21 Kasım 2022 Pazartesi

Boleyn Kızı*


 

Mary Boleyn, on dört yaşında, masum bir kız olarak kraliyet sarayına geldiğinde, VIII. Henry’nin gözlerini kamaştırır. Gördüğü ilgiyle tüm varlığı alt üst olan Mary, hem altın prensine aşık olur, hem de gayri resmi kraliçe olarak her geçen gün artan rolüne. Ancak öyle bir an gelir ki, kralın kendisine olan ilgisi sönmeye başladığında, ihtiraslı planlar yapmakta olan ailesinin piyonuna dönüştüğünü fark eder ve en yakın arkadaşından uzaklaşmaya ve rekabet etmeye zorlanır: Kız kardeşi, Anne Boleyn’den. İşleri iyice çığırından çıktığında ailesine ve kralına baş kaldırması gerektiğinin farkına varır ve kaderinin  iplerini kendi eline alır.

 

Bahar 1521

Boğuk davul seslerini duyabiliyordum. Önümde dikilen kadın görüş alanımı kapatarak idam sehpasını görmemi engelliyordu. Tek seçebildiğim, kadının korsesinin bağcıklarıydı. Saraya geleli bir seneden fazla olmuştu ve yüzlerce şenliğe katılmıştım ama bu tür bir şenliğe ilk katılışımdı.

Bir adım yana kayıp boynumu uzattığımda, mahkûmun ona eşlik eden papazla birlikte yavaş adımlarla Kule’den yeşilliklere, kendisini bekleyen tahta platforma, ortada başını yerleştireceği kütüğe, kafasında yüzünü örten siyah başlığı ve önlüğüyle görevini ifa etmeye hazır cellada doğru ilerlediğini gördüm. … ..

… .. Kral yavaşça tahtından kalktı ve içimden çocukluğun verdiği saflıkla, Yüce Tanrım, bu ne kadar utanç verici bir durum olacak. Çok gecikti. Her şey kötü gitti. Zamanında müdahale etmeyi unuttu, diye geçirdim.

Fakat yanılıyorum. Geç kalmamış, unutmamıştı. Amcamın saray eşrafı önünde ölmesini istiyordu. Böylece herkes öğrenecekti. Tek bir kral vardı, o da Henry’di. Ve tahtına bir oğlan doğacaktı. Aksini dile getirmek utanç verici bir ölüme maruz kalmak demekti.

…  … Yanımda annem vardı. Nadiren yaptığı üzere benimle ilgilenerek göz ucuyla baktı ve “Çok solgun görünüyorsun, Mary, Miden mi bulandı?” diye sordu.

“İdam edileceğini düşünmemiştim,“ dedim. “Kralın onu affedeceğini sanmıştım.”

Annem öne eğildi ve dudaklarını sandalın çatırtıları, kürekçilerin davul sesleri arasında söyledikleri duyulmayacak biçimde kulağıma dayadı. “O zaman aptalsın.” diye kestirip attı. “Bunu dile getirmekle daha da büyük bir aptallık ediyorsun.” Etrafına bak ve öğren, Mary. Sarayda hataya yer yoktur.

. ..

İşe yaramıştı. Henry, … ..

“Kocacığım, bana o rahatsızlıkları gece gündüz yarattın,” dedi Kraliçe Katherine gülümseyerek. “Ancak iyi ve mutlu olduğun, sonunda yine eve döndüğün sürece, neden şikâyet edeyim ki?”

“Haydi bakalım,” dedi Anne sessizce. “Şimdi de ona izin verdi. Bu senin ipinin çekildiği anlamına gelir.”

“Ne demek bu?”

“Uyansana,” dedi Anne acımasızca. “Görmüyor musun? Adamın öfkesini geçirdi v e ona , sonrasında eve geldiği sürece seninle olabileceğini söyledi.”

Henry’nin kadehini kaldırarak kraliçeninn  kadehine karşılık verişini izledim. 

“Ya şimdi ne olacak?” diye sordum. “Madem her şeyi biliyorsun.”

“Ah, bir müddet seninle oyalanacak,” dedi baştan savma. “Aralarına girmeyeceksin. Onu elinde tutmayacaksın. Kadın yaşlı haklısın. Ama ona tapıyormuş gibi rol yapabiliyor ve adamın buna ihtiyacı var. Ayrıca o daha yeni yetme bir oğlanken kraliçe kraliyetin en güzel kadınıydı. Bunun üstesinden öyle kolay gelemezsin. Bunu yapabilecek kadının sen olduğundan şüpheliyim. Yeterince hoşsun ve ona biraz âşısın, bu işe yarar ama senin gibi bir kadının ona  hükmedebileceğinden şüpheliyim.”

“Kim bunu başarabilir?” diye direttim, beni bir kenera atışına alınarak. “Sen herhalde, öyle mi?”

Anne bir inşaat mühendisiymiş gibi de duvaru ölçüyormuşş giiiiibi onları izledi. Yüzünde merak ve uzman bir ifadeden başka bişr şey yoktu. “Belki,” dedi. “Ama zor bir plan olurdu”

“İstediği benim, sen değilsin,” diye hatırlattım ona. “Benim sevgimi istedi. Zırhının içinde benim fularımı sakladı.”

“Ama düşürdüve unuttu gitti,” diye vurguladı her zamanki kaba iğnelemesiyle. “Ayrıca , konu onun ne istediği değil. Açgözlü ve şımarık bir adam ne de olsa. Hemen hemen her şeyi istemesi sağlanabilir. Ama sen bunu asla beceremezsin.”

Neden yapamayacak mışım?” diye sordum ısrarla. “Senin onu elinde tutabileceğini ama benim tutamayacağımı nereden biliyorsun?”

Anne buzdan oyulmuş kadar mükemmel güzellikteki yüzüyle baktı. “Çünkü onu yöneten kadının, orada sadece strateji amaçlı bulunduğunu bir an bile aklından çıkarmaması lazım. Sen şimdiden yatak muhabbetinin keyfine hazırsın. Ama Henry’yi idare eden kadın asıl keyfin onun düşüncelerini idare etmek olduğunu bir, günün her dakikasında. Bu asla şehvet evliliği olmaz, Henry elde ettiği şeyin bu olduğunu sansa da. Bu sonsuz bir maharetler ilişkisi olur.”

… ..

Bahar 1525

(s.2028)“Büyük zafer,” dedi. … .. Dediklerine göre Fransız ordusu tamamıyla dümdüz olmuş. … .. İspanya kralı Charles istediği gibi güneyi alabilir, biz de kuzeyi ele geçiririz. Fransa’daki sınırına dek her yer İspanyol İmparatorluğu olacak. .. ..Bundan sonra sorgusuz sualsiz Fransa’nın efendisi, Avrupa’nın çoğunun da İspanyollarla birlikte hükümdarıyız.”... ..

… .. Kraliçeye baktım. Henry… .. kollarında kraliçesi, kadının alnını , gözlerini, dudaklarını öpüyordu. “canım sevgilim,” dedi. “Yeğenin büyük bir general, bize muazzam bir armağan verdi. Fransa artık ayaklarımızın ucunda olacak Sadece unvanımla değil, gerçekten hem İngiltere, hem de Fransa kralı olacağım. … ..

… ..

… .. Kardinal Wolsey, St. Paul Katedrali’nde özel bir kutlama duası emretti. …  .. Kraliçe Katherine biricik yeğeni İspanya Kralı Charles’e teşekkürlerini iletti. 

… ..

… .. Ve mart sonuna doğru İspanya Kralı Charles’ın hayal kırıklığı yaratabileceğine dair ilk işaretler gelmeye başladı

Henry’nin planı Bourbon Dükü’nü ufak bir payla geçiştirerek Fransa’yı aralarında bölüşmekti. Henry gerçekten Fransa kralı olacak, Papa’nın yıllar önce ona bahşettiği eski unvanı yeniden elde edecekti. Ancak İspanya Kralın Charles’ın hiç acelesi yoktu. Henry’ninFransa Kralo olarak taç giymesi amacıyla Paris’e gitmesi için planlar yapacağı yerde Kutsal Roma İmparatoru olarak taç giymek üzere kendi Roma’ya gitmişti. Bubdan da beteri Charles İngilizlerin bütün Fransa’yı ele geçirme planıyla hiç ilgilenmiyordu.Kral Francis savaş esiri olarak elindeydi ama şimdi onu Fransa’ya, daha geçenlerde yerle bir edilen tahtına geri dönmek üzere serbest bırakmayı düşünüyordu.

 … ..

Seni yalancı!” diye gürledi Henry kraliçeye. “Sen İngiliz Kraliçesi’nden çok İspanyol prensesisin!”

“Tanrı biliyor ki ben sadık bir eş ve bir İngiliz kadınıyım,” diye cevapladı kraliçe.

… ..

 Bahar 1525


… ..


Hamileliğimin ödülü o yaz hemen geliverdiç Babam Vikont Rochford, George da Sör Bolyen oldu Annem Vikontes oldu ve lila rengi gitmeye hak kazandı. Ko cama genişleyen topraklarına katması için bir miktar daha toprak verildi.

… ..

… .. “Biz yeni bir hiyerarşi yaratıyoruz,” dedi. “Yeni bir dünya. Papanın otoritesinin sonu geldiğinde, Fransa’yla İspanya haritalarının yeniden çizileceğine dair tartışmalar var. Her şey değişiyor ve biz işte burada bu değişimin önündeyiz.”

… ..



Boleyn Kızı &  Philippa Gregory

Orijinal Adı: The Other Boleyn 

İngilizce’den Çeviren: Canan Sakarya

Artemis Yayınları

1.Basım: Haziran, 2007



.. en iyi arkadaş kitap ..: Kısa İngiltere Tarihi * (enyiyiarkadaskitap.blogspot.com)



Antik Britanya - Sezar İşgali - Britanya’nın Roma Eyaleti Oluşu - Boadicea - Lyndin yahut Londra - Roma Lejyonlarının Geri Çekilmesi - Angıllar ve Saksonlar - Cerdic - Töton İstilası - İngiliz Krallıklarının Birleşmesi


Augustine Edwin Caedmon - Baeda - Aşlfred - Canute - Günah Çıkarıcı Edward - Harold - Fatih William


Loncalar ve Kentler - II. William - Haçlı Seferleri - I. Henry Becket’in Ölümü - I.Richard - John - Magna

Carta


III. Henry - Roger Bacon - İlk Gerçek Parlemento - I.Edward - Galler ve İskoçya’nın Fethi - II. Edward - III. Edward - Grecy Muharebesi - II. Richard - Wickliffe


Lancaster Hanedanı - IV. Henry - V. Henry - Agincourt Orleans Savaşı - Güllerin Savaşı - York Hanedanı - IV. Edward - III. Edward - VII. Henry - Matbaanın Tanıtılması


VIII. Henry - Wolsey - Reformasyon - VI. Edward - Mary


Elizabeth - Doğu Hindistan Şirketi’nin Kiralanması - Virginia’nın Kolonileştirilmesi - Flodden Meydanı - Mary Stuard’ın Doğumu - Mary Start’ın Ölümü - İspanyol Armadası - Francis Bacon


I. James - İlk New Englan Kolonisi - Barıt Komplosu - İncil’in Tercümesi - IçCharles - Başpiskopos Laud - John Hampden - Hak Dilekçesi - Massachusett Sözleşmesi - Strafford Kontu - Yıldızlı Oda


Uzun Parlemento - Strafford ve Laud’un Ölümü - Uzun Parlemento’nun Dağıtılması - II. Charles


Habeas Corpus Kanunu - II:Charles’in Ölümü - Milton - Bunyan - II:James - William ve Mary - Boyne Muharebesi


Anne- Marlborough - Blenheim Savaşı - Hanover Hanedanı - I. George - II: George - Walpole - Hindistan’da Britanya Egemenliği - Quebec Savaşı - John Wesley


II George - Pul Yasası - Çay vergis - Amerikan Bağımsızlığının Tanınması - Hastings’in Suçlanması - 1812 Savaşı - İlk İngiliz Demiryolu - IV. George - IV: William - Reform Tasarısı - Kölelerin Azat Edilmesi


Victorie - İrlanda’da Kıtlık - Rusya ile Savaş - Kanpur’da Katliam


Atlantik Kablosu - Daguerre’in Yaptığı İcat - İlk Dünya Fuarı - Albert’in Ölümü - Suveyş Kanalı - Hindistan İmparatoriçesi Victoria - İngiltere kilisesinden İrlanda Kolunun Kaldırılması - Günümüz Şartları 



*Boleyn Kızı - Vikipedi (wikipedia.org)


*The Other Boleyn Girl Philippa Gregory'nin aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan 2007 yapımı film. Oyuncular arasında Scarlett Johansson, Natalie Portman ve Eric Bana yer almaktadır.

İskoçya’nın Son Kralı’nın senaryo yazarı Peter Morgan tarafından kaleme alınan Boleyn Kızı, ihtişamlı bir entrika, şehvet, iktidar oyunları, aşk ve ihanet hikâyesi. Film aynı zamanda, ailelerinin kör hırsı yüzünden yakışıklı ve tutkulu kral 8. Henry’nin aşkı için rekabet eden iki güzel kız kardeşin, Anne ve Mary Boleyn’in hikâyesini anlatıyor. Her iki kadın da kralın yatağını paylaşacaklardır, fakat yalnızca biri, kısa ve fırtınalı bir saltanat için tahta çıkacaktır; bu saltanat da celladın kılıcıyla trajik bir biçimde son bulacaktır.

*Mary Boleyn, on dört yaşında, masum bir kız olarak kraliyet sarayına geldiğinde VIII. Henry'nin gözlerini kamaştırır. Gördüğü ilgiyle tüm varlığı altüst olan Mary, hem altın prensine aşık olur, hem de gayriresmî kraliçe olarak her geçen gün artan rolüne. Ancak öyle bir an gelir ki, kralın kendisine olan ilgisi gittikçe sönmeye başladığında, ihtiraslı planlar yapmakta olan ailesinin piyonuna dönüştüğünü fark eder ve en yakın arkadaşından uzaklaşmaya ve rekabet etmeye zorlanır, kız kardeşi Anne Boleyn'den. İşler iyice çığrından çıktığında ailesine ve kralına baş kaldırması gerektiğinin farkına varır ve kaderinin iplerini kendi eline alır.


*VIII. Henry (28 Haziran 1491 - 28 Ocak 1547), İngiltere kralı. Henry, babası VII. Henry'den sonra Tudor Hanedanı'na geçecek 2. prensti. Ama ağabeyi Arthur ölünce tahta o geçmiştir. En çok, altı kez evlenmesi ve İngiltere'yi Roma Katolik Kilisesi'nden ayırarak tamamen İngilizleştirerek Anglikan Kilisesini kurması ile tanınır.


1502 yılında ağabeyi Arthur ani bir şekilde bilinmeyen bir sebepten öldü. 1509 yılında VII. Henry ölünce 22 Nisan 1509'da tahta VIII. Henry geçti. Birkaç ay sonra ise ölen ağabeyinin karısı Aragonlu Catherine ile evlendi.


*Eşleri:  VIII. Henry'nin Bessie Blount ile olan ilişkisinden Henry Fitzroy doğdu. Henry altı yaşında İngiliz Kontu, Richmond ve Somerset Dükü oldu. Henry'nin bilinen ikinci metresi Mary Boleyn'den Catherine Carey ve Henry Carey adlı iki çocuğu oldu. Catherine Carey daha sonra teyzesi Kraliçe Anne Boleyn'e ve kralın 4. karısı Clevesli Anne'e nedimelik yapmıştır. Henry'nin ikinci karısı Anne Boleyn ile evliliği sırasında Anne ve Mary'nin kuzeni olan Madge Shelton ile de ilişkisi olduğu iddia edilmektedir. Aynı zamanda Anne Boleyn'den sonra evlendiği 3. eşi ve VI. Edward'ın annesi Jane Seymour'u Anne ile hala evliyken metresi yapmıştır. Bu yüzden Anne'le evliliği süresince sık sık kavga ettikleri iddia edilmektedir. Aynı şekilde 5. karısı Katherine Howard da Clevesli Anne'den boşanmadan önce metresi olmuştur.



*
Hever Kalesi - Vikipedi (wikipedia.org)

 

*Hever Kalesi, Boleynler'in aile evidir. İngiltere'nin Kent bölgesinde bulunmaktadır. 13. yüzyılda inşa edilmiş ve Londra Valisi Geoffrey Boleyn tarafından 1462'de malikâneye dönüştürülmüştür.



*VIII. Henry - Vikipedi (wikipedia.org)


*VIII. Henry (28 Haziran 1491 - 28 Ocak 1547), İngiltere kralı. Henry, babası VII. Henry'den sonra Tudor Hanedanı'na geçecek 2. prensti. Ama ağabeyi Arthur ölünce tahta o geçmiştir. En çok, altı kez evlenmesi ve İngiltere'yi Roma Katolik Kilisesi'nden ayırarak tamamen İngilizleştirerek Anglikan Kilisesini kurması ile tanınır.


İlk evliliği: Arthur'un ilk evliliği ve ölümü1502 yılında ağabeyi Arthur ani bir şekilde bilinmeyen bir sebepten öldü. 1509 yılında VII. Henry ölünce 22 Nisan 1509'da tahta VIII. Henry geçti. Birkaç ay sonra ise ölen ağabeyinin karısı Aragonlu Catherine ile evlendi.


Eşleri : VIII. Henry'nin Bessie Blount ile olan ilişkisinden Henry Fitzroy doğdu. Henry altı yaşında İngiliz Kontu, Richmond ve Somerset Dükü oldu. Henry'nin bilinen ikinci metresi Mary Boleyn'den Catherine Carey ve Henry Carey adlı iki çocuğu oldu. Catherine Carey daha sonra teyzesi Kraliçe Anne Boleyn'e ve kralın 4. karısı Clevesli Anne'e nedimelik yapmıştır. Henry'nin ikinci karısı Anne Boleyn ile evliliği sırasında Anne ve Mary'nin kuzeni olan Madge Shelton ile de ilişkisi olduğu iddia edilmektedir. Aynı zamanda Anne Boleyn'den sonra evlendiği 3. eşi ve VI. Edward'ın annesi Jane Seymour'u Anne ile hala evliyken metresi yapmıştır. Bu yüzden Anne'le evliliği süresince sık sık kavga ettikleri iddia edilmektedir. Aynı şekilde 5. karısı Katherine Howard da Clevesli Anne'den boşanmadan önce metresi olmuştur.


İngiliz Reformy ve İkinci Evliliği :Henry'nin Aragonlu Catherine ile evliliği sırasında altı çocuğu oldu ama bunların arasından sadece bir kız çocuğu, Prenses Mary sağ kaldı. 

Kral, Anne Boleyn'e olan aşkının da etkisiyle Catherine'in erkek çocuk doğuramamasını evliliklerinin lanetli ve geçersiz olduğuna bağlayarak evliliklerini sonlandırmak istedi. 

Fakat, Catherine'nin yeğeni İspanya İmparatoru V. Karl veya Şarlkent, Henry'nin bu isteğine şiddetle karşı çıktı. Yaklaşık altı yıl boyunca boşanmak için uğraşan Henry, İngiliz Reformu ile Anglikanizm kilisesini kurdu ve ilk evliliğinin geçersiz olduğunu ilan etti. 1533 yılında Anne ile evlendiler ve evlilikleri 3 yıl sürdü. Anne'in yaptığı doğumlardan sağ kalan tek çocukları I. Elizabeth'tir.


 

*Attan Düşüşü: … ..


*Anne’nin İdamı: Anne Boleyn 1536 yılında kardeşi Rochford Vikontu George Boleyn'in de aralarında bulunduğu 5 kişiyle zina, vatan hainliği ve ensest ilişki suçlarını işleme nedeniyle tutuklanarak yargılandı. Yargılandığı tüm bu konularda aleyhinde yeterince delil olmadığı halde yine de idam cezasına çarptırıldı ve kardeşi George'dan iki gün sonra 19 Mayıs 1536'da Londra Kulesi'nde idam edildi. George ile birlikte idam edilenler arasında Henry Norris, Sir Francis Weston, Sir William Brereton ve Mark Smeaton da vardı.


*Prensin Doğumu: Henry Anne'in idamından 10 gün sonra Jane Seymour ile evlendi ve Kraliçe birkaç ay sonra hamile kaldı. 12 Ekim 1537 tarihinde Prens Edward doğdu. Jane doğumdan on iki gün sonra 24 Ekim'de öldü.


*Son Yılları: 1540 yılında Jane'in ölümünden dört yıl sonra Henry Cleves'li Anne ile evlendi ve sadece altı ay evli kaldıktan sonra boşandı. Henry aynı yıl Anne Boleyn'in kuzeni Catherine Howard ile evlendi. Kendisinden otuz yaş küçük olan Catherine Howard ile iki yıl evli kaldıktan sonra, Thomas Culpeper ve Francis Dereham ile zina yapma nedeniyle Catherine'i tutukladı ve yargılamadan idam etti. İdam edilenler arasında George Boleyn'in karısı Jane Boleyn de vardı. Henry bir yıl sonra Catherine Parr ile evlendi ve ölümüne kadar Catherine ile evli kaldı.






*Westminster Abbey ya da resmi adı ile Westminster'deki Aziz Peter KilisesiLondra'nın Westminster kentinde, Westminster Sarayı'nın batısında, büyük, Gotik bir manastır kilisesiBirleşik Krallık'ın en önemli dini yapılarından birisidir ve İngilizler için geleneksel taç giyme ve defin yeri olmuş, daha sonraki zamanlarda bu özelliğini sadece kraliyet ailesi için sergilemeye devam etmiştir. Manastır, 1540 ve 1556 yılları arasında bir katedral statüsüne sahipti. Ancak 1560 yılından bu yana bina artık bir manastır ya da bir katedral değil, İngiltere Krallığı'nın bir kilisesi - egemenliğe doğrudan sorumlu bir kilise - statüsüne sahiptir. Binanın kendisi orijinal manastır kilisesidir.


*Westminster içinde bir bölge merkezi Londra; daha geniş parçası Westminster Şehri kuzeyi Thames Nehri.[1] En yüksek konsantrasyonlardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Londra'daki turistik yerler ve tarihi yerler, I dahil ederek Westminster Sarayı, Buckingham Sarayı, Westminster Manastırı ve Westminster Katedrali.


*Westminter başlı başına bir şehir, antik çağın ikizi. Londra şehri daha doğuda yer alır ve tarihsel

olarak şu anda Londra olarak düşündüğümüz şeyin merkezini oluştururlar. Westminster Sarayı,

Normanların 1066'da İngiltere'yi fethetmesinden sonra ana kraliyet ikametgahı oldu. Daha sonra

İngiltere'nin parlamentosuna ve adalet mahkemesine ev sahipliği yaptı. Yakındaki Westminster Abbey,

İngiliz hükümdarlarının taç giyme töreni için geleneksel bir yer haline geldi. Sonuç olarak,

Westminster 900 yıl boyunca iktidarın merkezi, kraliyet hükümeti ve ardından parlamento

olmuştur.




*

“Eugene Onegin“ - Opera by Pyotr Ilyich Tchaikovsky














17 yorum:

  1. "Boleyn Kızı" 1500'lerin başları ve Kral VIII. Henry'nin etrafında gelişen olaylar dizisi....

    YanıtlaSil
  2. İnsan evladı bir garip, çok sayıda eski dönem imparatorluk ailelerine ait kitaplarda anlatılan, filmlere konu olan ortak noktalar anlatılıyor... insanın her defasında elde ettiği güzelliklerle yetinilmedigini, hedeflenen maddi zenginliğin sonu olmadığını, elde edilmesinin hemen sonrasında tekrar değişiklikler ve yenilikler peşinde konuşulduğunu görüyoruz....

    YanıtlaSil
  3. Sadece kralların, kraliçelerin( kareleva👸🫅), Car, Sultan, Şah, Padişah ya da günümüzdeki ülkelerin başındaki Başkanlardan aşağıya doğru en yoksuluna kadar insanların kendi seviyelerindeki doyumsuzluklarına şaşırıyor muyuz?

    YanıtlaSil
  4. Bu durum bebek yaşlardan itibaren çocuklar için de geçerli.... çocuklarda çok istedikleri oyuncaklarınla verilen para kadar oynuyorlar mı sorusu akıllara geliyor... bir soru daha sorulmalı; her almak istediğimize ihtiyacımız var mı?

    YanıtlaSil
  5. Monarşi yönetiminin ve onu ayakta tutan çıkar gruplarının yazılı olmayan acımasız kurallarının hakimiyetinin ortaya çıkardığı yıkımların öyküsü anlatılıyor…..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiliz kraliyet ailesinin 1500’lü yıllarda yaşanan ve insani değerleri yok sayan; onur, şeref, ahde vefa, sevgi, sevmek, söz vermek, sözünde durmak ve benzeri değerler yerlerde süründüğü ve sadece kişisel çıkar hesaplarının yüceltildiği, otoriterliğin zirvesin yaşandığı korku ikliminin acınası durumu……

      Sil
  6. Kraliyet ailesinin daha yakın olmak ve nemalanmak için kıyasıya mücadele eden Howard ve Seymour aileleri arasındaki çıkarları uğruna akıllara durgunluk veren entrikaların çevrildiği kirli oyunlar sahneleniyor…

    YanıtlaSil
  7. İçinde sevgi olmayan ve sadece maddi çıkarlar uğruna 12 yaşında evlendirilen ve sonrasında ortaya çıkan daha büyük bir fırsatı değerlendirmek üzere aynı evliliğ sonlandırılarak on beş yaşında kralın metresi olmasını sağlamak uğruna; öz evlatlarını diğer bir ifadeyle küçük kızlarını hırslarına kurban etmekten çekinmeyen Howard ailesi…

    YanıtlaSil
  8. (s.172)Bir annenin, buz gibi bir sesle kızına “Bu aileye faydası dokunacaksa, kalbinin de ruhunun da kırılması gerek, … diye başlayan sözlerinin acımasızlığı ….

    YanıtlaSil
  9. Kraliçe için yapılan tanımlamalardan birisi ilgi çekici: "o Kendini harap edecek türden değil. Çok güçlü bir iradesi var."

    YanıtlaSil
  10. İnsani değerleri yok sayarcasına, en aşağılayıcı yöntemlerle öz kızlarını bile çıkar amaçlı beklentileri uğruna kullanmaktan çekinmeyen ebeveynler ve aile yakınları ve çıkar çevrelerinin hazırladığı entrikalarla dolu bu senaryolar karşısında kibir dolu gözlerle bakan iktidar sahiplerinin de katıldığı kirli süreçler… insanı utandıran “taht oyunları….”

    YanıtlaSil
  11. İspanya ve İngiltere aralarında anlaşarak Fransa'ya savaş açtıkları ve Fransız Kralının İspanyollara esir düştüğü yıllarda; ingiliz ve Fransız krallarının eşleri İspanyol..... Arap saçı gibi işler... ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıca tarif edilmesine gerek olmayacak kadar irtifa kaybetmiş ilişkilerin bir romanda bile olsa yazıya dökülmesinin uygun olmadığını düşünenlerdenim.... diğer bir ifadeyle "Şuyuu vukuundan beter" olaylar dizisi....

      Sil
  12. Romanın adı farklı olabilirdi; Mümkünse iktidarı ele geçirmek, mümkün olamıyorsa iktidara yakın olmak ve çıkar sağlamak hırsı içinde, duygusallığa yer olmayan sahte yüz ifadelerinin menfaat maskeleriyle vazife yaparcasına kraliyet ailesi ve çevresindeki çok yüzlü ilişkiler ağı.... kısacası "Entrikalar Denizi"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlişkilerin hepsi, anne-babalar dahil, yanlış yapıldığında insanların hayatına varacak bedellerin ödendiği, kişilerin sürekli birbirlerini kolladığı, çıkara dayalı vazife yaparcasına sahnelenen saray hayatı.....

      Sil
  13. (s.571)İngiliz Saray hayatının, o yıllardaki (Bahar 1533), tarifi güç, rezil yaşam tarzını anlatan, "üzerine tüy dikilen" haline ait ayrıntıolraı dile getirmeye gerek yok.... Maddi zenginlik ve makam işareti olan sıfatların seviyesi arttıkça insanların "Kibir Çukuru"na yuvarlandığını ve "güç zehirlenmesi" ile şeytanı bile yoldan çıkaracak kötülükler içinde süründüreceğini anlatan insanlık dışı yaşamın az rastlanır bir türü..... bunu karşısında ise aynı ülkenin yoksulluk içinde bırakılan halkı.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. *(s.531) bu bölümdeki (Bahar 1533) şeytanın bile aklına gelmeyecek kötülükleri, insan psikolojisini bozacak seviyesizliği zararlı buluyorum...

      Sil