23 Haziran 2019 Pazar

Yeni Büyük Oyun*


Tek bir “üst akıl” yok
Ham düşünceleri, ancak akıl pişiris / Firdevsi
            ... .. Büyük oyunlar dünyada  hep var oldu. Ve de olmaya devam edecek. Önemli olan, bunlarla önümüzdeki dönemde “düşün
Lmeyeni düşünerek” nasıl “Oyun Kurucu” olunabileceğine kafa yormak, ona uygun şekilde tüm imkan ve araçları harekete geçirmek, tarihi bu gözle okumak, geleceği de tasarlayabilmek için  gereken kapasiteleri, kurumsal yapıları ve güç unsurlaını yaratmak.
            En önemlisi de insan sermayesini geleceği inşa edecek şekilde zenginleştirmek. Aynı zamanda, kendi “üst akıl”ımızı zinde tutmak, başka ülkelerin ve güç merkezlerinin “üst akıl”ları ile sürekli etkileşimdeolmasını sağlamak da çok önemli.
            Bu oyunların kimisi iyi kurgulandığı, kazan kazan düzenlemeler içerdiği, gereğinde ayarları geecikmeden yapıldığı için kalıcıdır. Uzun sürer, ta ki bir yenisiğ onun yerini alana kadar. Kimisi ise aceleye getirildiği, “nalıncı keseri” gibi bencilce hep kendi tarafına yonttuğu, gelecek eğilimlerini dikkate almadığı, uzak görüşlü olmayan liderlerce yönetildiği için kısa sürede sönüp gider, inandırıcılğı ve uygulanabilirliği kalmaz.
            Oyunun, oyuncuların kurucu ve yönlendirici “aklı” genellikle ortada fazla gözükmezkadar kendisini geriplanda tutar, gereksiz söylemlere, kavgalara girişmez, gücünü, imkânlarını, zekasınuı etkiğn sonuç almaya odaklı şekilde çalışmaya yönlendirirse, hedeflediği, sahnelediği oyun o kadar başarılı, kazançlı olur.... ..
            Trump ve ekibinin Rusya ile seçim kampanyası ve geçiş süreci sırasındaki bağları “ana akım” medya, Kongre ve istihbarat kuruluşları tarafından ısrarla ifşa edilmeye devam ediyor. Aralarında tam bir
Soğuk Savaş yaşanıyor. Trump’ın kimdiye kadar ki başkanlık performasnı ço parlak görünmüyor.
Biz yeni Büyük Oyun’un neresindeyiz?
            ... .. Böyle bir ortamda seçenekler ortada. Nihai seçim, aslında önemli ölçüde bizim elimizde. Ülke içinde bütünlüğü, insanların ortak paydalar etrafında birleştirilmesini, adalet ve istikrarın tesisini sağlamadan; etnik ve dini temelli hastalıkları tedavi etmeden, ekonomik refahı yaratıp geniş kitlelere yaymadan, kısacası “karanlık güçler”e kaşınacak “yumuşak karın” bırakmadan yeni dünya düzeninde gücümüz ve önceliklerimizle orantılı bir oyuncu olmak bence ham bir hayal.
            Lakin, hemen söyleyeyim ki ”Dünya, 5’ten büyüktür”, “Artık küresek gücüz”, “Bize sormadan bölgemizde yaprak bile kımıldamaz, “Adriyatikten Çin Seddi’ne Türk dünyası”, “Daha son sözümüzü söylemedik”, “Biz bitti demeden oyun bitmez” gibi içi doldurulmamış, dinleyenleri ürküten slogonlar ile dünyaya şekil veren ülkelerden birisi olmayacağımız aşikâr.


*Yeni Büyük Oyun & Mehmet Öğütçü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder