… ..
Bu hikâye son tahlilde köy hayatının, mesleki başarıların, konulan hedeflere ulaşmanın verdiği tatminin, takım çalışmasının, dostluğun; gelgelelim aynı zamanda da, dünyanın başka bir bölgesinde olsaydık, daha iyi sonuçlar alabileceğimizi bilmenin verdiği mesleki huzursuzluğun da bir muhasebesidir. Çıkış noktası ise tuttuğum kayıtlardır.
Okuyacaklarınız aynı zamanda, bu ortak misyon üzerine kurulmuş, karşılıklı saygıya dayanan, her birimizin diğerinin kültürüne , bilgisine ve yeteneklerine açık olduğu kendi sınırlarını bildiği bir ilişki üzerinedir. Her hastanın kendine özel sağlık sorunlarını çözmeye yardımcı olma konusunda, kişisel dostluk ve ortak ilgi esas alınmıştır.
… ..
Yaş 19: 1940 Salih askerlik için İstanbul’a gelmiş. Köyden ayrılırken, annesi ona iki buçuk lira vermiş ve eve geri dönebilmesi için bu parayı saklamasını istemiş. Annesi
nin Salih’e çok ihtiyacı varmış. Salih üç yıl boyunca şehir yaşamının tadını almış. Eğitimli insanlarla omuz omuza bulunma fırsatını yakalamış. Deyim yerindeyse, gözleri açılmış. Her şey merak ediyor, anlamak ve daha fazlasını öğrenmek istiyormuş.
Salih'in hayatı okuma yazma bildiği için değişmiş. Askeriyede, sıhhiye bölümüne alınmış. Bu sayede doktorların yanında çalışmış, hatta otopsilere yardımcı olmuş. Portakallar üzerinde çalışarak iğne yapmayı öğrenmiş.
Hatta askerlere karşı anlayışlı ve şefkatli davranması sayesinde askeriyede çok sayıda arkadaş edinmiş. Tertibi olan çingene bir arkadaşı Salih’ten geceleri, İstanbul’da yaşayan ve çok hasta olan annesine bakmasını istemiş. Karşılığında ona her gece için on lira ödemiş. Bu Salih için çok büyük bir paraymış. Bu kadar parayı hak etmediğini düşünüyor, ayrıca, arkadaşından para aldığı için kendini suçlu hissediyormuş. Ancak arkadaşı onu bu parayı alma konusunda ikna etmiş. Hayatında ilk defa