26 Eylül 2015 Cumartesi

Yöntem Kuram Komplo *

Kitap 269 sayfa. Kitabın ilk baskısı Ocak 2009 ve ikinci basım ise Ocak 2015’de yapılmış. Her iki basım için ayrı ayrı hazırlanan ön sözlerde kitabın amacı yer alıyor. İlerleyen bölümlerde vurgu yapıldığı üzere (s.137) “Sosyal olgular çok yönlüdür.” ifadesinin “Uluslararası İlişkiler” boyutu masaya yatırılıyor. Konu ile ilgilenen ve profesyonel meslek olarak seçim yapanların yararlanabileceği ve katkı sağlayabilecekleri eser... Kitaptan kıs alıntıları paylaşmak gerekirse;
-“Uluslararası İlişkiler nedir?”, “Uluslararası İlişkilerci kimdir?”, “Türkiye’den özgün bir uluslararası ilişkiler ekolü doğabilir mi?” soruları... ..
-... .. bir sorunu çözebilmek ya da atılım yapabilmek için öncelikle sorunu ve engelleri saptamak gerekir. Sorunların farkına varılması bile tek başına çözüm yönünde atılmış önemli bir adımdır. ... ..
-Uluslararası İlişkilerin nasıl bir çalışma alanı olmasıgerektiğini tartışmak gereksiz gibi görünebilir. Ancak bu çalışmayla ... .. bir tartışmayı başlatmayı arzuluyoruz. Bu tartışma aslında iki soruyla yakından ilişkilidir. Uluslararası İlişkilerin amacı, yöntemi ve diğer disiplinlerle ilişkilerini belirleyen sınırlar ne olmalıdır? ... ..
-Olayları ve sorunları ele almadan önce amacımızı ve neyi aradığımızı, bununla ne yapmak istediğimizi bilmemiz gerekir. Bu konulara açıklık getirmeden yapılan çalışmaların, hem akademik disipline hem de siyasal uygulamalara anlamlı katkılar yapması ancak şansa ve kişisel yeteneklere bağlıdır.... ..
-... kitap, Türk Uluslararası İlişkiler disiplininin sorunları üzerine kafa yoran ve hem eğitimleri hem disipline profesyonel anlamda girişleri hem de çalışmaları sırasında bu eksiklikleri somut bir şekilde hisseden üç Uluslararası İlişkiler akademisyeninin biraraya gelerek ortaya koydukları bir çalışmadır. ... ..
-Kimi zaman uygulamadan gelen diplomat, aske ve diğer devlet adamları ile gazeteciler, kimi zaman da tarih, hukuk gibi başka alanlardan gelenler Uluslararası İlişkiler akademisyeni olarak ilgili bölümlerde ders vermişlerdir. ... ..
-Uluslararası İlişkiler akademisyeni kimdir... .. ?
-Uluslararası İlişkilerin ontolojisi, epistemolojisi ve metedolojisi olarak özetleyebileceğimiz b u sorunlu alana... ..
-Bu nlayış hem Türkiye’deki Uluslararası ilişkiler disiplininin doğuşunu geciktirmiş, hem de bilimsel niteliğinin gelişimini olumsuz etkilemiştir. Kusursuz bu gecikmede ülkenin genel gelişmişlik düzeyi ve yaşadığı sosyopolitik sorunlar ve istikrarsızlıklar gibi faktörlerin olumsuz etkisi de göz ardı edilmemelidir.
-Türkiye’de modern üniversitelerin kuruluşuyla birlikte ... .. gibi dersler okutulmaya başlanmışsa da, ayrı bir bilim alanı olarak ... .. ancak 1954-55 döneminde ... .. okutulmaya başlandığı görülmektedir. ... ..
-Daha ilginç olansa, 1960’lara değin bu alanda gerçek anlamda Uluslararası İlişkiler eğitimi alan hiç kimsenin bulunmamasıdır. Alandaki ilk kadroları hukukçu ve tarihçiler oluşturmuştur. ... ..
-Öte yandan, sadece halk değil entelektüeller, kimi zaman uluslararası ilişkiler çalışan uzmanlar, hatta akademisyenler düzeyinde bile her önemli dış politika sorununda Türkiye’nin yanlız olduğunu iddia eden, dünyanın Türkiye’yi bölmek ya da ortadan kaldırmak için komplolar kurduğunu ileri süren, her önemli sorunun asli nedeni olarak “yabancı parmağını” gören ve kendinden başka dostu olmadığına inanan önemli bir kesim vardır. Bu algı Türkiye’nin özgüvenini yitirmiş bir aktör olarak uluslararası alanda yer almasına yol açmakta, sonuçta gerçekten de kuru ile olgu örtüşmeye başlamaktadır.... .. Bu anlamda “Neden Türkiye’de komplo teorileri yaygındır?” sorusu da ... .. araştımaya değerdir. Zaten bu nedenle kitabın bir kısmı da komplocu yaklaşımlara ayrılmıştır. ... ..
-Tüm bunların yanı sıra, Türkiye’yi özgün kılan birçok özellik olmasına karşın... ..coğrafyası itibarıyla Doğu-Batı medeniyetleri ve gelişmiş-azgelişmiş ülkeler arasında yer alan ilginç ve özgün jeopolitiğiyle çok önemli ve özel bir uluslararası bir konuma sahiptir.  Aynı zamanda modernite ile İalam’ı bağdaştırmayı başarmış tek Müslüman ülke olarak, başka kültür havzasından gelip yaklaşık iki yüz yıldır Batı medeniyetinin ve uluslararası ilişkilerinin parçası olabilmiş yegâne ülke olma özelliğini taşımaktadır. ... ..
-Tüm bu özgünlüklere karşın, bu coğrafyadan uluslararası ilişkileri bu parametrelerle yorumlayan bir bakış açısının gelişmemiş olması düşündürücüdür. ... ..

*Yöntem Kuram Komplo Türk Uluslararası İlişkiler Disiplininde Vizyon Arayışları – Ersel Aydınlı, Erol Kurubaş, Haluk Özdemir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder