4 Mart 2022 Cuma

Osmanlı İmparatorluğu *

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu*

Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşu, Orhan Gazi, Rumeli’ye geçiş, Birinci Murad, Ankara Savaşı, Fetret Devri, Çelebi Mehmed, 2. Murad, Fatih Sultan Mehmed, Cem Sultan, 2. Beyazid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Genç Osman, Dördüncü Murad, Sultan İbrahim, Lale Devri, İkinci Mahmud, Köprülüler, Piri Reis, Barbaros Hayreddin Paşa, Sokollu Mehmed Paşa, Kadızâdeliler, Osmanlı Tarihinde İsyanlar, Celali İsyanları, KIbrıs Seferi, İnebahtı Savaşı, İkinci Viyana Kuşatması, Viyana Bozgun Yılları, Karlofça Antlaşması, Prur Savaşı, Kırım Savaşı, 93 Harbi, Osmanlı-Rus Savaşları, Osmanlı - Avusturya Savaşları, Osmanlı-İran Savaşları, Nizâm-ı Cedid, Tanzimat, Islahat Fermanı, Meşrutiyet, İlk Türk Matbaası, Gayrı müslimler, Şark Meselesi, Kapitülasyonlar, Osmanlı Döneminde Hac, Yeniçeriler, Osmanlılar ve Türklük, Avrupa’da Türk korkusu, Türkmen Aşiretleri, Harem, Kardeş Katli…


Son 40-50 yılda bütün dünyada Osmanlı tarih yazıcılığı büyük aşama kaydetmesine rağmen, akademik araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar ülkemizde kamuoyuna kısmen ulaşmıştır. Uzman olmayan kişilerin yazdıkları ansiklopediler, kitaplar ve ders kitaplarındaki Osmanlı tarihine ait bilgiler genellikle Hammer’in yazdığı ilk büyük Osmanlı Tarihi’nin temelini oluşturduğu ve daha sonra XIX. yüzyılın ikinci yarısında başlayan ve XX. yüzyılın başlarında tamamlanan bir bilgi demetidir. Bu bilgiler genellikle Osmanlı kroniklerinde anlatılan hadiselerin tenkitsiz naklinden ibarettir.

Bir bilim adamının görevi uğraştığı bilim dalının meselelerini anlamak ve bunlara izahlar getirmeye çalışmaktır. Bunun için  de önce soru sormak ve meseleleri anlamaya çalışmak gerekir. Oysa çoğunlukla anlamaktan ziyade anlatmaya çalışıldığı için çoğu probleme çözüm bulunamamaktadır. İkinci önemli nokta bir konu üzerine araştırma yaparken o sahadaki litaratürü, önceki bilgi v e kanaatleri dikkate almadan okumaktır. Genellikle yapılmış araştırmalar okunmamakta, sadece atıf olarak zikredilmektedir. Böyle olunca da eski bilgiler yeni yayınlarda tekrarlanmaktadır. Halbuki Osmanlı tarihi üzerine gerek

Türk, gerekse yabancı araştırmacıların yaptığı çalışmalar birçok yeni bilgiye ulaşmamızı sağlamıştır. Ancak bunlar okunmadığı için Osmanlı tarihi ile ilgili eski bilgiler tekrarlanmaktadır. … ..

Türklerin Anadolu’ya gelişi…

Osmanlı Tarihine yeniden bakmak…

Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşu…

Orhan Gazi ve dönemi…

Rumeli’ye geçiş…

I.Murad ve dönemi…

Yıldırım Bâyezid ve dönemi…

… ..

… ..




Sorularla Osmanlı İmpatratorluğu & Erhan Afyoncu

Yeditepe Yayınevi, 2016


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder