13 Şubat 2021 Cumartesi

Pia Mater

.. ..Mutluluğun ve gülümsemenin,bu kadar hızlı yayılması gerçekten ilginç bir durumdu... ...

“İnsanoğlu bazı şeyleri görememekle ne çok şey kaybediyor” diye düşündü Tesla. Şu an bulundukları mekânda sadece masada oturan müşteriler ve mekân çalışanları gözükse de aslında her tarafta müthiş bir görsellik vardı. Dalgalar. Bizlerin göremediği dalgalar. Çevresine bakındı. Herkes elindeki telefonda bir şeyler yapıyordu. Her telefondan çıkan dalgalar etraflarındaki baz istasyonları aracılığıyla diğer telefonlara yolculuk ediyorlardı. Muhtemelen bu mesajların çoğu anlamsız içerikli paylaşımlar olsa da Tesla bu elektromanyetik dalgaları görmeyi çok isterdi. Kim bilir bazen telefon başında saatlerce beklediğimiz mesajları telefona girmeden önce görebilirdik belki de. Her yer de dalgalar vardı. Kimisi içimizden geçip gidiyordu kimisi size değmiyordu bile. Tüm bu şenliği göremiyorduk çünkü gözümüzde bu dalgaları algılayacak yapılar yoktu.

Aslında benzer bir durum ses dalgaları için de geçerliydi. Normalde  hiçbirini havada görmüyorduk ama ağzımızdan sözcük olarak çıkardığımız bu dalgalar havada yaklaşık 330 m/&sn’lik bir hızla yayılmaktaydı. İşte bu noktada, o dalgayı anlamlı kılacak tek şey kulağımızın varlığıydı. Havadaki ses dalgalarının yaptığı tek şey kulak zarına çarpmaktı. Kulak zarında oluşan titreşimler birtakım kemikler ve zar aracılığıyla iç kulaktaki bir sıvıya iletilmekteydi. Bu sıvının içinde tüy hücreleri denen ve işitmede çok önemli rol oynayan yapılar bulunmaktaydı. İç kulaktaki sıvının titreşmesi bu tüylerin belirli bir yönde eğilmesini sağlar ve bu eğilmeler sonucu beyne birtakım sinyaller gönderilirdi. İşte işitme denilen şey en basit haliyle bu şekilde olmaktaydı. ... ..

“... .. Yani doğru cümleleri kullandığında ikna edemeyeceğin kimse yoktur” dedi Tesla. ... ..  Tesla konuyu uzatmak istemiyordu çünkü karşısındakini ikna etmek zordu. Bu durumda yapması gereken tek şey konuyu değiştirmekti. ... ..

“O zaman sana bir kavramdan daha bahsetmem gerekecek. Beklenti Etkisi ya da Kendini Gerçekleştiren Kehanet olarak tanımlanan mesele.  Yani sevgili Belen sen bir şeye inandığında bu durum farkında olmasan bile

davranışlarına yansır ve çevrendekileri de etkileyebilir. Mesela falında sevdiğin kişi ile büyük bir kavga edeceğin söylensin. Sen bu söyleme inandığında artık tüm davranışların bu şekilde gelişir. Acaba sana olan sevgisi mi bitti yoksa başka biri mi var derken her olaydan bir anlam çıkarma kaygın sonunda bir şekilde kavgaya neden olacaktır zaten. 

.. ..

 

Pia Mater & Serkan Karaismailoğlu

Elma Yayınevi

1.Basım Mayıs 2019

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder