İstanbul
Ticaret Odası, genç okuyucular için hazırladığı kitapta ticarete yönlendirici
kavramları tarihe yapılan bir yolculuk için de vermeye çalışmış. Kitabı okurken:
-Bir tüccar
gözüyle kendinizi Makedonya, Doğu Türkistan, Çin, Semerakant, Bağdat,
Hindistan, Venedik gibi yerlerde
buluyorsunuz.
-Gezdiğiniz
yerlerde karşılaştığınız Makedonya kuru fasulyesi, Gemlik zeytini, İzmit
pişmaniyesi, Malatya kayısısı, Amasya elması, Niksar cevizi size kendi özel
anlamları yanında ticari mal olarak da hitap ediyor.
-İnsanların
kuru fasulye yemek için Süleymaniye’ye geldiklerini,
-İşini iyi
yapanların; nerede olurlarsa olsunlar müşteri bulduklarını,
-Bir tüccarın
alış veriş için gittiği yerlerin dilini, âdet ve göreneklerini iyi bilmesi gerektiğini,
-Tarihten
aşine olduğunuz Evliya Çelebi, İbn-i Batuta, Uluğ Bey, Gubadiyani, Kadızade
Rumi, İbni Fadlan, Magellan, Marco Polo hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç
duyduğunuzu,
-İpek Yolu
üzerinde sadece ticari maların değil; kültürlerin, müziklerin, yemeklerin ve
kelimelerin de değiş tokuş edildiğini,
-Ticaret için
zekâ ve paylaşım yolu bulmak gerektiğini,
-Ticaretin
olduğu yerde zor kullanarak, rahat para kazanmak isteyenlerin de çıkabileceğini,
-Gerçek
ticaret insanı alın teri ile para kazanmaya çalışırken; yol kesenlerin,
hırsızların, haydutların; tacirlerin mallarına ve bazen de canlarına el koyarak
zenginlik elde etmek isteyebileceklerini,
*Ticaretin Efsanesi –İstanbul Ticaret Odası yayını
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder