29 Kasım 2016 Salı

Kadınlık *

-İstanbul Psikanaliz Derneği tarafından her yıl Kasım ayında düzenlenmekte olan “Uluslararası İstanbul Psikanaliz Buluşmaları”nın yedincisi ile  “kadınlık” konusunu ele alınmış. Konuşmacıların kendi mesleki dili ile hazırlanmış olan sunumlarından oluşan kitap konuya aşina olanların anlayabileceği bir dille kalem alınmış. Kitabın özellik arz eden bölümlerini alıntılar halinde paylaşalım:
Kadınlık ve Kadınsı
-... .. kadınsı; kadınsı dürtülere sahip çıkarak bir bedene yerleşmek, oturmak kadar, kendi kadınsılığına özgü olanlakuramda yerini bulmaktır. Bu da kuşkusuz ergenlik, annelik, menepoz gibi yaşamın önemli kavşak noktalarından geçen bir özümleme zamanı alır. Kuramı kendi kadınsılığına özgü bir şekilde biçmek, işlemek, şeklillendirmek ve yazmak da cinseldir. Yani yüceltmenin kendisi de bir cinselleştirmedir. ... ..
-Freud ve Lacan kadınsı cinselliği; fallik (Anal dönemin ardından genellikle 3-6 yaş arasına görülür. Bu dönemde çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. ) açıdan, yani kadın bedeninin yüzeyineilişikin bir eksikliğin, penis eksikliğinin etrafında yapılandırmışlardır. Ama kadınsı cinselliğin içsel olan, görünmeyen ve kadının kendisi için de bir gizem oluşturan bir boyuta gönderdiğini biliyoruz. ... ..
Kadında görülen varlık arasındaki bölünme
-... .. Kadınlık, gösterilenle gizlenen arasındaki”oyunun” bilinçdışı bir düzeyde örgütlenmesine karşılık gelir. Kadın, erkeğin bakışına fallik bütünlüğü olan bir beden sunar. Kendi bedenini giydirerek, süsleyerek, erkeğin bakışını, onda kastrasyon (İğdiş kompleksi ya da İğdiş edilme karmaşası  / Freud un bkz:odipal kompleks te bahsettiği erkek çocugun anneyle yakınlıgı sonucu babası tarafından cinsel organının kesilecegi korkusu yasaması...) kaygısı uyandıran kendi cinsel organından uzaklaştırmış olur. Erkeğin kadın bedeninde görmek istediği, kendi kastrasyonuna gönderen eksikliği değil de, takıları, makyajı, kıyafeti, saç tarzıyla süslenmiş fallik bir bütünlüktür. ... ..
Çocuksu edilgenlik ve kadınsı
-... ..  Penot her iki cinsiyette, ötekine “yaptırarak” erişilen edilgen haz arayışının kadınsı tarafına dikkatimizi çeker
ve bu kadınsı konumun dürtüsel yaşamın vazgeçilmez niteliğini oluşturduğunu belirtir. ... ..
Öncesiz sonrasız kadınsı
-... .. Gılgamış efsanesitanımış en eski edebi eserdir. Bizi bu uzun babil şiirinden ayıran 35 yüzyıllık bir süredir. Şahsiyetlerden biri, Inana tanrıçası, kendini sorgulamaktadır: “Vulvam, tepeciğim sıçrıyor / Onu kim benim için sürecek? Benim vulvam, Kraliçe, sırılsıklam tarlam,  / Üzerinden kim saban geçeçek?”  ... ..
Ötekinin bedeni üzrinde
-... .. Bir ergen kızın sevebilme ve sevilebilme riskine kendisini bırakabilmesi için ruhsal olarak uzun bir yol katetmiş olması gerekir. Her iki ebeveyn tarafında kız olarak tanındığını hissedebilmesi , annesi ve babasıyla da özdeşleşebilmesi önemlidir. Oedipus  (Oedipus'un babası, LaiosPelops un oğluna tecavüz ettiği için crysispios Pelops tarafından lanetlenir: Laios'un yeni doğan oğlu Oedipus, babasını öldürecektir. ... / Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni safdışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı.) karmaşası sonrasıüstbenlik oluşumunda, nesneye ilişkin cinsel hedefin terk edilmesi özdeşleşme yoluyla nesneyi muhafaza etmeye yarar.
-Büyümekte olan ergen erkek açısından da , çifte özdeşleşme olmaksızınkarşı cinsiyetle gerçek bir karşılaşma olanaklı değildir. Bu sayede erkek kedınsı tarafını ötekinde yaşayabilir.İlk bağlardan miras kalan şefkat cinsel birleşmeye eşlik ediyorsa, nesne aşkıyla birlikte, nesneyle özdeşleşme de birleşebilir.

Ergen kız
-Onun açısından da ötekinin, yani erkek çocuğunbedeninde cinsel organını görmüş olmak kilit bir andır. Freud için sorun kesin bir çözüme bağlanmıştır. Penise sahip değildir ve ona sahip olmak ister. Freud haksız değildi.Her kadın analizinin belli bir anında penise hasetle karşılaşılır. Kimi zaman hayatın iniş çıkışları, eskiden vazgeçilmiş olana ilişkin yarayı canlandırabilir.Sadece analiz bu yarayı, doyurulmamış çocuksu arzuya bağlayabilir. Ancak penise sahip öteki sayesinde, penis veya çocuk arzusunu gerçekleştirebilir.

... ..
*psikanaliz buluşmaları 2  Kadınlık – Bağlam yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder