25 Nisan 2020 Cumartesi

Köstebek*


... ..Kafatası avcılarının resmi adı Yolculuk Bölümü’ydü. Bu bölüm soğuk savaşın ilk günlerinde, Bill Haydon’un önerisile Contro tarafından kurulmuştu. Suikastın, adam kaçırmanın ve şantajın olağan sayıldığı günledi bunlar. Bölümün ilk şefi de Bill Hayton tarafından seçilmişti. Aşağı yukarı on iki kişilk küçük bir birlikti bu, yabancı ülkelerde çalışan ajanlar için fazla kirli bve tehlikeli vur-kaç işlerini yürütmekti görevleri. İyi haber alma görevi sakin ve kademeli yürütülmelidir, derd, Control. Ama kafatası avcılarının çalışmaları Control’un öne sürdüğü bu kurlın istisnasıydı. Onların işlerinde ne sakin ne de kademeli bir yan vardı. Örgüt, Control’un kişiliğinden çok Haydon’un kişiliğini yansıtıyordu.Kafatası avcıları yalnız çalışırlar, bu yüzden de kalın, tepesi kırık cam ve dikenli tellerle çevrili bir duvar arkasında barınırlardı. … ..
…. .. Ivlov’un görevi bir Köstebek’e yardım etmekti. Köstebek en gizli ve en güç işlerin içine sızabilen ajana verilen addır. Ona böyle denmesinin nedeni de, emperyalizmin ulaşılması en güç ve en gizli deliklerine sokulabilmesidir. Buradaki söz konusu Köstebek İngiliz’di, Moskova’daki Merkez için köstebeklerin değeri büyüktü. Çünkü bunların yetiştirilmeleri ve yerlerine monte edilmeleri yaklaşık on beş, yirmi yılı alır. İngiliz köstebeklerinin çoğu savaştan önce Karla tarafından göreve alınmışlardı. Bunlar yüksek burjuva, aristoktrrat, hatta köklerinden tiksinen soyluların arasından seçilmişlerdi. … ..
… .. Bu belgelerde, Londra’da, maskeli ya da maskesiz iki ya da üç yüz kadar Rus gizli servis ajanının adları ve paravan işleri yazlıydı: Ticaret Ataşeliği, Tass Ajansı, Aeroflot, Moskova Radyosu, konsolosluk ve elçilik hizmetleri… Estehase’nin adamı tarafından yapılan soruşturmaların tarihleri, gözetleme sırasında keşfedilen ve izi sürülemeyen temaslar da belirtilmişti. Raporlar koca bir yıllık cildi ve aylık ekleri içeriyordu. … ..
… .. Stanley, pis bir iş için Lahey’deyken Batı’ya geçti. Mesleği suikastçıydı. Hollanda’ya da bir süreden beri Merkez’in sinirine dokunan bir Rus mültecisini öldürmek için  gönderilmişti. Ama adamı öldüreceğine teslim olmaya karar vermişti Stanley. “Bir kıza kapılmış salak, “dedi Connie nefretle. “Evet sevgili George, Hollandalılar ona bir baltuzağı hazırlamışlar, bizimki de gözleri kapalı içine düşüvermiş.”
Bu görevine hazırlanması için Merkez onu Moskova dışındaki eğitim kamplarından birine göndermiş, orada sabotaj ve sessiz cinayet konusundaki bilgisini tazelemişti. Hollandalılar onu ele geçirip bu ayrıntıyı öğrenince çok şaşırmış ve soruşturmalarını tek n oktaya yöneltmişlerdi. Stanley’in resmi, gazetelere geçmişti. Günün olayıydı bu. Merkez’in resimlerini çizdirmişlerdi. Ama soruşturmacılar bütün o nesneleri ezbere bildiklerinden dikkatlerini Moskova’da kurulan yeni eğitim kampında toplamışlardı. Pek bilinmeyen, yeni bir yerdi burası.
… ..Artık planın tamamlandığı düşündüklerinde birden Stanley suspus kesildi. Eline bir kalem aldı ve kuzeybatı köşesinebeş kulübe daha yerleştirdi. Çevrelerine de bekçiler için çiftedikenli tel çizdi, eksik olmasın! Bu kulübelerin yeni olduğunu söyledi Stanley, son aylarda yapılmıştı. Yeni kulübelere ancak çok özel bir yoldan gidilebilirdi. Stanley, bu yeni kulübeleri, öğretmeni Milos’la bir tepede yürürken görmüştü. ”Stanley’in arkadaşı olan Milos’a göre,” dedi Commie kinayeli, “burada Karla’nın yeni kurduğu özel br okul barınıyordu. Karla, özel görevler için kullandığı personeli burada eğitiyordu. İşte böyle, sevgili George. … ..” Smilley’in tarihi hatırlaması için “Mart 1963,” diye tekrarladı. … ..

… ..




*köstebek & John LeCarre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder