24 Şubat 2017 Cuma

Kadın ve problemleri *

-Kitap 191 sayfa.itabın arka kapak tanıtımında; “Toplumun en kutsal kurumu olan ‘aile’deki sarsıntıların giderilerek onun yeniden yapılanması için tez elden en verimli çalışmalar yapılmalı.Koyuğu kâidelerle adeta ‘Model Aile’yi önümüze seren en iyi ‘Rol Model’ şanlı peygamber Hz. Muhammed aleyhisselamdır.Onu  hayatı günümüzde , yaralı ailenin dermânıdır.
-Bugün gelişen dünyadakadının konumu, duruşu, statüsü,sosyal hayattaki yeri yeniden biçimlenmeli . Hak ve hukûku çiğnenen , iffetiayaklar altına alınan, sömürü aracı olarak kullanılan, ezilen ve zuulme uğrayan kadının çözümlenmesi gereken yığınla problemi mevcuttur. Hem ev içinde hem ev dışında çalışan hanımların kadın, eş, ve anne olarak sorunları, sıkıntıları, sancıları vardr. Bunlar görmezden gelinemez. Toplumda diğer kadınlarla aynı dertleri yaşayan başörtülü hanımlar ayrımcılığa tâbi tutulamaz. Başörtüsü Müslüman kadının dîni Şîârıdır, onsuz olamaz. Başörtülü kadınların onuru zedelenemez. İkinci sınıf muamelesi göremez. Onlar da bu toplumun vazgeçilmezleridir ve her türlü vatandaşlık haklarından faydalanmaları gerekir. Yönetimlerde halkın mutluluğu hedefetir. Kılık kıyâfet veya zihniyet ayrımcılığı yapılamaz ve kabul edilemez.
-Yarının büyükleri bugünün küçüklerini yetiştirmek bugün çok emek istiyor.Eski terbiye metodları çağın donatılarıyla yeniden tesis edilmelidir. Ebeveynler çocuklarını yaş sürecine göre ruhsal ve bedensel olarak mutlaka tanımaları lâzımdır. Çocuk bulunduğu tüm ortamlarda tâkip edilmelidir. Eğitimde takip şarttır.
-Geleceğin teminatı gençlerle doğru iletişimde olmak onların problemlerini bilmek ve anlamak gerekiyor. İçinde yaşadığımız toplumdaki gençlerin şimdiki hâline bakarak geleceğimizi nelerin beklediğini görebiliriiz. Aydınlık yarınlar için bugün gençlere sahip çıkmak elzemdir.
-Toplumda her birey eğitimli, kültürlü ve saygın olmak için okumalı. Özellikle annelerimiz çocuklarına iyi rehberlik yapmaları ve hızla akan çağı doğru yorumlamaları için onların da mutlaka okuması gerekmektedir.” vurgusu yapılıyor.
-Kitaptan kısa alıntıları paylaşalım:
 Kutsal aile kurumu
-... .. Modern çağdan kopamayız.Bugün içinde yaşadığımız çağdaş dünyanın sorunlarına yepyeni çözümler üretmek
durumundayız. Hem terk ettiğimiz değerlerihem de modern hayatın kazanımlarını koruyarak aileye yeni bir anlam ve biçim kazandırmak gerekiyor.
-Evlilikte resmi format kazanan kutsiyetlerin yaşandığı aileleri korumak, kollamak lâzımdır. Bugün aile içi iletişim bağlarını kuvvetlendirmek, ailelerdeki yeni rol dağılımı ve paylaşımıyla dengelerin yerinden oynadığı aileyi her türlü sarsıntıdan kurtaracak yepyeni bakış açılarına ihtiyaç var. ... ..
-Aile evlilikle kurulur. Evlilik; Hayâtı belirli hedefler doğrultusunda paylaşabileceğimiz, erkek ve kadının fıtri ihtiyaçlarının meşru çerçevede karşılanacağı, karşılıklı huzur ve sükûnun sağlandığı birlikteliklerdir.
Ailenin yeniden yapılanması
-... .. Müslümanların kutsal kitabında bu birliktelikler övülmektedir. İşte misal bi âyet: “O’nun (varlığının ve birliğinin) delillerinden biri de kendilerine meyledip ülfet edesiniz diye kendi cinsinizden size eşler yaratması ve aranızda muhabbet ve şefkat kılmasıdır. Şüphesiz ki bunda tefekür eden bir topluluk için nice deliller vardır.” ... ..
Aile içi kâideler ve Hz.Peygamber
-... .. Aile mutluluğunda çok önemli ve hatta olmazsa olmazı diyebileceğimiz bir temel kâide vardır. ... .. Bu temel taş kâide ‘Sevme ve sevilme ihtiyâcı’dır. Eşler sevildiklerini ve takdir edildiklerini bilmek isterler. Bu onların birbirlerine karşı olan sadakatlarını ve bağlılıklarını güçlendirir. Eşlerin birbirlerine olan sevgilerini hissettirmeleri şarttır
Kadının statüsü
Müslüman kadınlar ve problemleri
Dünden bugüne sosyal hayatta kadının konumu
Kadın hakları
Dünya kadınlar günü
Kamusal alanda kadının çalışması
Başörtüsü ayrımcılığı

*Kadın ve problemleri – Nurten Selma Çevikoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder