8 Kasım 2020 Pazar

            Kadının psikolojik doğasında, korunma, sevilme ihtiyacı vardır. Aynı zamanda etrafında kendisini seven, kendisini ait hissedebileceği, kendisini koruyabilen, güçlü bir erkeğin varlığına gereksinim duyar. Batı, ne yazık ki kadını erkek gibi olmaya iterken, kadının cinsel kimliğine zarar verdiğini fark edemedi. Kadının özgürleşmesi istendi. İdeal kadın tipinde yüksek idealler taşıyan hem çok başarılı bir iş kadını hem de entelektüel düzeyi yüksek biri olması hedeflendi.

 Bu gaye gerçekleşirken kadının duygusal ihtiyaçları ikinci plana itildi. Kadın özgürleşirken mutluluğu yakalayamadı. Çünkü toplumdaki sosyolojik gelişim içinde, psikolojik değişim sosyolojik değişime uyum sağlayamadı. Kadının da erkeğin de ruh dünyası, bu hızlı gelişen sosyolojik değişime uyum gösteremediğinden çelişki yaşandı ve bir ara form meydana geldi. Oysa insanın psikolojik doğası, kadının kadı, erkeğin erkek kimliğine uygun bir şekilde yaşaması gerektiğini söyler. İhtiyaç varsa tabii ki kadın çalışır; ama annelik rolü zayıflatılmamalıydı.

Bu gaye gerçekleşirken kadının duygusal ihtiyaçları ikinci plana itildi. Kadın özgürleşirken mutluluğu yakalayamadı. Çünkü toplumdaki sosyolojik gelişim içinde, psikolojik değişim sosyolojik değişime uyum sağlayamadı. Kadının da erkeğin de ruh dünyası, bu hızlı gelişen sosyolojik değişime uyum gösteremediğinden çelişki yaşandı ve bir ara form meydana geldi. Oysa insanın psikolojik doğası, kadının kadı, erkeğin erkek kimliğine uygun bir şekilde yaşaması gerektiğini söyler. İhtiyaç varsa tabii ki kadın çalışır; ama annelik rolü zayıflatılmamalıydı. .. ..

Eşler arası iletişim

Sözlü iletişimin üç şekli vardır. Sağlıklı iletişim… çatışmalı iletişim .. .. iletişimsizlik. En kötü olanı iletişimsizliktir. Çünkü iletişimsizlik, sorunları uzatmak, biriktirmek ve ileriye atmak demektir.

            … ..Bu nedenle emir verir gibi, nasihat eder gibi bir tutum yerine fikir veren, seçenekler sunan, farklı bakış açıları getirmeye çalışan bir iletişim tarzını edinmek gerekmektedir.

Bu, bir noktada karşımızdaki kişinin kararını almadan, onu zorlamadan fikir vererek yönlendirme çabasıdır. Bu iletişim her yerde geçerli olduğu gibi evlilikte de geçerlidir. Bu vecihle, evde birinin aile reisi olması, onun üstün olduğu anlamına gelmemelidir. Aile reisliği bir roldür ve dış dünyaya karşı aile reisinin bazı öncelikleri vardır. İç gerçeklikte ve çocukların eğitiminde de annenin öncelikli söz hakkı vardır. Bu nedenle eşitlerin iletişiminde üstünlük sağlama çabası olmadan vazife taksimi ve iş bölümü yapılmaktadır.

Eşitlerin iletişimi yardımlaşmaya yöneliktir. … .. İslam felsefesinde, “Hayat bir muavenettir (yardımlaşmadır) ve insan olmanın bir gereğidir” denilmiştir.

… .. İlk bakışta sorun gibi görünen birçok şey aslında sorun değildir. Bir incir çekirdeğini bile doldurmaz. Fakat o anki psikolojimizde büyük yer tutabilir. … ..  böyle durumlarda çözüme yönelik ilk adımı, duygusal paylaşım ve katarsistik yaklaşım tarzı oluşturur. Kadının konuşma ihtiyacını erkek yanlış anlamamalı ve erkeğin suskunluğunu da kadın yanlış anlayıp “Eşim beni sevmiyor” şeklinde yorumlamamalıdır. ... ..

 *Son Sığınak Aile  & Prof. Dr. Nevzat Tarhan





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder