 2015 Pazartesi

Elektronik Sanayiimizin Bir Kesit Anıları *

Fikret Yücel’in Anıları ya da Elektronik Sanayiimizin Bir Kesit Anıları
-Yöneticileri belli bilinçten yoksun ülkelerin, teknolojiyi geliştirseler bile  bu teknolojinin elerinden nasıl alınabileceğinin anlatıldığı kitap 234 sayfa. Günümüz için de geçerli olan ve hepimizin alacağı dersler var. Güldüren anılar da ... .. 1970’li yıllardan başlayan öykülere birlikte göz atalım.
- üniversite-sanayi işbirliği... ..
-TÜBİTAK – MAM (Marmara Araştırma Merkezi)’da yine bir kıyım olmuş ve artık aramızda olmayan çok değerli bir mühendis.... evinde oturuyordu. ... ..
-.... telekominikasyon hizmetlerinin sosyal, ekonomik, kültürel hatta siysai alanlardaki etkisinin kavranamamış ve önemsenmemiş olmasısır. Bu sebeple, karar mercileri tarafından bir sıkışıklık, zorluk karşısında ilk defa feda edilen  kalemler arasında bulunmuştur telekominikasyon yatırımları.
-İkinci sebep ise, Türkiye’nin yakın geçmişe kadar kronikleşmiş dış ödemeler dengesinde karşılaştığı zorluklardır... o tarihlerde telekominikasyon alanında hiçbir sanayiye sahip olmayan Türkiye, telekominikasyonla ilgili yatırımlarını, dış alımlarla karşılamak ve anahtar
teslimi ihaleler suretiyle yapmak mecburiyetinde idi. O tarihlerde uzak mesafe iletiminde yegane araç olarak kullanılmakta olan çıplak havai bakır teller, izolatörler, hatta enjekte ahşap direkler dahi ithal edliyordu.
-Buna ilâveten yapılan dış ihalelerde yabancı firmalar arasındaki ihalelerin geciktirilmesine ve onların Türkiye uzantılarının siyasi otoriteyi etkileme mücadeleleri, sık sık yapılan ihalelerin geçiktirilmesine, hatta iptaline yol açmakta idi.
-NATO Alt Yapı Projeleri; Türkiye’nin, 1953 ya da 1954’te; NATO’ya girmesinden bir süre sonra PTT Genel Müdürlüğü, yatırımları için başka bir kaynağa kavuştu. Özellikle transmisyon sistemleri yatırımında oldukça büyük rahatlık sağlayan bu kaynak, NATO Alt Yapı Projeleriydi. Eski alışkanlıkların tesiri ile bu projelere havai hat sistemlerinin ve havai hatların takviyesi ile başlandı. ... ..
-... .. kominist avı, bazı arkadaşların ülkeyi ter etmeleri ile sonuçlanmmaktaydı. ... .. Bertay ... evvela Birminham, daha sonra da Bath Üniversitelerinde kariyer yaptı. Çok enteresandır, Türkiye’de kominist takibine uğrayan Orhan Berktay, daha sonra NATO için, hatta bir parçası Türk karsularında olmak üzere sualtı araştırmalarında bulundu ve NATO’da kendisine sık sık sipariş verilen, birtakım araştırmalarda kullanılan, gayet iyi isim yapmış bir bilim adamı olarak temayüz etti.-... . en önemli kıyım tarzında kadro zayıflatılması, yetişmiş o değerli gücün  büyük bir şekilde zarar görmesi 1960 ihtilalinden sonra olmuştur. ... ... 1960’daki ihtilalden sonra ... .. bana kimse git dememiş olmasna rağmen ben de PTT’yi terk ettim.
-... .. Müsteşarlığı
-Fikret Yücel’in TELETAŞ’tan sonraki yaşamı... ..
-Mezun olduğu Üniversitesi.... İTÜ ileri Elektronik Teknolojileri Araştırma ve Eğitim Vakfı’nın (ETA) kurucukarı arasında yer aldı.
-1991 yılında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ...  Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)’nin kuruluşuna katıldı...

* Fikret Yücel’in Anıları ya da Elektronik Sanayiimizin Bir Kesit Anıları – baskıya hazırlayan Yurdakul Ceyhun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder