10 Haziran 2015 Çarşamba

Gizli Kapaklı Şeyler*

Gökçen Erdoğan mesleki yaşamında tanık olduğu olayları doktor ve terapist penceresinden bizlere sunuyor. Sürükleyici bir dille kaleme alınan 254 sayfadan alıntıları aşağıda bulabilirsiniz.
-Çocukluğumuz... ... .. Tarzlarımız farklıydı. Kimimiz kimsenin göremeyeceği yerlerde saçını çektik rakibimizin, kimimiz bütün gücümüzle çekip aldık sakladık oyuncağımızı, kimimiz paylaşır gibi yapıp kuralları lehimize çevirdik...
anne
-... .. az önce acılar içinde çığlık çığlığa ağlayan başkasıymış gibi, sonsuz bir minnetduygusuyla gülerek gözlerinden mutluluk gözyaşları akıtan anneyi görünce anladım. O an öyle sandım. Sonra bir gün anne oldum. Gerçekten anladım. Sonra ikinci defa anne oldum ve bu mucizeyi daha önce hiç anlamamış gibi yeniden anladım. ... ..
-“Ruhun mutluluğuyla bedenin mutluluğu birbirini tamamlar evet, ama bedenin mutluluğu ruhun mutluluğundan daha az önemli değil. Onu mutlu etmekle mutlu olamazsın.Mutlu edildiğin için mutlu olmalısın.”
-Fiilen bitmeyen ilişkilerkalben ve fikren bitmiş de olabiliyor üstelik.... ..
-... ..şu; sevdiğiniz adam ya da kadın hayatınızın gerçeği olsun! Sonrası zaten bir yasak elme, bir tatlı suç ortaklığı, hepimize yarasın.
-Yaşı yok bunun, devri yok, hasmı yok, kısmı yok; bir bütün o, her zerreye yakışan ve en güzeli daima ‘seninki’ olan.
adamlar ve kadınlar
-Adam, tutar kadının elinden ve değişir dünya. Kadın, yaslar başını adamın omzuna ve durur dünye. Adam, öper kadını ve iyileşir dünya. Kadın, sarılır adama ve kamaşır dünya. Adamlar ve kadınlar, kimi sevdikleri, kimi beş duyularını hizmete
sunacak kadar aşkla bağlandıkları yanlızca kendilerini ilgilendirmek üzere, olurlar tek bir dünya. Dünya, aşk olur, aşksa dünya.
elma
-Teslik neredeydi dersiniz? Neden kendi deyimleriyle ‘artık kardeş gibi olmuşlar’dı? Ahh bizim ortaı hiç bulunmayan duygularımız...
-... .. Ama çizgi incedir. Annesi olmak, babası olmak, kardeşi, dostı olmak başınıza gelecek en kötü şeylerden biridir.
-Siz, eşi olmak üzere çıktığınız yolda neden aslında olmadığınız bir şeyi seçersiniz... Hata bu, hata burada.
-Kadınlar sık sık düşünür bunu. Aradığımız bütün niteliklerin toplandığı bir adam yok mu? Ya da Akmet’in ‘şu’sunu, Mehmet’in ‘bu’sunu, Ali’nın ‘o’sunu alsak da bir adam getirsek meydana, sahi olmuyor muydu! Ne acı.  ... ..
-... ... Kolay olmadı. Ama yavaş yavaş oldu ve inanıyorum ki sindirildi. İnsanlara sonuçları hatırlattığınızda sebep olmamak için çaba harcamaya karar verebilirler. Ama insanlara sonuçları dayattığınızda çaba harcayacakları varsa da bundan vazgeçebilirler.
gel-git
-Mantıkla kalp arasında yürümekten su topladı kalplerimiz, kararsızlıklarımız bizi büyüttü fark etmeden. Dimma... Nedir öğrendik. Hayatımız oyun hamurundan yapılma olsaydı şekillendirebilirdik belki, ama duygularımız için ne yapardık bilinmez. Hayal ettiğimiz evler, yapmak istediğimiz işler, çocuklarımızın sayısı her şey tasarlansa da, er şey uğruna mücadele verilebilse de kimse kolay erişemiyor sahip olmak istediği aşka. O tasarlansa da hayata kolayca geçirilemiyor.
-Yaşını aldığına inanılan ve yanlızlığı hatası olarak kabul edilen herkes gibi, gelgirler yaşıyordu Gülay. ... ..
-... ..”Çünkü bana anlatırken de bunu ‘yapıyoruz’ işte, daha n’olsun’ diye anlatıyorsun. Bu ona karşı işlediğin bir kabahat değil, en başta kandi mutluluğun, sonra ikinizin doyumu ve mutluluğu için bir sorun. Karşılık alıyordur da, dilediği kadar heyecanlanmadığın için  kendini eksik hissediyordur, daha ateşli .... hayal ediyordur. Ayartılmak istiyordur, ummadığı anlarda yoldan çıkarılmak... Bunlara sahip olması için rol yapmanı asla önermiyorum. Benim önerim, birlikte daha fazla zevk alabilmeniz için bir yol haritası çıkarmanız. Senin isteksizliğini çözer, senin de ondan beklediklerini yerine koyabilirsek ilişkiniz canlanacak ve çok daha uzun ömürlü olacaktır.”
-... ..Maalesef... .. , ilişkilerde tek haklı yoktur, olamaz. Birbirinizin haklarının farkında olarak çözebilirsiniz bunu, ... ..
-... Yemek güzeldi sohbetimiz de keyifliydi, yemeğin sonuna doğru paldır küldür lafa dalıp evlenme teklif etti, hem de dizleinin üzerine çökerek ensemda kemancı gıy gıy, aptala döndüm. Bende romantizm ne gezer, içim katran karası taş olmuşum ben. ... ..
-Yatakta mutlu olan hayatta da mutlu oluyor evet. Çünkü herkesin yatağı kendi dünyasının merkezinde. Yatakta mutlu olmak için ve dolayısıyla kendinizi hayatın bütününde mutlu etmek için bulduğunuz formüller kimseye zarar vermediğiniz sürece yanlızca sizi ilgilendiriyor. Ve son olarak erkeklerin bilmesi gereken bir şey var; erkek egemen cinsel hayatla vedalaşın çünkü kadınlar eşitlenmeye dünden istekli!
-Ona bir şey dikte etmem için gelmişti belli ki. ‘Ne yapıyorsun sen! Hemen vazgeç’ dememdi istediği. Kendini ikna edemiyordu çünkü, biri onu ikna etmeliydi. Hayır, bu doğru değil!  İnsan yanlızca kendi kendini ikna ettiğinde kalıcı olur kararı. Ona bıraktım, o belirleyecekti suyun yolunu.
- yatakta hiç denemediği şeyleri denediğini, önce çok utandığını ama sonra dahasını öğrendiğini, kocasının da memnun olduğunu söyledi. Garip değildi çünkü genelde öyle olurdu. ... ...tutinin nasıl da canına tak ettiğini, ... ..... ..
-Kınamak çok kolay. İnsanları seçimlerinden, yaşamlarından, hatalarından dolayı kınamak çok kolay. Oysa aynı tornadan çıkmadık ki hepimiz. Aynı hayatları yaşamadık, aynı atmıyor kalbimiz, adımlarımız başka, nefeslerimiz başka. Algılarımız başka, yaşadıklarımızdan çıkardığımız dersler başka, bizi yetiştirenler başka... Dünya sandığımız gibi bir cam fanus değil, dünya herkese bambaşka.
-Onaylamayacağımız, kendi değer yargılartımızla hazzetmeyeceğimiz, hoşlanmayacağımız, örnek almayacağımız çok şeye tanık oluyoruz evet, dost seçimlerimizi yaparken dikkat ettiğimiz şeyler var, haklı olarak. Ancak anlamak gerektiğini de düşünüyorum. Belki bireysel olarak değil. Anlayacak kadar tanımak istemiyor olabiliriz, son derece normal. Ama genel manada anlamak gerektiğine inananlardanım ben. Bir insanı anlamak onu haklı yapmaz. Ama bir insanı anlamamak da onu haksız yapmaz. Yetmez kibuna. Bizim algılarımız dünyanın en iyisine ve kötüsüne tek başımıza karar vermeye yetmez ki...
-... ..haminne mi olsaydım..
-... ..Karısıyla sevişmek isteyen bir erkek olduğum için sapık damgasıyla terapiye getirildim, gören de tecavüz ettim sanacak..... ..
*Gizli Kapaklı Şeyler – Dr. Gökçen Erdoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder