16 Haziran 2015 Salı

Siyaset Yolu *

İnançlar, Ülküler, İlkeler, Görüşler ile Gerçekler Dünyasında
-Ülkemizin son 50 yılında siyasetin içinden bakan Namık Kemal Zeybek; yaşadıklarını / gördüklerini 392 sayfada bizlerle paylaşıyor. Bazı bölümlerde bugüne göndermeler yapıldığını izlenimi edinebilirsiniz... ..
-Gençlik yıllarında Necip Fazıl ve çıkardığı Büyük Doğu dergisi ...Nihal Atsız’ın Türkçülüğe karşı Haçlı Seferleri...  fikirlerine karşı olduğu, ancak sanatını beğendiği Aziz Nesin, ... .. Demokrat Parti yılları ... Osman Bölükbaşı’nı destekliyor diye il iken ilçe yapılan Kırşehir,... .. Mecliste kurulan ve CHP’yi kapatmayı amaçladığı söylenen “Tahkikat Komisyonu”  ve 27 Mayıs 1960’ta ordunun idareye el koyması.... .. radyoda konuşan Alparslan Türkeş... ..
-Tutuklananlar, vicdansızca alınan idam kararları... .. infazlar. Darbe içinde darbe ve uzaklaştırılan ...  .. yurtdışına gönderilen (uzaklaştırılan)  Türkeş ...
-Ülke kaderine yön veren Milli Birlik Komitesi... .. Yassı Ada Mahkemeleri... .. uydurma davalar ... .. ..Bebek Davası ile Menderes’in ve Köpek Davası ile Bayar’ın halkın gözünden düşürülmesi çabaları... ... idamlar
-Demokrat Parti’yi demokrasi karşıtı olarak suçlayanların kurduğu hukuku hiçe sayan yönetimin ortaya çıkardığı tablo; yeni neslin şekillenmesine katkı sağlıyordu... ..
-Hukuk Fakültesi ve kaymakam olma hedefi... ..
-Türk Ocaklı... .. ancak Sosyalist Kültür Derneği’inde Şevket Süreyya Aydemir’şn konuşmalarını dinleyen; İmam Hatip Mezunları toplantılarında ayağa kalkarak dini görüşlerini savunan ... ..
-Üniversiteliler Kültür Kulübü’ün önce müdavimi, sonra yönetim kurulu üyesi... ..temelde herkesin Türk milliyetçisi olması ortak özellik .. .. diğer konularda görüş farklılıkları... ..Türk milliyetçisiyiz; ırkçı değiliz.Müslüman’ız;tassuba ve din istismarına karşıyız. Toplumcuyuz; gelirler ve servetler arasında adil dağılık isitiyoruz.
-Masonların genel merkezi olan Türk Yükseltme Derneği... ..
-Alparslan Türkeş’le tanışma...
-1965 yılında Bursa’da gerçekleştirilen Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) kurultayı...
-Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP)... ... Gençlik Kolları Genel Başkanı Kemal Zeybek
...
-Bu dönemde Ankar’da faaliyet gösteren diğer dernekler; Milliyetçi Türk Gençlik Teşkilatı... .. Milliyetçi Gençlik Teşkilatı
... .. İkinci Kuvayi Milliye Derneği... ..  birileri birşeyler tazgâhlıyordu... ..
-Bu derneklerin üçü de milliyetçilik iddiasındaki gençler tarafından kurulmuştu ... Hepsi birbirine karşı ... hepsi CKMP’ye karşı. Türkeş’i İngiliz ajanı olmakla suçluyorlardı... .
-Ülkü Ocağı düşüncesinin hayata geçirilmesi... ...  o yıllarda üniversite gençliği arasında ideolojik ayrışmaların keskinleşmeye başlaması... ..
-Marsist-Leninist gençlerin “Fikir Kulüpleri” kurmaları... ..
-Adalet Partisi çizgisine yakın olanlar;  Hür Düşünce Kulüpleri... ..Hasan Celal Güzel... .. Veysel Atasoy... ..Mehmet Keçeciler.. ..Abdülkadir Aksu... ..
Ülkü Ocakları başlıyor
-Artık Milliyetçi Türk Gençlişk Teşkilatı (MTGT) kontrollarında... ..Milliyetçi toplumcular... MilliyetçilikTürk milletine, tarihine, maneviyatına, kültürüne bağlılık anlamında... .. toplumculuk ise gelirler ve servetler arasında adil dağılımı ifade etme anlamınada... ..
-1966 yılında... .. partinin adı tartışılır... .. 1969 Adana Kurultayı’nda “Milliyetçi Hareket Partisi”  ... .. üç hilal, gGençlik Kolları için “Aylı Bozkurt” ... .. 9 ışık Doktrini benimsenir... ..
-1966 yılından Hukuk Fakültesinden mezuniyet... .. aynı yılın sonbaharında İçişleri Bakanlığı’nda kaymakam adayı... ..
-Altı at sonra Gümüşhane, Kürtün Bucağı; bucak müdürü... ..
-Rize Çayeli kaymakam vekili  ... ..
MHP’li ve Turancı kaymakam
-Turancılığı; Türk Dünyası ile ilgilenmek olarak algılayan bakış açısı... ...
-Bilecik Pazaryeri vekil kaymakamı... .. altı ay süre sonunda kaymakamlık kursuna katılmak üzere Ankara’ya gidiş... ..
-Gümüşhane Şiran kaymakamı... .. altı ay sonra askerlik hizmeti için Polatlı Topçu Okuluna gidiş... .. ve Doğubeyazıt’ta takım komutanlığı ... ..
-Askerlik sonrası Çankırı Ilgaz kaymakamı... ... 12 Mart 1970 askeri müdahalesi günleri... ..
-1974 Aralık ayında Adıyaman KâhtaKaymakamı... ..
-Kütüphanesi-kitaplarıİ Türk milliyetçiliği, İslam, Türk ve dünya edebiyatı, ideolojiler ve mesleki kitaplar... .. Mevlânâ’nın eserleri dahil tasavvuf kitapları... .. Muhyiddin Arabi’nin Fusûsü’l Hikem’i...
-Tasavvufun yoğun olarak yaşandığı şehir; Adıyaman... .. Kâhta’nın eski adı Menzil, yeni adı Durak olan köyündeki tanınmış şeyh ailesi...
-Menzil’in ilginç yanı ... ..
Kaymakamlığının son ilçesi Keles
-05 Haziran 1977 milletvekili enel seçimleri; Bursa milletvekili adayı....  sonuç yok... ..
-Tarım Toprak Reformu Müşteşarlığı “Teftiş kurulu Başkanı”... ..
-Parti Başkanlık Divanı toplantısında Güb Sazak’ın konuşmasında: “ABD’nin gümrük kapıları bizim gibi olsa üç ayda batar. Kaçakçılık sisteminin tamamen devlet memurlarının himayesi altında oduğu ortaya çıkmıştır. Bu memurların arkasında ummadığımız insanlar var. Uğraşamamız gereken insanlar çok güçlü. ...
-Tasavvuf.... Ahmed Yesevi’yi ve Anadolu’yu Türk vatanı yapan Alperenleri anlatmak ... ..
-Dokuzuncu yüzyılda bir Alperen Başbuğ... .. Rus ordularının 1722’den 1864’e kadar süren Kafkas Harekatı... .. Şeyh Şamil...
-Ölü yatırımlar lüks ve ısraf.... ..gösterişli binalar
-Beşeri münasebetler; ... .. “Kimseyi eleştirme.” Hiçbir yararı olmaz: Mutlaka eleştirmen gerekiyorsa kendi kusurunu söylemekle başla; onun bir meziyetini öv; karşıdakinin kişiliğini koruyarak davranışının yakışmadığını söyle. ... .. Konuşanların sözlerini kesmeden “dinemeyi öğren.” Gerçekten dinle, dinler gibi yapma.
Nizam-ı âlem meselesi
-Nizam-ı âlem; aslında Osmanlı’da “toplum düzeni” anlamında kullanılıyordu. ... .. ama “dünyaya nizam vermek” olarak algılanıyordu... ..
-12 Eylül askeri darbesi; 33 ay sürecek tutukluluk... ..
Harbiye mi, zulmiye mi?
Selimiye zindanında...
Önce kafes
-Mamak Cezaevi’nin girişi önce “kafes”ten başlar... .. Buraya alınan tutuklular, yirmi dört saat eğitimden geçirilir. “Her şey vatan için” diye bağırarak yerlerinde sayarlar ve nöbetçi neferler tarafından  da ellerinde copla vurmak suretiyle dövülürler. ... ..
Cehennem: A Blok
Dil Okulu liderler tutukevi
-İş Dünyası Vakfı
-Öğrencilik yıllarında sık sık TBMM’nin oturumlarını izlerdim. ... ..
-Özal’la en çok anlaştığımız havram... “tasavvuf”...
-.”.. .. Ben herkesten çok daha müslüman’ım, öyleyse bana oy verin” mantığıyla ortaya çıkan din istismarcılığı ve yine bazılarının d en küçük dini hassasiyet  veya din ve cicdan hürriyeti önündeki bir engel kalktığı zaman, “Yetişin ey ilericiler, laiklik elden gidiyor” safsatasıyla milleti rahatsız eden gayretleri temelsiz kalacaktır..... ..
-Din istismarcılığının da laiklik istismarcılığının da temelinde samimiyetsizlik vardı. ... ..
-Batının ulaştığı medeniyet... ..  Bu medeniyetin bir zaafı var.Teknoloji gelişiyor. ... .. Bilgisayar harika bir şey... ..
-Bunlar çok güzel, ama insanlık unutuldu, insan unutuldu.... .. bütün bu teknolojik gelişmeye rağmen insan yapayanlız; insan bedbaht. ... ..
-Fransanın 1966 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde General De Gaulle’nin Fransız televizyonundan yaptığı konuşma... .. “Dünynın dört bir yanında kültür merkezleri açıyoruz., büyük paralar döküyoruz bu işe... Boşa gitmiyor bu paralar. Kültürümüzün etkisiyle harcadıklarımızın daha fazlası dönüp bize geri geliyor. Kültürümüzle yetişenler otomobil alacak olurlarsa Fransız otomobilini tecih ediyorlar. Edebiyatımızı, öbür sanat etkinliklerimizi, giyim kuşamımızı izliyorlar. Daha da önemlisi kültürümüze duydukları yakınlıkla her konuda bize destek oluyor, bizim yanımızda yer alıyorlar. ...
-... Laiklik, devletler içindir. Milletler ve fertler laik olmaz. daha doğrusu, laiklik ilkesi, milletler ve fertler için söz konusu edilen bir ilke değildir, ... ..
Kültür bakanı
-17 Mart 1989 Kültür Bakanlığı’na atandım... ..
ANAP ile yolculuğumun sonu
Özal’ı indirecekler veya öldürecekler

28 Şubat’ın iç ve dış yüzü
... .. 28 Şubat Süreci’nin özeti budur. Ancak biraz daha açmalıyız. ... ... İkinci sebep ise, global sermayeyi doğrudan ilgilendiren bir gelişmedir.  Hükmet iktidara geldiğinde heme memurlara yüzde 50 zam yaptı. Sonra tekrar bir yüzde 50 zam yapılınca gerçek hesapla yüzde 120 zam yapılmış oldu. Hem bunun için hem de borçlanmadan yapılması gereken icraatı yapabilmek için bir “Milli Kaynak Paketi” ortaya konuldu. Paketin en önemli maddesi sonradan “Havuz Sistemi” diye anlatılan kaynak oldu. Kamu kurluşları genel bütçeden aldıkları ödenekleri özel bankalara yatırıyorlar ve düşük bir fazi alıyorlardı. Aynı bankalar bir anlamda devletinparasınıdevlete satarak büyük kârlar elde ediyorlardı. Havuz Sistemi bunu ortadan kaldırıyor ve özel bankalara ödeneklerin yatırılmasını önlüyordu. Bu durum Türkiye’deki banka sistemini ve arkasındaki uluslararası finanas kapitali tatlı kârlardan yoksun bırakıyordu. Elbette hükümete karşı tavır alacaklardı. Aldılar. ... ..
*Siyaset Yolu – Namık Kemal Zeybek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder