25 Nisan 2020 Cumartesi

Almanların Büyük Tuzağı*

Türk Savunma Planı ve Değerlendirilmesi
İhtilaf Kuvvetleri’nin Karaya Çıkarma vr Türklerin Savunma Planı
25 Nisan 1915 Çıkarma Harekâtı’nda 5’nci Ordu Komutanı Sanders’in Tutumu
Çıkarma Harekâtı ve Kara Taarruzları
Limon Van Sanders’in Savunma Plânı’na karşı çıkan Türk Komutanların Görevden Alınması
Çanakkale Muharebeleri’nde İki Tarafın zayiat Durumu

Çanakkale Muharebeleri, Birinci Dünya Savaşı’nın ve savaş sonrası dönemin gelişmelerine damga vuran önemli bir cephe olmakla beraber, her iki tarafın verdiği aşırı insan kaybı açısından üzerinde durulması gereken dikkat çekici bir örnektir. İngiltere ve Fransa, Batı Cephesi başta olmak üzere tüm cephelerde  ihtiyaç duyduklar asker ve gemi ihtiyaçlarına rağmen, büyük bir donanmayı ve yaklaşık 500.000 askeri Gelibolu Yarımadası’nda tutmak zorunda kaldı.
İtilaf kuvvetlerinin Bpğaz’ı donanmayla geçme planı, 18 Mart 1915’te başarısız oldu ve donanma büyük bozguna uğradı. Yalnız donanmayla Boğaz’ın geçilemeyeceğini anlayan İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915’te Kara Harekâtı başlattılar; fakat hedeflerine ulaşamadan, büyük bir yenilgiyle 9 Ocak 1915’te geri çekildiler.
Türk savunması, başlagıçta kıyı hattını kuvvetli tutmak esasından hareketle, Türk komutanlatı tarafından hazırlanmıştı. Çanakkale Cephesi’nden sorumlu Ordu Komutanı Alman General Limon von Sanders, Türk komutanların hazırlamış olduğu Savunma Plnı’nı değiştirmiş ve savunmayı, kıyıları zayıf kuvvetlerle tutmak esasına dayandırarak, İtilâf kuvvetlerinin karaya çıkmasına fırsat sağlamıştır.Alman komutanların esas amacı, Almanya’yı Batı Cephesi’nde rahatlatmak için; İtilâf kuvetlerini mümkün olduğu kadar Çanakkle Cephesi’nde tutmaktı. Bu gerçeği anlayan Türk komutanların karşı çıkmalarına rağmen, Alman komutanların muharebelerdeki Harp Prensipleri’yle çelişen uygulamaları, hem savaş süresinin uzamasına hem de aşırı zayiat verilmesine neden olunmuştur.

İtilaf Devletleri , büyük umutlarla başladıkları Gelibolu Harekâtı sonunda, Seddülbahir Bölgesi’nde sadece beş,
Arıburnu Bölgesi’nde ise ancak 1,5 kilometre ilerleyebilmişlerdir.
Denizde ve karada 287 gün, karada 260 gün devam eden Çanakkale Muharebeleri, Almanların hatalı ve kasıtlı svunma planına rağmen, Türk askerinin kanıyla kazandığı bir kahramanlık destanıdır..

Türk komutanların hazırladıkları Savunma Planı uygulansaydı ve muharebeler Türk komutanları tarafından yönetilseydi , Çanakkale Zaferi, çok kısa sürede sonuçlanabilir ve her iki tarafın da çaok daha az olurdu . ... ..


*Çanakkale 1915 Almanların Büyük Tuzağı & Naim Babüroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder