21 Eylül 2015 Pazartesi

İyi Günde Kötü Günde Evlilik *

Günümüzün temel sorunları arasında yer alan ve hayatın akışı içinde diğer bir çok sorunu da tetikleyen evlilik kurumu ve aile içi iletişimi ele alan kitap 184 sayfa. Kitabın okunmasına gerekçe oluşturabilecek kısa vurguları paylaşalım:
-.. .. Aile, âdeta bir insan gibidir. Onun da bebeklik, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık gibi dönemleri vardır. Aile de bir insan gibi hastalanır, tedavi olması gerekir. Yaşlılık dönemine erişemeden ömrü biten aileler de Aileyi besleyen gıdalar ise saygı, bakım, ihtimam ve ilgidir. ... ..
-Aileyi yürütmek bir sanattır. ... .. Tabii ki hatasız kul olmaz. Önemli olan gün geçtikçe kendini geliştirmek ve daha az hata yapmaya gayret etmektir. ... .. Mükemmellik izafi bir kavramdır. ... ..
-Evlilik; fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sosyal yönleri olan bir beraberlik olup sağlıklı bir evlilik bu yönlerin hepsi göz önüne alınarak orta yol bulunmaya çalışılan, güzel ahlâk ve denkliğe önem verilen bir müessesedir. ... ..
-... ..eşlerin evlilik öncesi hazırlığı ... .. eğitim almasının önemi ... ..
Eş Seçimi
Eş Seçiminde Ailenin Etkisi Nedir?
Eş Seçiminde Kararsızlığın Sebepleri Nelerdir?
Evlilikte Ailelerin Denkliği ve Güzel Aklâk
Evlilik Öncesi
... ..
Eş Seçiminde Ortak Değerleri Ön Plana Alın
Evliliği İlk Yılları
... ..
Eşim Televizyon İzlemekten Benimle Konuşmaya Vakit Bulamıyor
-... ..Ev hanımlarının televizyon düşkünlüğünün en önemli nedenleri ise meşguliyet azlığı ve depresyondur. ... .. uyku düzeni de bozularak erken yatağa gitmek istememekte,televizyon karşısında gece yarısına kadar ... ..
kalabilmektedir. ... .. Eşlerin ilgilerinin farklılığı televizyon seyretmede de kendisini göstermektedir. Aynı televizyon proramından hoşlanmadığı için her odaya ayrı televizyon alan kişiler ise iletişim kopukluğunun, daha da vahim bir hal almasına sebep olmaktadır. ... .. Aile üyeleri, seyretmek istemedikleri program varken kendi özel işlerini yapma, kitap okuma vb. tercihlerini kullanıp ortak ilgilerine hitap eden programları birlikte seyredebilirler.
Eşinizin Gerçek Kişiliğini Ortaya Çıkarabilirsiniz
-Sorunları biriktirmeyin, hemen çözmeyi deneyin    Eşin sorumluluklarını yerine getirememesinden kaynaklanan sorunlar biriktirilmemeli, kararlı bir şekilde çözülmeye çalışılmalıdır. Beklentiler, karşı tarafı bıktırmayacak şekilde dile getirilmeli, uzatılmamalıdır. Ayrıca bu ifadelerde  sen dilini kullanmak yerine, ben dilini kullanmak çok önemli rol oynar. Bütün sorunların hemen çözülemeyeceği unutulmamalıdır. Eşlerin birbirlerini olduğu gibi kabul etmeleri beklentileri azaltır. Mutlu çiftlerin iletişim şekli incelendiğinde, birbirlerini değiştirmek için çaba sarf etmedikleri görülmektedir. Konuşurken kişi değil, olaylar ve ihtiyaçlar hedef alınmalı, onur kırıcı eleştirilerden kaçınılmalıdır.
Evlilik denge demektir
Aile İçi İletişim
Evlilikte Yaşanan Sorunlar
... ..
İhtiyaçlar ifade edilmelidir
... ..
EvliliğiTehdit Eden Sorunlar
TV Dizileri Çalışma Verimliliğimizi Azaltmasın
Dizlere düşkünlük-depresyon ilişkisi
Aile içi iletişimin engellenmesi
Uyku ve yemek düzeninin bozulması
... ..
Sonuç Yerine
-... ..özler ve bakışlar ile de hissettirilmesi gereken sevgi ve şefkatin eb sıcak şekilde gösterilme yollarından biri de öpme, dokunma gibi fiziksel temastır. ... .. Sevginin beden dili ile gösterilmesine her yaşta ihtiyaç duyulurken, bilindiği gibi küçük çocuklar nuna daha da ihtiyaç duyarlar. ... .. Evlilik hayatında yerine getirilmesi gereken kuralların, eşlerin sorumluluklarının birbirlerinin hatırlatmasına gerek kalmadan sorumluluk duygusu ile karşılıklı rıza ve fedakârlık içinde her iki tarafın göstereceği hassasiyet ile yerine getirilmesi çok önemlidir. ... .. inanan bir kişi, eşi ve çocukları için fedekârlık yaparken, bu görevleri asıl kendi mutluluğu, insanlık ve Allah rızası için yerine getirdiğinin bilincindedir.
*İyi Günde Kötü Günde Evlilik – Uz. Psikolog Farika Teymur Artır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder