30 Eylül 2015 Çarşamba

Afganistan’da Ne işimiz Var? *

Levent Gözkaya Afganistan’ı ve yaşadıklarını herkesin anlayabileceği sade bir dille anlatmış. Önce Rus işgali, sonraki süreçte Taliban hakimiyeti altında yaşananlar ve 11 Eylül saldırısı sonrasında Bin Ladin adının ön plana çıktığı gelişmelerin arka planına ışık tutulmaya çalışılmış. *--Bölgeye ve konuya ilgi duyanların ilgi ile okuyacağı kitap 324 sayfa. Kitabı okumamız için gerekçe oluşturacak kısa alıntıları paylaşalım:
-14 Temmuz 2009 tarihinde bir kaza sonucu Afganistan’da şehit olan Albay Faruk Sungur’un (**) emeği büyüktü. Komutanımızın ileri görüşü, zekâ ve pratikliği, birikimi ve davranışları sadece mahalleye ve Türk Birliğine değil uluslararası topluma da örnek olmuş, ilham vermişti. Bugün, Kabil Askerî Havaalanına yaptırdığı bina; hem kullanan personelimize diğer ülkelerinkine göre mukyese edilemeyecek kadr iyi olanaklar sunmuş, hem de boş odaları yabancılara kiralanmak suretiyle maliyetini çoktan kurtarmıştı. Afganlar Komutanımızı çok seviyor, güveniyordu. Udi mahallesine bir ziyerete gittiğimde kendisiyle ilgili şu olayı anlattılar:
-Kışlamızın hemen yakınındaki camide bir Cuma namazı sonrasında bir pravakatör, “ kâfir Türkler” diye bağırır. Tabi ki Türk ve Afgan cemaat pravakatörü susturur ama Faruk Albayım adamı bir kenera çeker, Kur’anı önüne koyar, kendisi sayfa sayfa okur. Sonra da pravakatöre döner “hadi sıra sende” der. Tabi adamdan ses çıkmaz. Afganların bu olayı unutması mümkün değildir ve olay önce mahalleye sonra Kabil’e yayılmıştır. Zaten Afgan halkı; hekesin yardımına koşan, kendi aralarında silahsız, tek başına dolaşan bu cesur, kahraman ve fedakâr Türkü iyi tanımaktadır.

-Bugün Afganistan’da Türk insanının iyi tanınmasında askerimizin emniyeti ve kışlalarımızın güvenliğinde Şehit Komutanımızın emeği tarif edilemez, nur içinde yatsın.
... ..
-Hindikuş Dağları’nın zirvesinden aşağıya... ..
İlk Şok ve Alınan Ders
Afganistan Nasıl Bir Yer?
Batı’nın (ABD ve AB) Afganistan’da Ne İşi Var?


-... .. enerji temelli çıkarlar... .. Taliban terörü ve önlenemeyen uyuşturucu trafiği... ..
Bölge Ülkeleri ve Şangay İşbirliği Örgütünün Afganistan’a Bakışı, Afganistan’daki Gelişmelerin Orta Asya Güvcenliğine Etkileri
... ..
Afganistan Güvenlik Kuvvetleri’nin Gelişimi ve Bizim Yaman Çelişkimiz
Afganistan’daki Askeri Varlığımız
... ..
Afganistan’da Terörist Kim?... ..
... ..

* http://www.faruksungur.com/ 

*2011-2012 Kabil Bölge Komutanının kaleminden Afganistan’da Ne İşimiz Var?  – Levent Gözkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder