25 Nisan 2020 Cumartesi

Böl ve Yut*

… .. İngilizlerin “böl ve hükmet” (divide and rule) olarak özetlediği sömürge kuralını kitaba ad olarak seçmiştim. Ama Bertan Abi’nin (Onaran) önerisiyle Böl ve Yut olarak değiştirdim. Sınırlar arasında programının son yolculuk notlarını kapsayan bu Kitap’ta Ortadoğu’da İngiliz eliyle yaratılan İsrail devletini, Balkanlar’da, Kafkaslar ’da, Afrika ve Uzak Asya’da kopyalama çalışmalarından  örnekler sunulmaktadır. Batı emperyalizminin düşmanının çeşitli coğrafyalarda yer alan bir çok ülkede “Böl ve Yut” şablonunu nasıl uyguladığını anlatmaya çalıştım. Bu şablon ilk kez Ortadoğu’da İsrail devleti yaratılarak uygulandı.

Kitapta, bu 13 ülkede, benzer metotlar uygulanarak halkların nasıl birbirine kırdırıldığını, komşu devletlerin arasına nasıl kamalar sokulduğunu ve “amaca” ulaşmak için “değişmez bir yöntemin” işbirlikçiler vasıtasıyla nasıl sahnelendiğini okuyacaksınız.

Emperyalizmin baskısına başkaldıranları, boyun eğenlerle kıyaslayacaksınız. Gözyaşı ve kana bulanmış ülkelerde iç ve dış bedhahların marifetlerinden örnekler bulacaksınız… Ve her ülkede sahneye konulan oyunların şifresinin yüzyıllardır ne kadar benzer olduğuna bir kez daha şaşacaksınız…

Batı’nın “Böl ve Yut” oyunu aslında zayıf temeller üzerinde duruyor. Halkın örgütlü birliği Batı’nın oyununu bozuyor.

O yüzden bunca cefa, işkence, yalan ve kan!

Ama her şeye rağmen, tarih, sahnelenen oyunun uzun vadede işe yaramadığını birçok örnekle anlatıyor…. Durum, direnen halkların yeni destansı örneklerine şahit olacağımızı müjdeliyor…

Rusya, Çin ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bir araya geldiği Şanghang İşbirliği Örgütü toplantılarına artık İran, Hindistan, Pakistan da gözlemci olarak katılıyor. Bu ülkeler Afrika ve Güney Amerika’nın çeşitli devletleriyle

dayanışma içindi Batı’nın emperyal politikalarına etkili cevap veriyorlar.

… .. Batı, “Ortadoğu” terimin, geçen yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalarken  üretti…

Osmanlı devletinden koparılan Filistin, Ürdün ve Irak, İngiliz mandasına alınmıştı. Büyük Britanya Sömürgeler Bakanlığı işte o zaman İstanbul Boğazı’ndan Hindistan’a kadar olan bölgeye “Ortadoğu” denilmesini kararlaştırdı.

Birinci paylaşım Savaşı sonrası, İngiliz İstihbarat Servisi’nin Ortadoğu uzmanlarından Thomas Edward Lawrence, yani meşhur Arabistanlı Lawrence, Ortadoğu’da gösterdiği olağanüstü çabalarla, sınırların cetvelle çizilmesine ve yapay ülkeler oluşturulmasına katkı sağladı.

Ortadoğu’da bu devletçikler oluşturulurken Batı’nın çıkarları ön plandaydı. Sınırlar çizilirken coğrafi, etnik ve tarihi etmenler göz ardı edildi. Osmanlı’dan arta kalan bölgeler her an karıştırılabilir ve kolaylıkla yönlendirilebilir bir hale getirildi.

Bugün çizilen yeni Ortadoğu haritaları geçmişin devamıdır…

Emperyalist Batılı devletler, Balkanlar’dan Kafkaslar’a, Doğu Akdeniz’den İran Körfezi’ne, Afrika’dan Uzak Asya’nın içlerine uzanan bir alanda yeni sınırlar yaratma peşindeler.


*Batı’nın politikaları bugün  de aynı: ‘Böl ve Yut!’ & Banu Avar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder