17 Temmuz 2021 Cumartesi

Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum*


… ..ortalama bir insandaki toplam hücre sayısının 30 trilyon civarında olduğu düşünülmektedir.Yani işin temelinde sizi, “sen” yapan 30 trilyon hücre bulunmaktadır. Bu durumda 30 trilyon parçadan oluşan bir yapboz muyuz sadece?... ..

… .. Örneğin sadece bir gün içerisinde ince bağırsağımızın yüzeyini oluşturan epitelyal hücrelerimizden 17 milyarı ölmekte ve yerine yeni hücreler yapılmaktadır. 17 milyar hücre! Siz sadece bu cümleyi okurken ince bağırsağınızda 1 milyon hücreniz öldü ve ölümler hızla devam ediyor. Bu tam olarak ne anlama geliyor biliyor musunuz? İnce bağırsağımızdaki epitel tabaka beş günde bir tümüyle yenilenmektedir.Yani beş gün önce sahip olduğunuz ince bağırsak yüzeyi ile şu an sahip olduğunuz ince bağırsak yüzeyi birbirinden farklıdır. … .. 

İnsan; içinde kendisine ait 30 trilyon canlı hücrenin bir arada yaşadığı dev bir organizmadır. … ..

… .. Şu an, “sen” , yani 30 trilyon hücreden oluşan canlı, kitabını okurken, sadece bağırsaklarında yaklaşık 40 trilyon mikroorganizmanın yaşadığını biliyor musun?... ..30 trilyon hücre ve 40 trilyon mikroorganizma…

… .. Teknik olarak yeryüzü üzerinde sizi mutlu eden herşey, dopamin ve benzeri nörotransmitterlerin beyninizde yarattığı etkilerdir. … .. Vücudunuzdaki dopaminin yarısı beyninizde, yarısı da bağırsaklarınızda üretilmektedir. … ..  Lütfen unutmayın, mutluluk sizinle ilgili bir kavramdır, sahip olduklarınızla değil. O nedenle, insanlık olarak her şeye sahip olma, her şeyi satın alma sevdasından vazgeçmek, hem kendi mutluluğumuz hem de üzerinde yaşadığımız gezegenin mutluluğu açısından çok büyük bir adım olacaktır. Zira dünyadaki önemli problem, bazı insanların her şleye sahip olma açgözlülüğüdür. Ama unutmamak gerekir ki doğa, tüm insanlığın ihtiyaçlarını karşılayabilir ama açgözlülüğü asla karşılayamaz. Kendisi için yeterli olanla yetinmeyip sürekli ama sürekli büyüme güdüsü doğaya uygun bir güdü değildir. Hırs ve ihtirasın kısır döngüsünde büyümeye çalışanlara Edwin Abbey’in o güzel sözünü hatırlatmakm isterim:

Büyümek için büyümek, bir kanser hücresinin ideolojisidir.



*Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum & Dr. Serkan Karaismailoğlu

Elma yayınevi

1.baskı: Temmuz 2017


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder