10 Ekim 2015 Cumartesi

Kurnaz Tilki *

Büyükler için yazılmış romanın çocuklar için kısaltılarak sunulan versiyonu 119 sayfa. 1749-1832 yılları arasında yaşayan Johann Wolfgang von Goethe, uzun yıllar bulunduğu üst  düzey devlet görevlerinde karşılaştığı olayları sürükleyici bir dille küçük büyük herkes için ilginç bir hale getirmiş.... Bu hali ile bile büyüklerin de keyifle okuyabileceği ve yüzyıllar sonra günümüze de ışık tutan ve derslerle dolu bir eser. Kısa alıntıları paylaşalım:
-... .. Tilki... .. işler bildiğin gibi değil Köstebek kardeş. ... .. Ölen ölmüştür artık, bir daha geri gelmez. Ama şimdi bunları bırakalım da başka şeyler konuşalım. Zaman çok kötü, Köstebek dostum, ... .. Aslan Kral bile eşkiyalık ediyor. Hepimiz biliyoruz. Kendisi ortada görünmek istemezse, Kocaoğlan ile Kurt’u öne sürüyor. Onlar aracılığıyla çarpıyor çarptığını. Sözümona hakka hukuka saygılı davranıyor o zaman. Gerçeği tutup yüzüne vuracak bir kişi bile çıkmıyor. Çevresindekilerin hepsi sus pus olup geri çekiliyor. Peki neden? Çıkarları var da ondan.Zarara uğradın mı, yakınsan da boşuna. Vakit öldürmekten başka işe yaramıyor. İyisi mi başka iş bul kendine. Elinden kaçırdığın, kaçtı gitti demektir. Büyük balık, küçük balığı yutar derler. ... .. Yakınmalarımıza kulak veren de olmuyor.... Efendimiz Aslan ya, en güçlü o. Bu yüzden neyimizi istese el koyabilir. Onun suçu değil, şanındandır. Bizler adamlarıyız, köleleriyiz. Nemiz var, nemiz yoksa kendi malı biliyor.

-... ..Bizim Kral özellikle kimleri sever senve? ... .. Kendine pay verenlerle, kendisine kul olanları sever. ... ... Çalan, çırpan ve soyan ... .. Hırsızın küçüğüysen, aman vermezler sana, canına okurlar. Ama büyük çapta hırsızsan, o başka. Ülkeleri, sarayları yönetmek senin işin olur o zaman. ... .. Birçokları böyle davranıyorsa, herhalde doğru yoldur, diyorum ... ..
-Gerisi romanda... ..
*Kurnaz Tilki – Goethe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder