28 Haziran 2015 Pazar

Nevzat Yalçıntaş’ın Yürüyüş Yolu *

Demokrasimizin Perde Arkası
Yazılmayan anılar
Kitap 357 sayfa. -Kitap 142 sayfa. Kısa bölümler okumayı kolaylaştırıyor. Çocukluk yıllarının anlatıldığı ilk bömlümler çekicilikten uzak kalmış. Son bölümler ilginç...  Okumaya, cumhuriyetin ilk yıllarındaki eski Ankara’yı yaşayarak başlıyorsunuz. Uzun hayat ve devlet tecrübeleri başlangıçta suya sabuna dokunulmaksızın sıralanmış. Olayların bilinmeyen arka planlarına yeterince girilmeden geçilmiş. Son bölümlerde güncel gelişmelerle ilgili ayrıntıları bulabilirsiniz. Okunacak kitaplar arasına alınmalı...
 Kısa kısa vurgularla kitaba göz atalım;
-“Hergele Meydanı”nın doğru adının “Er Gelen Meydanı” olduğunu...
Türkçe ve Arapça ezan
-Babası Ankara’da Demokrat Parti İleri gelenlerinden Hasan Efendi... DP  mitinginin öne çıkan konuşma konusu Türkçe ezan yerine Arapça ezanın okunması... ..
-... .ezan 18 yıl Türkçe okutulması... ..  kominizme karşı dini değerlerin öne çıkarılması...
-Celal Bayar’ın konuşması ... .. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde... ..  CHP’nin 1946’daki gibi oyları çalacağı iddiaları...
-İki gün sonra DP’nin iktidar olması...
-“Kıbrıs bizim canımız, feda olsun kanımız”... .. “Kıbrıs Türktür, Türk kalacaktır”... “Ya taksim ya ölüm”... ...
-Türkiye’nın NATO’ya girmesi... ... Kore savaşı... ..
-Ankara’nın önemli tüccarlarından baba Hasan Efendi ve komşuları Vehbi Koç... ..
-Lie öğrencisiyken ... “Allah, Millet, ve Vatan Yolunda Serdengeçti” dergisi... .. İsa Yusuf Alptekin... ..
Yaş 17; ilk yazı, ilk mahkeme
-Sıkıyönetim Mahkemesine çağrılışı ... .. “1933 doğumlu Hasan oğlu Nevzat Yalçıntaş... diye bağıran mübaşir... ... kovuşturmaya yer olmadığı kararı ... ..

-“Bizim Türkiye” dergisi...
-Ankara Ticaret Lisesi
-İstanbul Yüksek Ticaret Mektebi
-Sirkeci’deki Akşehir Palas Oteli’nde Bediüzzaman Said-i Nursi’yi ziyaret... ..
-Milli Türk Talebe Federasyonu’na (TMTF) bağlı Yüksek Tahsil Ceniyeti Başkanı Nevzat... ..
Fransa’nın Cezayir Katliamı
-Fransa’dan iktisat doktoru olan dönen Dr. Nevzat Yalçıntaş... ..
Askeri darbeye karşı yeni bir gazete
-27 Mayıs 1960 darbesi...
-Yeni İstiklal’deki yazlıları; Çanakkale’de şehit düşen dedesinin Ethem Demirci ismiyle çıkacaktı...
1950’li yılların üniveriteli gençleri
-İstanbul İktisat Fakultesi’nde asistan Nevzat Yalçıntaş... ..
Yalçıntaş, Pariste...
-Nevzat Yalçıntaş için DPT’li yıllar... .. Süleyman Demirel’in başbakan, Turgut Özal’ın müsteşar olduğu dönemde DPT’de iki daireden sorumlu...  İktisadi Planlama ve Sosyal Planlama daireleri... ..
-DPT ve TRT görevlerinden sonra İstanbul’a  üniversiyete dönüş... ..
-Aydınlar Ocağı... ..
-Türkiye Milli Kültür Vakfı Başkan Yardımcılığı... ..
-Türk-Libya Kardeşlik Derneği Başnalığı... ..
... ..Muammer Kaddafi’yi başına silah dayayarak katleden, Libya üniforması taşıyan kişinin aslında bir Fransız ajano olduğu haberi yabancı medyada yer bulacaktı... .. BM Güvenlik Konseyi’nden Libya’ya askeri operasyon kararı çıktığında, daha kararın mürekkebi kurumadan Fransız uçaklarının hemen Trablus’u bombalamaları bu eyleme çok önceden hazırlandıklarını ortaya koyuyordu. ... ..
-TRT Genel Müdürlüğü... ..17 Mayıs 1975... .. TRT’deki zorlu sürece diğer görevlerden çok daha geniş yer ayrılmış... TRT’de o dönemde yaşananlar sürükleyici bir dille anlatılmış... ...
-Türk-İş Genel Başkanı Halil Tunç... ilk okul mezunu  Cumhurbaşkanlığı kontenjanından senetör oldu... .. Oysa senatörlük yüksekokul şartını getiriyordu...
-Marmara Grubu... Marmara Grubu Vakfı... ..
-Rumeliler Platformu...
-Bir artistik öykü... .. Tarık Akan...
-TÜSİAD...
-Suudi Arabistan İslam Kalkınma Bankası
-... .. Ak Parti listesinden milletvekili...
-Televizyon yabancıya niçin satılır?
-... Yayıncılık başka bir şey... Yayın, bir ülkenin değerlerini, siyasetini, yönetimini ve kültürünü etkiler. ... ..Televizyonların satılmasının ardından yabancılara radyo ve gazetelerin satılması takip eder. ... .. Televizyonun hangi yabancıya satılacağını sayın bakan söylemedi.... .. Dünyada biri var ki sonradan 20. yüzyılın ortasında, Akdeniz’in doğu kıyısında kurulmuş bir devletin menfaatlerini savunuyor. Her şey o ülkenin çıkarları için kullanılmaktadır.... ..
-Bir müddet sonraTGRT kanalının Amerika’daki Ahmet Ertegün’e satıldığını öğrendi...
-Sorumlu yöneticilerin bu tür konularda daha derinlemesine stratejik kararlar alması beklenir.... . tam tersi oldu.
-Robert Murdoch Musevi asıllı Avustralya vatandaşı, Televizyonlarımızı alacak olan, sonradan Amerika’ya göç etmiş biri... ..
-Şefkat Koleji...
-Şefkat Vakfı... 1986...
-Hanımlar İlim ve Kültür Derneği  ... ..  “Şadırvan” aylık kültür dergisi...
-Bayındırlık Bakanlığı ihalellerinin Çankaya’daki özel büroya uğramayanlara verilmediği istihbaratı doğruymuş. Nitekim Bayındırlık Bakanlığı’nın o günkü yönetimi hakkında açılacak ve ilgili bakan da Anayasa Mahkemesi’nin sanığı olacaktı.
Merve Kavakçı olayı
-Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Fazilet Partisi’nin kapatılması için iddianame hazırlamıştı. İddiananede , “kan emici yarasalar” diye .... .. ispatı mümkün olmayan ifadeler... ...
Batı’nın Putin’e oyunu
-SSCB dağıldıktan sonra Rusya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri... ..
-Moskova ... .. 1969’da ...devlet oteli  Gastinitsya Ukrayna – Ukrayna Misafirhanesi ... Her katta yaşlı bir bayan Rus görevli bulunuyor, her giren çıkanı kontrol ediyor, idarenin vereceği görevleri yerine getiriyordu. Öyle ki burada özellikle ahlaki zaafları olan konuk devlet adamları deşifre edilince, gereği yapılabiliyor ve zaafları ilerde kullanılabiliyordu. Nataşa denilen bayanlar bunun için vardı.
-... ..Batı hiçbir şeyi unutmuyor, organize çalışıyor ve menfaati olmayan her şeyi tesr yüz ediyordu......
-Türkiye-Rusya Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı... ..
-Tataristan’da... ..
-Kırım meselesi... ..
-2013 ... Milliyet gazetesi röportajı...    İslam’da paylaşımcılık esas. Ama alabildiğine bir zenginleşme ve adaletsiz gelir dağılımı gerçeği var. Zenginlik , İslâm anlayışının neresinde duruyor?
--Birinci Dünya Harbi başlangıcında ... .. Balfour Deklerasyonu yani daha harp bitmeden İngiliz Hükümeti Filistin topraklarında bir Musevi devleti kurulması için destek deklare ediyor. ... ... Bir de Sykes-Picot Andlaşması... ..
-İkinci Dünya harbi’nden sonra ... . Batı, aralarında iittifaklar kurdu. Ve hiçbir şeyi çatışma konusu yapmadı. ... .. AB toplandı. Dolayısıyla 60 yıldır çatışama yok... ..
-Tek Hedef İslam dünyasıdır. Belçikalı Bakan Willy Claes NATO Genel Sekreteri iken “Komünizm tehlikesi kalktı. Şimdi İslam’dır hedefimiz” dedi. İkinci önemli ifade de Bush’un terörizm ile mücadele harekâtına ithfen kullandığı “haçlı seferleri” sözü. ... ...
İspanya’daki Müslümanlar
-İslâm’da mal ve mülk edinme bizzatihi kendisi hedef değildir. Peygamber “Veren el, alan elden hayırlıdır” demiştir.  Bu mal ve zenginlik şahsın kendi heveslerini, arzularını tatmin etmek için istenmez. Dağıtmak için istenir. ... .. sevet sahibi iseniz sizin malınızın kırkta biri fakire aittir. Servet, Allah’ın emirlerini yerine getirmek ve dağıtmak içindir.
-... Zenginleştiği zaman  bazı kişiler, şeytan üçgenine, ihtikârcı işadamı, devlet memuru ve politikacı üçlüsüne düşüyor.  haram helal tanımıyor.Siyasi imkan buluyor. O siyasi şey nüfuzdur. Peki bunların hepsi meşru mu? Meşru olmayanlar da var. .... ... Devletin parasıyla iş yapma imkanı bulanlar için hiçbir kanunda buna gayrımeşrudur denmiyor. ... ..
-... Fransızların bir sözü vardır, “İktidar bozar”... “Güç bozar.” Zenginlik dejenere eder. Fazla zenginlik fazla dejenere eder.
-... .. Adamın iktidarı zenginleştikçe  zalimleşir...... Etrafını küçük görmeye başlar. ... .. Demek ki servet yaramıyor bazılarına.
One minute olayı
-... ..Tamamen hissitepkiden böyle bir olay yaşandı. Bunu yaparken İsrail’in görünmeyen gücünü hafife aldık. ... .. Siyonizmin ne olduğunu bilmiyor bizim arkadaşlar. ... .. Nasıl ki komunizm ile Batı mücadele etti soğukkanlılıkla, bizim arkadaşlar da öyle yapmalıydı.
-“One minute” hiçbirşey kazandırmadı mı?
-Kamuoyunu kazandırdı. Araplar Türk bayrağını camilerine astı. ... ..
-İkinci hata ise Mavi Marmara Gemisi. ... ..
Avrupa’da 40 milyon Müslüman
-... .. 1990 yılından bu yana AB nüfusunun gerilememesinin sebebi AB’yeyönelik büyük göçç hareketidir. Bunun yüzde 90’ı ise Müslüman göçmenlerdir. Böyle giderse 39 yıl sonra Fransa nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan meydana gelecek. Belçika’da nüfusun dörtte biri Müslümanlardan oluşuyor. Hallanda’da da 15 yıl sonra Müslümanların nüfusu yüzde 50’yi şacak. 17 yıl sonra Avrupa Birliği ülkelerinde doğan her üç çocuktan biri Müslüman olacak.
-... .. nükleer enerjiye geçilmeli. ABD’de yeni 46 nükleer santral devreye giriyor. Bölgemizde İran, Rusya, Pakistan ve İsrail böylesi bir nükleer güce sahip. Türkiye’nin ve ... ihraç edilmelidir.
- güce sahip olmasını Batılı güçler istemiyor. ... ..
-... ..Yüksek teknoloji üretilmeli ... ..
-Türk Konseyi Türk Dili Konuşan Ülkeler Birliği ... ..
İstanbul’da düşünmek
-Orhan Veli’nin dediği gibi “İstanbul’u düşünüyorum gözlerim kapalı” değil daha dikkat çekeni İstanbul’da düşünebilmek hem fikri, hem gönlü, herm de kalbi aydınlık içinde. ... ..
-Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı... ..
-... ..mezar yeri,  Doğu Türkistan’ın milli mücahidi, İsa Yusuf Alptekin’in kabri yanında... ..
 Demokrasimizin Perde Arkası Nevzat Yalçıntaş’ın Yürüyüş Yolu Yazılmayan Anılar – Mehmet Cemal Çiftçigüzeli *

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder