19 Şubat 2017 Pazar

İmamların Öcü *

 - Gazeteci-yazar Yavuz Selim Demirağ; Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Cemaat yapılanmasını, dünü ve bugünüyle anlatıyor. Kitap 15 Temmuz hain girişiminin öncesinde yayımlanmış. Uzun süre iktidarın nimetlerinden faydalanan “Paralel Yapı”nın darbeye giden sinsi hazırlıklarını açığa çıkaran kısa alıntılarla paylaşalım;
-... .. Birilerinin “Asrın kutbu dediği...” Sait Nursi’yi iyi tanırdı. Sürekli onun İngiliz Muhipleri Cemiyeti üyeliğini ... .. anlatır...
-Cumhuriyet sonrası bilinen ilk yapılanma 1950’li yılların sonu ile 60’ların başına rastlıyor. İlk çalışma Kuleli Askeri Lisei’nde kimya öğretmeni olan Hüseyin Hilmi Işık tarafından başlatılıyor. Kamuoyunda “Işıkçılar” olarak bilinen bu cemaatin kurucusu da işte Hüseyin Hilmi Işık’tır. ... ..
-Adı tarikat, cemaat ya da hizmet olsun, Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren ve olağanüstü ekonomik güce sahip yapıların Rusların Spitsnazlarını örnek aldığını ... .. tespit ettim. Gerçekten de Türkiye’de faaliyet gösteren tarikat ya da cemaatlerin hemen hepsi Spitsnaz benzeri çalışmalarla öncelikle din adamlarını, imamları kullanmıştır.
-Konumuz askeri okullardaki yapılanma oluncayönlendirmenin nerelerden başladığının ipuçlarını bulmak durumundayız. 1978’de girdiğim Kuleli Askeri Lisesi’yle beraber yedi yıl süren askeri öğrencilik hayatımda, askeri okula girme konusunda yüzlerce hikâye dinledim. İlokul, ortaokul öğretmenlerinin teşviki, komşu Ahmet Bey’in ricası, akraba subayın, enişte astsubayın gayreti gibi şeylerin yerini bugün imamlar aldı. Ama cami imamları değil.Cemaatin kravatlı imamları ...
-12 Eylül darbesinden sonra... ..  O sıralarda uyku moduna geçmiş Cemaatçiler evlerde özel dersler veriyor, sayıları az olan öğrencileri “Tıbbiye-Mülkiye-Harbiye”ye hazırlamaya gayretediyorlardı. 12 Eylül öncesi memleketin en zeki çocukları sol ve sağ kamplara ayrılıp çatışırken Cemaatçiler harıl harıl Anadolu’nun köy ve
kasabalarında talebe devşirmekteydi.

-Bu dönemde cemaatler ayrıca hücre evini andıran öğrenci evleri açıyordu. Sayıları az bu evlerde disiplinden taviz yoktu. Aynı şekilde “hücre dershane”lerde bazı okulların öğretmenleri ya da bürokratlar gizlice ders veriyor, sınavlarda çıkması muhtemel soruları servis ediyorlardı.
-Turgut Özal’ın ANAP’ının iktidara gelmesiyle Türkiye’de çok şey değişti... Özal ile beraber cemaatler hücre yapılanmalarından ziyade desrhane, dernek ve vakıf çalışmalarına ağırlık verdiler. ... ..
-1990’lı yıllarda dershanesektörü önemli oranda Cemaat’in kontrolüne girdi. ... ..
-1986 yılında... .. toplamda 450 kişi alan Kuleli’ye 300’e yakın Cemaat talebesinin yerleştirildiği tahmin ediliyor. Maltepe ve Işıklar ile bu sayının 800’e vardığı söylenebilir. ... ..
1994 Kara Harp Okulu mezunları
-1986’da askeri liselere girip 1994’te Harp Okulları’ndan mezun olanlar gerçekten dikkat çekicidir. TSK tarihinde en fazla kurmay subay çıkaran devre bu devere olmuştur. ... ..
Harp Okulu’ndaki ilk kumpas
“Paralel Yapı”nın ilk telaffuzu
Dinlemeye takılan subaylar
“Bu darbe planıdır” raporu nasıl hazırlandı
Deniz Harp Okulu ve GATA

Kayseri’de ortaya çıkan tezgâh                                     

*İmamların Öcü – Yavuz Selim Demirağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder