27 Mart 2019 Çarşamba

Çubuk Makarna Düğümü*

Beslenme konusunda katı kuralları olan teyze, yeğenlerinin makarna yemesini yasaklamıştır. Çocuklar, bir gün kaçamak yapıp lokantaya giderler, ama yemekler çok pahalıdır. Neyse ki, aşçıbaşı çok leziz bir makarna pişirir onlaraMakarnaya bayılan çocuklar sosun tarifini ünlü bir makarna üreticisinin düzenlediği yarışmaya göndermek isterler.Ama teyzeleri durumu öğrenmete gecikmez...
... ..
... .. Ertesi sabah Rebeka Teyze, Bay Pipelli’ye telefon edip, onu öğle yemeğine davet etti. Bay Pipelli de kabul etti ve herkese hediyelerle çıkageldi. Tom ve Niki’ye gerçek altın uçlu birer dolmakalem, Rebeka Teyze’ye de bir buket kırmızı gül getirmişti.
Bay Pipelli gülleri uzatınca, Rebeka Teyze’nin dili ttuldu; eğilip elini öpünce de, çocuklar teyzelerinin, gülleri gölgede bırakacak kadarkızardığını farettiler yine.
Öğle yemeğinde Rebeka Teyze, yeni buluş çubuk-makarna ikram etti.
Herkes sabırsızlıklaBay Pipelli’nin tepkisini bekledi ve sonunda da, makarna üretiicisinin tepkisi hiçbirini hayal kırıklığına uğratmadı. İlk lokmasını ağzına aldığında, gözlerini kendinden geçmiş bir halde yuvarlayarak tavana dikti. İkinci lokmasında, elleri havada ayağa fırladı ve o heyecanla peçetesini pencereden dışarı fırlattı.
Bay Pipelli, konuşabilecek kadarkendine geldiğinde, “Olağanüstü!” dedi. “Bu makarnanın üretimederhal başlamalıyız.”
Sonra oturdu ve ciddi bir ifadeyle rebeka Teyze’ye baktı.
“Makarna dünyasına büyük bir hizmette bulundunuz,” dedi resmi bir sesle. “Bu asla unutulmayacaktır. Asla!”
“Ne kadar hoş bir insansınız,” dedi Rebeka Teze. “Bir makarna üreticisi için yani...”  diye de ekledi. “Yarın öle yemeğinde bize katılmak ister miydiniz?”
Bay Pipelli hevesle başını salladı ve bundan büyük mutluluk duyacağını söyledi.
Tom onu, yemekte çiğ soğan ve suyosunu olabileceği konusunda uyarmak zorunluluğu hissettiyse de, başbaşa konuşma fırsatı yakalayamadı.
Ancak, Tom’un endişelenmesine gerek de kalmadı. Ertesi ün Bay pipelli sofraya oturduğunda, çiğ soğanlarını gözle görünür bir keyifle yedi. Sonra da, iki çocuğun şaşkın bakışları altındai bir tabak daha istedi.
Ağzını duyulur biçimde şapırdatarak, “Çok lezzetli,” dedi. “Vücudumuz için de gerçekten çok yararlı.”
“Kesinlikle, “ dedi Rebeka Teyze; bir yandan da konuğunun tabağına sğam boşaltıyordu.
Bey Pipelli ertesi gün ve daha ertesi gün de öğle yemeğine geldi. Rebeka Teyze’yle çok iyi anlaşıyor görünüyorlar ve her yemekten sonra bahçede yürüyüşe çıkıyorlardı. Bay Pipelli, Rebeka Teyze’nin fidanlarından güller koparıp (Rebeka Teyze normalde hiç kimsenin bunuyamasına asla izin vermezdi), hafifçe eğilerek ona armağan ediyordu.
Sonunda tam bir hafta sonraBay Pipelli, Rebeka Teyze’ye evlenme teklif ettiğini ve onun da kabul ettiğini açıkladı. ... ..

*Çubuk Makarna Düğümü & Alexander McCall Smith

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder