24 Kasım 2016 Perşembe

toprak ana *

-Kitabın arka yüzündeki tanıtımda; “Toprak ana, ünlü yazar Aytmatov’un en güzel romanlarından biridir. Bu eserde savaş meydanlarında eşini ve üç oğlunu kaybeden bir ananın, zor zamanlarda dişi-tırnağı ile işlediği, kanı ve teriyle suladığı toprakla dertleşmesini okuyoruz.İnsan sevgisinin, çalışkanlığın ve fedakârlığın nasıl kutsal bir yüceliğe ulaştığını en çarpıcı örnekleriyle görüyoruz.
-Yetiştirdiği buğdayı kendisine bir avuç ayırmadan cephedeki asker için gönderen Kırgız köylüsünün İkinci Dünya Savaşı sırasında çektiği sıkıntıları, acıları da film seyreder gibi
görüyoruz.
-Bu kadar da değil... Aytmatov, güçlü kalemyle, aşk, ve nefreti, iyi ve kötüyü yüzleştiriyor....” deniliyor.
-Hayatlarının baharında henüz on yedi yaşında Suvankul’la evlenen  Tolganay’ın üç oğlu savaşın başlamasıyla askere alınıyorlar. Kendi dünyalarında “boztorgay” üç oğlullarını geleceğe hazırlarken; başkalarının savaşına katılmak durumunda kalan Kasım, Maysalbek, Caynak ve sonradan aileye katılan Kasım’ın eşi Aliman’ın acıları aslında milyonlarca ailenin o savaş yıllarındaki zorlu yaşamlarını anlatıliyor. 
-Doyumsuz insan oğlunun dersler çıkarması gereke yanı da var romanın...
-Aytmatov ramanında; “Gerçek mutluluk, yavaş yavaş, azar azar gelir ve bu bizim hayata bakış açımızla, çevremizle,çevremizdekilere karşı davranışımızla doğrudan doğruya ilgili ve orantılıdır. Mutluluk, birbirini tamamlayan ufak tefek şeylerin birikmesinden doğuyor.”  vurgusu yapıyor anlayanlara... ..
-Acıklara karşı metanetle dayanmanın, insana verilen değerin, karşıdakini anlayabilmenin inceliklerini görüyoruz satır aralarında...

-Ülkemizden binlerce kilometre uzaklıkta Kırgız insanının duygularının,  Anadolu insanınkinden farklı olmadığını; evlatlarını vatan için kurban veren anne-babaların, eşlerin ve geride kalanların gidenlerle birlikte çektiği acıları okurken duygulanıyorsunuz, isyan duygularınızı onlarla birlikte paylaşıyorsunuz... ..


*toprak ana – Cengiz Aytmatov

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder