15 Haziran 2024 Cumartesi

Yatıyorum Bir Şey Diyor musun?*


 

… ..

İlişkinin Kimyası

Carl Gustav Jung, yakın ilişkiyi çok uygun bir metaforla açıklar: “İki insanın buluşması, iki kimyasal maddenin birbirine temas etmesi gibidir. Eğer bir reaksiyon olursa, ikisi de biçim değiştirir / dönüşür.”

Kendi yaşamımdave eans odasında tanık olduğum ilişkilerin neredeyse tamamından yola çıkarak söyleyebilirim ki, Jung’un sözünü ettiği ruhsal reaksiyon kendiliğinden olmuyorsa oldurulamaz. Olmuşsa geri döndürülemez. Olmaktaysa ve durdurulmak isteniyorsa, irili ufaklı bedeller ödeyerek yaşantısal düzlemde durdurulabilir. Ancak o sırada iki taraf da karşılıklı olarak birbirlerine nüfuz ve tesir etmektedir. İlişki yaşanmasa da, ilişkiye yerleşilemese de reaksiyon zihinsel temsilleriyle içeride işlemeye devam eder. Ta ki kendi ömrünü tamamlayıp sönümlene dek. Öteki, ruhsal dokulara işlemiştir artık.


İlişkiden ne beklemeli?


Sağlıklı ilişki nasıl olur?

Sağlıklı ilişki ekosistem gibidir. Bireylerin ihtiyaçlarını karşılar. Kendi enerjisini üretir. Çevreyi kirletmez. Sürdürülebilir

ve geliştirilebilir yapıdadır. Yaratıcılığa, üretkenliğe, içinde serpilip büyümeye elverişlidir.

… ..


“Ne istiyorum?”

… ..

… .. İlişkideki kendimden ne istiyorum peki?

İstek başka, ihtiyaç başkadır. İhtiyaçlar mümkün olduğunca karşılanmalı, istekler ise sık sık gözden geçirilmeli. Sadece karşımızdakini değil, bizi de tüketiyor olabilirler.


İlişki gerekli mi?


İnsan, ötekine tutunan canlıdır.

… ..

Yakın ve anlamlı ilişki kurmak, yetişkinler için de doğal bir ihtiyaç. Ne kadar özerk olursak olalım, günün sonunda hepimiz okşanmak isteyen bir baş, tutulmak isteyen bir el, tatlı sözler duymak isteyen bir çift kulağız. Görülmek, onaylanmak, varlığımıza karşılık bulmak isteriz. Bu ihtiyacın inkârı, ergenliğe özgü bir savunmadır.

… .


İlişki doğayla uyumludur.

İnsan ruhu da bitkiler gibi büyümeye, filizlenmeye, meyve vermeye programlı. Bu doğal gelişim ancak sağlıklı ilişkiler yaşamakla mümkün. İlgi, sevgi, kabul görme, bağ kurma, dokunma ve cinsel birliktelik ihtiyaçlarının karşılanmadığı, engellendiği durumda; ya yeraltı geçitleri yaratır insan, ya da katılaşır. Ruhun filizlenemediği yerde patoloji filizlenir. Sağlıklı olan doğal akışına, doğanın devinimine uygun olandır.


Bunca herkesi kim arzu edecek?

Narsizmi destekleyen, hatta dayatan bir çağda ve sistemde yaşıyoruz. Sistemin, bireyi işlevsel, ekonomiyi ayakta tutmak için sürekli olarak verdiği mesaj: “Her şeyin merkezinde sen ol, kaybeden olma kazanan ol, ezik olma ezen ol, depresif olma keyif alan ol, kıyıda köşede kalma ilgi odağı ol, bakan değil, bakılan ol ve şunu hiç unutma; kırılganlık hastalıktır, kaybetmek en büyük utançtır, sıradanlık korkunçtur. Sen özelsin…

Gündelik yaşam koşullarının da son derece ağır olduğu Narsizm Çağı’nın bu çok özel kendi derdiyle, kendini kurtarmakla fazlasıyla meşgul; kendi etrafında dönmekten kendisinin yörüngesine girmiş, kendi içine emilmiş, kendi kendini soğurmuş durumda.

… ..


Sorundan daha büyük sorun olan çözüm

Hayatta baş edebilmek ya da sorunları çözmek için önlemler alır, stratejiler geliştiririz. Bazen önlemve stratejiler sorundan daha büyük sorun teşkil eder. ….. 

… .. Kişi fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayamaz olur. Libidosu tıkanır ve bu tıkanıklık saldırganlık olarak dışa vurulmaya başlar. Devamında kronik yalnızlık, artmış kaygılar kaygılarla baş edebilmek için aşırı kullanılan ve patolojiye dönüşen diğer savunmalar gelir.

İlişkiye inancınızı ve ilişkiye girme cesaretinizi kaybetmeyin, çünkü ilişki ihtiyacımız bakidir.

… ..


… .. 

Demek ki sevmiyor

… .. 

Yarı makul bir sevme biçimi olarak; zamanla alışmak

Milyonlarca insanın hayatı böyle geçiyor.


Yakınlık ve mesafe

… ..

… .. Makul mesafede durabilmek; kendini ötekinden koruyabilmeyi sağlar. Hem bireyin hem de ilişkinin kaderini belirler. Gerçek yakınlık ve samimiyet de makul mesafede olmakla mümkündür

Makul ilişki aralığı, her şeyden önce, ilişkinin gerçekleşebilmesi için gereken uzamı teşkil eder. İlişkiye var olma alanı sunar. Tarafların ilişki içinde nefes almasını , rahatça hareket edebilmesini sağlar. Bu sayede taraflar ilişki içinde bireyselleşebilir, kendilerini gerçekleştirebilir., İlişkiden beslenir ve ilişkiyi besleyebilirler.


Sınır olmadan samimi olunmaz.

   Olsa olsa yüz göz olunur.

… ..


                Küslük


Ötekine gereğinden fazla yaklaşmış olmanın

İstenmeyen sonucu


Makul ilişki aralığı korunamamış, ötekinin dikenleri derin dokulara batmış, can havliyle ilişkiden geri çekilmiş, gel gör ki batmış olan dikenlerden bazıları küserek geri çekilen kişiye saplanmıştır. Geç kalınmış mesafe, saplı kalan dikenlerin acısını dindirmeye yetmez. 


…..


Sürekli suçlamak tutsaklıktır


… ..

Peki affettiğimiz kişiyi hayatımızda tutmalı, bağrımıza basmalı mıyız? Bu her durumda gerekli değil. Çocuklarımız dışında hiç kimseyi sevmek ya da hayatımızda tutmakla yükümlü değiliz.

Suçluyu serbest bırakmak, onu eve davet etmeyi gerektirmez.



… ..

Geniş zamanda yaş yoktur


 Bir ilişkiden çıkanlar, bazen geri dönüp kendilerini o ilişkiden önce bıraktıkları yerde arar. Yirmi-otuz yıllıkn beraberlikler bittiğinde kişinin biten ilişki başlamadan önceki sevgiliyi (ya da o zamanki alternatif sevgiliyi) rüyalarında görmeye başlaması, onu arayıp şansını tekrar deneme arzusu, insana dair hüzünlü reflekslerden biri.

Onca yıl geçmemiş, kişi onca yıl hiç yorulmamış, hiç yaşlanmamış gibi,  mümkünse kaldığı yerden başlamak ister. Bir versiyonu öldüyse bir başkasını var etmek ister. Ve insan bir yanıyla sahiden de hazırdır buna. Bilinçdışı yaşsızdır çünkü. Hem çocuk, hem genç, hem ihtiyardır ya da. Sonsuz kayıt alanı, sınırsız enerjisi vardır.

… ..


Bir türlü ayrılamamak


Ayrılık süreci,ilk yabancılaşma belirtileriyle başla ve aylar, yıllar, kimi zaman da bir ömür sürer. İşin kötüsü taraflar bu süreç içinde fiziksel olarak ayrılmayabilir de. Ayrılmak, yabancı olmaktır; aynı mekânda yaşansa da.


Bir veda sahnesini yıllarca oynayabilir insan

… ..


Ancak zaaflarını kabul eden güçlenir


O sizi aldattı, kırdı, üzdü, öfkeden deliye döndürdü ama siz ona karşı hiç olmadığınız kadar ilgilki, meraklı, arzulu, şehvet dolusunuz. O da karşılık veriyor. Her fırsatta sevişiyorsunuz ve sevişmeleriniz hiç bu kadar ateşli olmamıştı.Bunun için de “Senin gururun yok mu?” diyerek  kendinize kızıyorsunuz. Kızmayın. Çünkü insansınız ve insan, zaafları olan canlıııııııııdır. Kaybetme korkusuyla harekete geçer. Çiftleri bir arada tutan , üçüncü kişilerdir.. Biraz da, ötekinin olmasın diye sahipleniriz.

Karşılıklı olarak ilişkiyi sürdürmeye niyetliyseniz, bu erotik canlanma size iyi gelecek. Erotizmin yanı sıra duygusal ve düşünsel yakınlaşma fırsatlarını da değerlendirin. Birbirlerini gerçek anlamda ancak üçüncü kişi hayatlarına girdikten sonra tanıdıklarını itiraf eden pek çok çift vardır.


… ..

    İlişkiye zarar veren tutumlar

… ..


    İlişkiye yatmak


Ötekinin duygularını, özverisini, ilişkiye verdiği emeği kötüye kullanan kişi ilişkiye yatan kişidir. Karşısındakini annesi, babası, terapisti, hemşiresi, hamisi, hizmetçisi, şoförü, sekreteri, seks objesi olarak, arzu ve ihtiyaçlarını karşılayacak her role sokar ve kullanır. Kendini ise ilişkiden itina ile sakınır, yani karşısındakine yüklediği rollerin pek çoğunu kendisi almaz. Sadece ilişkiyi değil, kendisini de taşıtır.


Ötekini can simidi olarak kullanmak


Otto Rank, terk edilme kaygısı ve sürekli başka birine yaslanma gereksinimiyle karakterize bir yaşam korkusundan söz eder. Özerk olarak yaşama korkusudur.bu. Yaşam korkusu duyan kişi, yalnız kaldığında devrilir ve kendi kabından dökülüp saçılır. Bunu engellemek için de kendisine ,içine güvenle dolup şeklini alabileceği devrilmez bir kap arar. “İlişkiye girecek bir benliği kalmayıncaya kadar kendini ilişkiden ilişkiye fırlatır.

Yaşam korkusu duyan kişi için önemli olan yaşanan ilişkinin sağlığı, değeri, anlamı değil can havliyle tutunulacak biri olmasıdır. Bu kaygı düzeyi ve tutunma refleksiyle kurulan ilişkileri yürütmek zordur. Bu kaygı düzeyi ve tutunma refleksiyle kurulan ilişkileri yürütmek zordur. Yaşam korkusu olan kişinin, kendi ruhsal içeriğini kendi kabında tutabilecek, yalnız kaldığında devrilmeyecek, devrilse bile tekrar ayağa kalkabilecek gücü ve cesareti kazanabilmesi hayati önem sahiptir.


İlişkiyi alacaklı gibi yaşamak


Ebeveynden tahsil edilemeyen ve vazgeçilemeyen çocukluk alacaklarını sevgiliden tahsil etmeye çalışmak, hem bireyin mutsuzluğuna hem de ilişkinin mahvına sebep olur.

Yetişkinlikte sorun, gerçek anne-babayla değil, anne-babanın çocuklukta içselleştirilen ebeveyn yanıyla ilgilidir. İçerideki ebeveynle ilgili sorunlar az çok giderilmeden, kişinin bir yetişkin olarak başka bir yetişkinle ilişkiye girmesi zordur. 

Ana-babasıyla kavgası bitmeyen kişinin sevgilileri, talihsiz temsilcilerdir.  

… ..


İktidar kavgası / Müsabaka iletişimi

Çiftler kadın erkek olarak ya da hayatı ve yatağı paylaşan iki yetişkin olarak değil, iki rakip ya da birbirini kıskanan iki kardeş gibi ilişki kurmaya başladıklarında; iletişim, duygu ve düşünce aktarımı olmaktan çıkar ve bir müsabakaya dönüşür. Bu noktada bütün dinamikleri güç ve haklılık yarışı belirler. … ..

… ..

… .. Bu mücadele yorgunluk ve yılgınlık yaratır. Her iki taraf da, ötekinden yorulduğunu zanneder. Oysa ki çoğunlukla haklılık mücadelesinden ver bu mücadele

içindeki varoluşlarından yorgun düşerler. 


… .. 


Kopukluk, temassızlık


Bazen ötekinin kabuğuna çarpa çarpa yorulan çabalayan das onunda vazgeçip kabuk bağlar ve içine kapanır.

O vakit ilişki kopar ya da temassızlık hali başlar. Çiftler, aynı evde yaşayan, aynı sofrada yiyen, aynı

yatağa giren ama gerçek anlamda etkileşime giremeyen, koridorda göz göze gelmemeye çalışarak paralel

hatlarda yürüyen, karşılaşmadan geçip gidenyabancılara dönüşürler. Bu durum çatışmaları minimuma

indirir belki ama taraflar ilişkiye yerleşemez. (yersiz yurtsuz hisseder), ilişkiden beslenemez (ilişki içinde serpilip geli

şemez), en yakınındakiyle bağ kuramaz ( güvensiz, hoşnutsuz, tatminsiz kalır) ve derin bir mutsuzluğa gömülürler


Ötekiyle ilgilenmeyen, ötekini tanımayan, ötekinin varlığını görmezden gelen sadece ötekiyle değil,

kendisiyle de baş edemez.


Yoğun çatışmalı ilişkilerin mutsuzluğu ikide bir patlayan bir volkanın lavları gibi yaşamın yüzeyine dökülüp saçılmıştır. Temassız ilişkilerin  mutsuzluğu ise daha dipte ve derinde seyreder, içten içe sessizce kaynar. Hangi örüntüde olursa olsun çiftlerin mutsuzluğu çocuklara yansır, onları da mizaçlarına göre değişen oranlarda

mutsuz eder. Mutsuzluğu çocuğa belli etmemek pek de mümkün değildir. 


… ..


“Zihnimi oku!”  beklentisi


“Ben söylemeden bilsin, ben istemeden versin” zihniyetinin sonu kronik tatminsizliktir. Biz hiçbir şey

söylemeden ihtiyaçlarımızı şap diye anlayıp karşılayan (ya da karşılaması gereken) kişi annemizdi. O da

bebekliğimizdeydi.

Yetişkinler konuşarak anlaşır. Açık iletişim kurun; ihtiyaçlarınızı, arzularınızı talep edin. Karşınızdaki müneccim değil, olmasını da istemezsiniz zaten.



Rol örtüşmezliği

… ..

… ..

… .. Ancak birbirine denk iki yetişkin sorunlarına konuşarak, dinleyerek, ötekini anlamaya çalışarak,

rasyonel ve yapıcı çözümler üretebilir.  



Öneriler


… .. 


Mutluluğa dair öneriler

… ..

Haklı mı olmak istiyorsunuz, mutlu mu?


Seans odasında çiftlerle çalışırken sık sorduğum sorulardan biridir: “Haklı mı olmak istiyorsunuz, mutlu

mu?” Verilen karşılık genellikle “mutlu olmak istiyorum”dur. Ve çiftler bu cevabı verirken aslında başlangıçta mutlu

olmak için bir araya geldiklerini anımsarlar.  Mutlu olma için başlayan bir ilişki mutsuzluk veren bir

yarışa; yoran, yıldıran, hayattan bezdiren bir tırmanışa ya da tarafları yapayalnız bırakan bir kopuşa

dönüştürtmüştür.

Peki, başa dönmek mümkün müdür?

Maalesef hayır.

Her şeyi eldeki malzemelerle yeniden tesis etmek mümkün müdür*

Neyse ki evet.


… ..


Cinselliğe dair öneriler


Olmazsa olmaz


Cinsel arzu ve uyum, çifti bir arada tutan organik ilişki harcını teşkil eder.  Cinsel birliktelik ilişkide duygusal ve dokunsal ahengi sağlar. Etkileşimin tınısını akort eder. Bireylerin

korkularını, kaygılarını, ağrılarını azaltır. İlişkiyi negatif titreşimlerden arındırır. Cinsellik yoksa ilişki

enfekte olmaya yatkındır. İlişkideki cinsel uyum ve tatminle, çiftin birbirine ve hayatın güçlüklerine toleransı doğru orantılıdır. Kötü

yetersiz seks, kötü/yetersiz beslenmedir. Hem sizin hem ilişkinin sağlığını bozar.

Cinselliği ihmal etmeyin. Sorun yaşıyorsanız görmezden gelmeyin. Cinsel sorunlar genellikle çözümü olan sorunlardır. Kendi çabanızla çözemediğiniz sorunlar için cinsel terapi

desteği almanız tavsiye olunur.


Farkınızı ve mesafeyi koruyun


… ..

Yakın ve birlikte hissedin, hissettirin ama ait ve sahip olmayın. İnsan sahip olduğu şeyi arzulamaz. Bütünüyle sahip olamadığımızı, ele geçiremediğimizi, bizde merak ve ilgi uyandıran ı arzu ederiz.


Havasız kalan ateşin sönmesi gibi, sürekli bedensel temas da cinsel arzuyu sönümlendirir. Seks dışında da

birbirinize dokunun, şefkat gösterin ama kedi yavruları gibi kucak kucağa yaşamayın. Bedenlerinizin

birbirini özlemesine fırsat tanıyın. 



  Yeniliklere açık olun 


İlişki tarafların hem güven hem de heyecan ihtiyacını karşılamalı. Bunu sağlamak için makul mesafeyi

korumanın yanı sıra değişime ve gelişime açık olun. (Yeni deneyimler de aşk duygusu gibi dopamini artırır.)

Hiçbir gezgin, heyecan verici bir yolculuk için her caddesini, her sokağını, her dükkânını avucunun içi gibi

bildiği bir şehre gitmek istemez. Kendinizi yenileyin. Yeni alışkanlıklar, bilgiler, görgüler, zevkler,

beceriler edinin. Bunu sadece partnerinizin size olan arzusunu diri tutmak için değil, hayatla bağınızı güçlü, yaşam sevincinizi

daim kılm ak için yapın.



Kendi orgazmınızın sorumluluğunu alın


Partnerinizle yaşadığınız cinsellik sizin için pek de arzu edilir bir eylem değilse, olmasa da olur duygusundaysanız ya da seks yapmaktan haz duymuyorsanız bir şeyler ters gidiyor demektir.

Partnerinizden mi yoksa cinsel ilişkinin kendisinden mi haz duymuyorsunuz.

Eğer cinsel ilişkiden haz duymuyorsanız, bunun nedeni bilgi ve deneyim eksikliği, cinselliğe olumsuz

atıflar ve/veya psikolojik engeller olabilir. 

İşe hazzın sorumluluğunu alarak başlayın. Her insan bedeni haz alma potansiyeli taşır. Bu potansiyeli

gerçekleştirmek, öncelikle sizin elinizde. Kendinizi eğitin, bedeninizi tanıyın, sizi nelerin tahrik ettiğini araştırın, psikolojik engelleriniz varsa yardım alın.


Gerek yok, ben böyle iyiyim” diyenleri duyar gibiyim. o  halde  duruma bişr de karşı tarafın gözünden bakalım:

İnsan, ötekinin arzusunu arzu eden canlıdır. Ötekinin doğrudan bizi arzuladığından hiçbir zaman emin olamasak da, bu arzunun izini süreriz. Cinsel

birliktelikte de haz almak kadar haz vermek isteriz. Dolayısıyla, sizin haz sorununuz, partnerinizin de sorunudur. Siz hiç tanışmamış, vazgeçmiş ya da önemsemiyor olabilirsiniz

ama partneriniz (farkında olsun, olmasın) sizin cinsel arzunuza ve cinsellikten haz almanıza ihtiyaç duyuyor.

 


Hem paylaşımcı hem bencil olun


Eğer partneriniz sizin haz almanızı önemsemiyorsa önemsemesini talep edin. Cinsel taleple romantizmi eksiltmez, ilişkinin büyüsünü bozmaz, partnerinizi soğutmaz. Bilakis, cinselliği

canlandırır, renklendirir, kışkırtır.

Partneriniz sis nasıl tatmin edeceğini bilmiyorsa onu yönlendirin. İlişki, hayat bilgisini birbirimizden öğrendiğimiz bir yapıdır. İlişkinin bu işlevinden yararlanın.

İyi cinsellik bencilliği de içerir. Bir başkasına kadar bir başkasının yanındayken kendi varoluşunuza da

sadık ve bağlı kalmayı ihmal etmeyin. Kendi istek ve ihtiyaçlarınıza sahip çıkın. Sevmeye, sevilmeye, dokunmaya, dokunulmaya, haz alıp vermeye hakkınız olduğunu unutmayın.



Fantezileri rahat bırakın


Partnerinizin, sizin asla kabul edemeyeceğiniz fantezileri olabilir. Aynı şekilde sizin de değerlerinizle,

inançlarınızla, sosyal kimliklerinizle asla örtüşmeyen fantezileriniz olabilir. Paniğe kapılmayın. İnsanların

çoğu , fantezisini kurduğu cinsel eylemleri hayatları boyunca gerçekleştirmeyi denemez. Çünkü aslında

gerçekleştirmek istemez. Fantezi çoğu zaman sadece fantezi içindir.

Hayal gücü aşkın olduğu kadar seksin de yakıtıdır. Erotizmde her türlü fanteziyi serbest bırakın. İnsan düş, duygu ve fantezilerinden değil, davranışlarından sorumludur. Her şeyi yapmaya hakkımız ya da cesaretimiz yoktur ama her şeyi düşlemeye hakkımız vardır. Bu hakkı hem  de

partnerinize tanıyın. İkinizin de karşılıklı olarak gerçekleştirmek istediği fantezileri denemekten

çekinmeyin.


Şehvet-şefkat dengesini gözetin


Şehvet-şefkat dengesi, cinselliğin sağlığını ve tatminkârlığı  belirleyen önemli bir etkendir. Şefkate yer

bırakmayan aşırı şehvet, duygusal tatminsizlik yaratır. Şehvete yer bırakmayan aşırı şefkat ise cinsel

arzuyu sönümlendirir.



Partnerinizin  ebeveyni olmayın


Partneriniz hasta ve düşkün olduğunda yanında olun, destekleyin, iyileşmesi için yardım edin ama onun

daimi ebeveyni ya da hasta bakıcısı olmayın. Size muhtaç, bağımlı, çocuğunuz gibi gördüğünüz birine

cinsel çekim duyamazsınız. Duysanız da farkında olmadan  suçlu hisseder, kendinizi sakınırsınız. Ötekine

gereğinden fazla sığınır, ebeveyn rolünü kaşırsanız, size karşı erotik tıkanma yaşayacaktır.

Zaman zaman karşılıklı olarak çocuk-ebeveyn ya da hasta-hemşire rolleri alsanız da, yetişkin-yetişkin

rollerinize vakitlice geri dönün.


… ..


Cinselliğin farklı yüzlerini fark edin


Kurduğunuz ilişkinin yakınlığı, derinliği, sağlığı ve ilişki içindeki ruhsal kondisyonumuz, yaşadığımız

cinselliğin niteliğini belirler. Cinselliği farklı ilişki zeminlerinde, o zemine göre değişen farklı duygu

tonlarında yaşarız.

Bir örnek teşkil etmesi adına aşağıda, farklı cinsel duygu tonlarını kendi metaformlarımla anlatacağım.


Aşk ve seks


Âşık olduğumuz kişiyle seks yapmak okyanusta yüzmeye benzer. Tehlikeli olduğu kadar özgürleştirici;

yorucu olduğu kadar yenileyen, arındıran; heyecan verici olduğu kadar kapsayan, sarıp sarmalayan, tüm

evrenle birleşmiş hissettiren bir deneyimdir. 



Yıpranmış/sağlıksız/kötü ilişkide seks

Duygusal ve düşünsel paylaşımın tükendiği, çiftlerin birbirlerinin varlığına karşılık vermedikleri,

birbirlerini kanıksadıkları (*1.pek çok yinelenmiş olması dolayısıyla artık etkilenmez olmak, aldırmamak, alışmak.2.bıkmak, usanmak ) ilişkilerde seks, durgun ve bulanık

bir gölde yüzmeye benzer. Tazeliğini, serinliğini, yıkayıp arındırma niteliğini kaybetmiş, yosun

tutmuş, dibi balçık gibi bir göl … İnsana kendini bunalmış, yorulmuş,

yılmış hissettiren, iş gibi gelen bir cinsellik.



Spor seksi


Sırf seks yapmış ve ihtiyacı gidermiş olmak için yapılan seks, havuzda yüzmeye benzer. Kasları

çalıştırır, bedeni sağaltır, ruhu okşar ancak az ve dar gelir. Sınırları sert ve keskindir. Özgürlük

hissi vermez, yerinde sayma duygusu yaratır, ya fazla sterildir ya da enfeksiyon riski taşır.

Sadece seks yapmak için bir araya gelen seks arkadaşları; hiç sevgili olmamış, arkadaşlık klasörünün

dışında ayrı bir seks dokümanı açmış kazançlı arkadaşlar ve başlangıçta sevgiliyken zamanla (özellikle çocuktan sonra) akraba olmuş ve akrabalıkla seksi ayrı çekmeceklerde tutmaya başlamış çiftler

spor seksi yaparlar. İyidir ama çoğu durumda yeterli değildir.

… ..

… ..

… ..

Mastürbasyon 


Mastürbasyon ise küvette/jakuzide vakit geçirmeye ya da duş almaya benzer. Yüzmenin aşkın ve

özgürleştiren tadını vermez ama en azından suya temas edersiniz, bedeninize iyi gelir, ağrıları biraz

olsun dindirir, rahatlatır, dinlendirir. 

… .. 

… ..

… ..

Açık iletişim densizlik değildir


Konuşulmaması gerekenler konuşulduğunda, bazı konular gereğinden fazla konuşulduğunda, kendimize

saklamamız gerekenler ortalığa saçıldığında ise ilişki evreninde santrifüj etkisi oluşur. Ortak kullanımdaki ilişki dokuları merkezkaç kuvvetiyle ayrışır. ve ilişki dışına savrulur. Ölçüsüz iletişim

ilişkiyi dağıtır, eksiltir.


Açık iletişim akıldan geçen, hissedilen ya da olup biten her şeyin filtre edilmeden ötekinin üzerine boca

edilmesi değil, duygu ve düşüncelerin etkin ve yapıcı bir şekilde ifade edilmesidir.


Her şeyi söylemeyin/öğrenmeye çalışmayın

Herkesin kendine özel bir yaşam ve düşlem aklanı olmalı. Sadece kendisinin ekip biçtiği, sadece kendisinin

suladığı bir arka bahçe gibi. Arka bahçenizde vakit geçirin, orada sadece kendinize sakladığınız  bir içsel yaşantınız olsun.

Ötekinin arka bahçesine girmeye çalışmayın. Aklından, kalbinden geçen her şeyi öğrenmeye, konuştuğu,

görüştüğü herkesin kaydını tutmaya çalışmayın … … 

… ..


İlişki mahremini koruyun


… …


Kusmayın Konuşun


Sevdiğinizle anbean ortak bir hikâye yazıyorsunuz. Hayat hikâyenizinbelki de en heyecanlı, en haz veren,

en

anşlamları bölümlerinden birini … Sağlam olay örgüsü kadar, özenle yazılmış diyaloglar da iyi bir hikâyenin

vazgecilmezidir.  Seçilen kelimeler, kurulan cümleler insanın zekâsının, sağduyusunun, yaratıcılığının

göstergesidir. Sevdiğinizle konuşurken, kelimelerinize, cümlelerinize dikkat edin. Diyalog, duygu ve düşünce

kusmak haline gelmesin. 



Bedensel adabı muaşeret


İlişki içinde, seçtiğiniz sözcükler kadar, vücut dilinize, jest ve mimiklerinize de dikkat edin. İnsanı çekici

kılan sadece iyi görünmek değil, bedenini ve ruhunu dikkat ve özenle taşımaktır.Karşınızdakinin hassas

olduğu, dikkatinin siz yöneldiği bir anda yapacağınız umursamaz bir jest, dışlayan bir duruş , düşüncesiz,

kaba, bayağı bir hareket büyük ihtimalle kırıcı, itici ve akılda kalıcı olacaktır.


Demagoji ve ağız dalaşından kaçının


Demagoji mükemmel bir iletişim tıkacıdır. Açık iletişimi imkânsız kılar, ilişkiyi yokuşa sürer, karşınızdakine

öfke, hayal kırıklığı, engellenmişlik ve anlaşılmamışlık duygusu yaratır. İçinizdeki güreşçiye hâkim olun; yenişmek

için değil, anlaşmak için konuşun.

Ağız dalaşı ise tam bir aşk katilidir. Heves kaçırır, sinir bozar, tiksinti ve pişmanlık duygusu yaratır, benlik

saygısını eksiltir, insanı kendine ve ötekine yabancılaştırır. Çatışmayı çözmediği gibi, başlı başına sorundur.



Sevgi sözcükleri


Bazı insanların temsil sistemi ağırlıklı olarak görseldir. Yani yaşananı kaydetme, hatırlama ve ifade etme yolları formlardan ve renklerden geçer. Bazı insanların temsil

sistemi işitseldir. Yani kelimeler ve sayılar yoluyla hatırlar ve iletişim kurarlar. Bazı insanların temsil sistemi ise dokunsaldır. Yani bedensel ve duygusal hassasiyetleri kuvvetli, ifadeleri genellikle bu hatlar üzerindendir.

Dolayısıyla partnerinizin sevgi ifadeleri sizinkilerden farklı olabilir. Kimi sevdiğine güzel görünmek için saatlerce uğraşır, ona resimler yapar, yemek

sofrasını süsler; kimi yüzlerce kez sevdiğini söyler,şiirler yazar; kimi her fırsatta sarılır, kek pişirir ya da

bozulan musluğu tamir eder. Bunların hepsi, kendi dilinde sevgi sözleridir. Marifet onları duyabilmekte.


 

Sessizliği duyun


Yerli yerinde suskunluklar, iki insanı birbirine en anlamlı bağlarla bağlayan, en çok yakınlaştıran anlardır.

Birlikte sessizce durabilmeyi ve birbirinizin sessizliğinde dinlenmeyi öğrenin.



Onu anlamak için duygusuna eşlik edin


Sevdiğinizin duyguları sizi ne kadar üzse, korkutsa,aklınızı karıştırsa da sırtınızı dönmeyin. Çözüm

bulmaya, tamir etmeye, ya da (en fenası) o duyguyu çeşitli rasyonel açıklamalarla ortadan kaldırmaya

çalışmadan önce sakince yanında durun ve onun duygusuna eşlik edin. Bu onu derin katmanda anlamanızı

sağlayacak tek yoldur. Birini, onun duygusuna eşlik etmeden, onun gibi hissetmeden anlayamazsınız.

Çözüm önerileriniz ve tamir çabanız ancak bu eşişik ve kavrayıştan sonra anlamlı ve başarılı olabilir.



Sorunların çözümüne dair öneriler



Biriken sorunlar


İlişki iki kişiliktir. Bir tarfın sorunu, ötekinin de sorunudur. … .. 

… ..

Sorunları yok saymak yerine,elbirliğiyle çözmeye çalışın. Zorlukları, sorunları, krizleri büyüme ve gelişme

fırsatı olarak değerlendirin.

 

“İlişki içinde meydana gelen, ilişki içinde tamir edilebilir. “ Murray Bowen



… ..

… ..


Huzur içinde yaşama prensibi uygulayın

… ..


Kavgayı yarım bırakmayın 


Çiftlerin zaman zaman kavga etmeleri doğal ve sağlıklıdır. .. ..  

… .. Kavgada çoğu zaman içeride birikmiş ve taşma raddesine gelmiş duygular ortalığa dökülüp saçılır. Bünyeye

dokunan, hücreleri zehirleyen öfke, acı, hayal kırıklığı, endişe gibi duygular şiddetle ifade bulur ve dışarı atılır.

Kavgaya bu yanıyla duygusal istifra diyebiliriz. 

… ..

Kavganın döngüye girmemesi için yapılabilecekleri konuşmak ise ilişki meskeninin yeniden düzenlenmesi

açısından gereklidir. … ..

… .



Onu düzeltmeye kalkışmayın


… ..


Bazı sorunlar çözülemez, sadece giderilebilir


… ..

Bitmemiş işlerinizi bitirin, açık kalan hesaplarınızı kapatın

… ..


Kendinizi bilin, kendinizde olun

… ..



Etkileşime dair öneriler



Sosyal sağlığınızı koruyun

… ..


Edinmeyin, bağ kurun


… ..


Alma verme dengesini gözetin

… ..


Çetele tutmayın

:.. ..


İçi boş tekrarlardan kaçının


… ..

… .. Sahte samimiyet ve içeriksiz sevgi-ilgi jestleri ilişki içindeki algınızı bozar, zamanla ilişki dokusunu

aşındırır. Çifte kumrular gibi değil, doğal ve orada olmaya çalışın.


… ..

… ..


Hayatla pazarlıkta

indirim talep ederken iyi düşünün


… ..

… ..   Olduğumuz gibi kabul edilmek başka bir şeydir, kendimizi ve karşımızdakini “Ben böyleyim!” direnciyle engellemek, tıkamak, tatminsiz bırakmak başka.

… ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder