15 Nisan 2022 Cuma

İnsanın Fabrika Ayarları İFA & Beden *

Diğer insanlar olmadan, sevmeden ve sevilmeden, güvenebileceğimiz az sayıda insanla beraber olmadan yaşayamıyoruz; ömrümüz kısalıyor ve erkenden ölüyoruz.

… ..

… .. Özellikle kendini özel hissetmekten zevk alan, buna aşırı ihtiyaç duyan duygusal bir donanıma sahip olan biz insanlar, bizzat gözümüzün önünde cereyan gerçekleri, doğru olduğundan her nasılsa sorgusuz sualsiz emin olduğumuz inanç ve kabullerimiz çerçevesinde, kendi lehimize eğip bükmeye çok meyilliyiz. … ..

… ..

Kaos Güzeldir

… .. “Kaos kuramı” ve bu teorinin kitabî tarifi, “kompleks dinamik sistemleri inceleyen bir matematik dalı”dır.

… ..ne yaparsak yapalım, rutinden kaçınalım; kaosu hayatımıza davet edip, onu kullanmanın yollarını öğrenelim. Arada bir kaçamaklar, arada bir ihmalkarlıklar da lazımdır. Fazla programlı bir yaşam, beden sistemimizle uzun vadede bozuşmamıza neden olabilir.

Kaos Güzeldir

… .. fiziksel egzersiz yapan canlıların ömürleri, yapmayanların ömürlerinden daha uzun oluyor. … .. Aynı zamanda hareketsizlik de canlıların kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini bir şekilde arttırıyor.

… ..

Zihin ve Beden İçin Hareket

… .. “hareketsizlik” sayısız hastalığın temelini oluşturuyor. … ..

… .. Hareketsizlik, böyle metobolik sorunların yanında, depresyon, melankoli, yenilikçi düşüncelerin azalması, sıkıntı ve bunalımlar gibi birçok zihinsel ve beyin temelli probleme de zemin hazırlıyor. … 

… ..

Özetle, süreğen (kronik) birçok hastalık, hafif ve orta düzeydeki depresyon, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, panik atak, kalp ritim bozuklukları gibi tıbben henüz nedenini ve çaresini tam olarak bulamadığımız birçok mesele, aslında günlük rutin egsersizlerle hızla düzelme yoluna girebiliyor. Egsersizin bu tip hafif patolojik durumlarda, var olan bütün ilaçlardan, bütün antidepresanlardan çok daha etkili olduğunu görüyoruz. … … en sihirli reçetelerden birisi, bedeni hareket ettirmek. 


Çocuklar ve Hareket

… .. Çocuk gelişimi ve eğitimi süreçlerinde gittikçe daha fazla karşımıza çıkan “hiperaktivite” dediğimmiz bir “sorun” eklendi lügatimize. Yerinde durmakta, uzun süre bir işe odaklanmakta sorun yaşayan çocukların  ve dolayısıyla yetişkinlerin sayısı artıyor gibi görünüyor. Fakat hareket “ayarlarımıza” bakınca, sorunun aslında bu insanlarda olmadığını görüyoruz. Sorun, insanların şu anda kendi tercihleri ile inşa ettikleri yaşam biçimi ile insanî ayarlarımız arasındaki temel bazı uyumsuzluklardan kaynaklanyor . … .. 


Harekete Muhtacız

… .. çocuklarımızı ilaçla “uyuşturmayı” tercih ettiğimiz  bazı garip uygulamalara da maalesef rastlayabiliyoruz. Başarıyı eğitim -daha doğrusu yüksek puan alma- başaısına endekslemek gibi anlamsız bir ön kabul neredeyse herkesi sarmış durumda. Öğrencinin etrafında, sınav,lardan alınacak notları her şeyin üzerinde görüp geri kalan tüm insanî ihtiyaçları göz ardı edecek kadar gözünü karartmış bir “çevre” kültürüyle karşı karşıyayız.







*İFA İnsanın Fabrika Ayarları I.Kitap Beden & Sinan Canan

1.Baskı: Ekim 2019

Tuti Kitap


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder