19 Ocak 2024 Cuma

Güneş Yiyen Çingene*


 

Güneş Yiyen Çingene

Mor ve Ötesi

Bir Yaz Dönümü İçin Suit

Haziran Başı

… .. İnsan ancak çok sevdiğini sıkmadan kucaklayabilir. … ..

… ..

Düşmekten korkmadan yükselmek ne güzeldir!

Her şeyin uyumlu, canlı, neşeli , dehşetli, sevinç dolu olduğu kısa zamanlı bir sevgi tünelinde doludizgin koşuyoruz. Bir yerlere çarparsak, bir yanımız incinse, kanasa, kırılsa, ancak bu tünelin dışına çıktığımızda canımız yanacak, çok iyi biliyoruz. Bu tünelin içinde hiçbir sorun, kaygı, hiçbir tehlike yok… Benliğe, gurura, onura yönelecek hiçbir dış saldırı beklenmediğinden, bütün maskelerin, bütün savunma mekânizmalarının ve alaycı gülümsemelerin soğuk, en iyi terzinin elinden çıksa bile yapaylığı ütü çizgileri arasından sırıtan kat kat üstümüze dolanmış liflerden, tellerinden arınıyoruz. Bir de bedenlerimizi örten giysiler var. Onlarıda çıkartıyoruz. Göle giriyor, gölde yürüyoruz.

Ne güzel yüzüyoruz!

Hiç kimsenin aramıza giremeyeceği kadar yakınız.

Hiç kimse umrumuzda olamayacak kadar birbirimizle doluyuz.

Hiç kimse!

Hepsi hepsi; kısa bir zaman tüneli bu.

Soğuk gölün kenarında, sıcak bedenlerimizle, diz dize, … .. oturuyoruz… .

… ..


Gerçekliğe ve Ülkesine Yenik Düşmeyen Düşler

… .. 

Cağaloğlu’nda Metamorfoz

… ..

Enis’in Saklı Mektupları

Hayatımdaki Bütün Erkekler

Kadın Adamın Kadın Kızı Olur

Güneş Yiyen Çingene

İçine Kadın Giren Erkek



*Güneş Yiyen Çingene & Buket Uzuner

  Özgün adı : Le Naufrage des civilisaaation

1.Baskı: İstanbul, 1989

Everest, Alfa Yayınları



*Menstruation - Wikipedia

*Âdet (tıp) - Vikipedi (wikipedia.org)

Âdet, hayız, menstrüasyon veya regl, kadınlarda ve bâzı diğer yüksek dişi primatlarda,[1] rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olay. Doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terimdir. Menstrüasyon halk arasında aybaşı olarak da bilinir. Fiil olarak genellikle âdet görmek ya da regl olmak şeklinde kullanılır.

… ..


5 yorum:

  1. Oradan, buradan; sıra dışı, birbirinden kopuk sözcükler dizisi… okurken anlamak güçleştiğinde insanı yoruyor… her nedense sözcüklerin arasında çokça yer alan alkol yaptırıyor sanki bu sıra dışı konuşmaları … ..

    YanıtlaSil
  2. Seçkinleri yaşam tarzı; aynaya bakan yazarın dilinden; Kendi ve yakın çevresindeki hayatlar anlatılıyor. Yaşam tarz(lar)ına elbette saygı duymak durumundayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatta seçkinlerin çoğunu aşan acayiplikler..... bir kitabı yarıda bırakmak gibi huyum olmamakla beraber düşünmeye başladım.... okumakla ne kazanacağım? Düşünmeden edemedim... Yazarın diğer kitaplarıyla kıyas yapmak isterim...

      Sil
    2. Toplum içinde kabul görmeyen sıra dışı ilişkilerin, sıkça sıradanlaştırıldığı anlatımlar (sf.44) yerine karşılıklı saygı ve sevginin ön plana çıkarıldığı okuyucunu gerek hayatın kendisine gerekse sosyoloji başta olmak üzere yaşam kalitesine katkı sağlayacak derslerin çıkarılabileceği ilgi çekici olaylar / yaşanmışlıklar unutulmuş gibi….

      Sil