2 Nisan 2016 Cumartesi

Kadın – Erkek Savaşı *

“Cinsellik Sorunu”
-Dr. Vesile Bolaç eserinin ilk sayfalarında;  “Bu kitabı; bir yandan cinselliği abartıp, onun için kırk gün-kırk geceye kadar varan düğünler yaparken; öte yandan onu aşağılayıp, ayıplayarak, küfür olarak kullanan tüm insanlara adıyorum. Hep kutuplarda dolaşarak, sorunları biz, kendimiz yaratıyoruz. Öyle değil mi? Öyle ise sorumluluk da hepimizin.” diyor.
-“Yazar hakkında” başlıklı bölümde de  “... ..  yaşam deneyimleri ona, insanları yiyip bitiren esas hastalığın, kanser olmayıp, üzüntü olduğu gerçeğini öğretmiştir. Bu nedenle artıl zamanının çoğunu, kanser dahil birçok hastalığın oluşmasında rol oynadığı çok iyi bilinen, üzüntü konusunda araştırmalar yaparak geçirmektedir.  Kendi üzüntüsünün köküne inerken, insanlığın ızdırabının da köküne inmiş ve bunun evrensel bir hastalık olduğu gerçeği ile yüzleşmiştir. İnsanları iyileştirme çabası , kendisinin iyileşmesini sağlamış ama, bu, ona yeni bir sorumluluk da getirmiştir. Kendisi iyileşmiş ve varoluş kaygısının evrensel olduğunu, her insanın sorunu olduğunu görmüştür. Dahası bu endişenin, bu mutsuzluğun, bu çaresizliğin ve boşluğun, binlerce yıllık insan geçmişinin sonucu olduğunu farketmiştir. ... .. üzüntünün zihnimizin bir yanılgısı olduğunu görebilir miyiz? Tıpkı korku , nefret, düşmanlık, haz gibi. Zihin geçmişi anımsar, onu bugüne ve yarına yansıtır. ... .. “ düşüncelerini paylaşıyor.
-Önsöz ilgi çekiciliklerle başlıyor. “... .. Freud’e göre yaşam enerjisi, libido adı verilen cinsel enerji demektir. Yani insan’libido’ denilen cinsel enerjinin harekete geçirdiği ve çalıştırdığı bir makinedir. Libido boşalarak doyuma ulaşır. Ancak, makine sürekli çalıştığı için, gerilim tekrar artar. Libdonun sebep olduğu gerilim yükseldiğinde, tekrar boşaltılarak azalır. Libido’nun artması, sıkıntı verici ciddi gerilimlere sebep olur. Bu nedenle mutlaka boşaltılmalıdır.. ... ..
... .. Eğer libidomuzun normal yoldan boşaltılmasına izin verirsek, boşalmak için başka yollar aranmayacaktır. Haz peşinde koşmayacaktır. Bu nedenle libidonun normal boşalım yollarını bilmek çok önemlidir. Konumuz insandır. Yani yetişkin insan. Ancak hepimiz bu dünyaya çocuk olarak geldik ve cinsel gelişim evrelerini birer birer yaşadık. ... .. Haz İlkesi’ni anlamadan onun ötesine geçmek olası değildir. Bizi haz aramaya iten itici gücü, yani libidoyu
anlamamız gerekir. Bu itici güç “cinsel enerji”dir. Ayıplasanız da, günah saysanız da bu gerçeği değiştiremezsiniz. Ancak derinlere bastırır, ondan kaçar, başka doyum yolları ararsınız. Ama bu yollar sizi asla doyurmayacaktır. ... ..”
-Kitap kısa bölümler halinde ve okumayı kolaylaştıran bir anlayışla kaleme alınmış. Çocukluk döneminde yaşanmışlıklardan başlayarak yetişkinlikte ortay çıkan kaygılarımızın kökenini ve çözüme ilişikin düşünceler paylaşılıyor.

*Kadın – Erkek Savaşı “Cinsellik Sorunu” – Dr. Vesile Bolaç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder