8 Ekim 2015 Perşembe

Noel Şarkısı *

Hayat dersi veren bir çocuk romanı. Büyükler de zevkle okuyabilir. Roman kahramanı Scrooge, son derece acımasız, pinti, iğrenç, taşyürekli kötü bir ihtiyardır. Bir Noel gecesi başına gelenlerle başlıyor olaylar... .. eski ortağının hayaleti karşısına çıkar ve sürükleyici öyküsü başlar... .. 
-Hayalet’in kendine özgü, cehennemsel bir iklimle sarılı olmasından da insana dehşet salan bir şey vardı. Scrooge bu iklimi hissedemiyor ama açıkça görüyordu. Çünkü hortlak hiç kıpırtısız oturmakla birlikte, saçı sakalı, püskülleri hâlâ bir fırından çıkan sıcak buhara tutulmuşçasına dalgalanıp durmaktaydı. ... ..
-Hava, yerlerinde duramaz gibi telaşla oraya buraya  koşuşan, çırpınarak inleyen hortlaklarla doluydu. Her biri Marley’in hortlağı gibi zincirlerle kuşanmıştı. Üç beşinin birbirine bağlanmış olduğu da görülebiliyordu (ki bunlar suçlu hükümetlerin üyeleri olabilirdi). Hiç zincirsizi yoktu. Scrooge birçoklarını sağlıklarından tanıyordu. Örneği ayak bileğine koskocaman demir bir para kasası bağlanmış olan, beyaz yelekli, yaşlı bir ruhu eskiden çok iyi tanırdı. Ruh şimdi aşağıda, bir kapı eşiğinde oturan yoksul bir anayla kucaktaki bebesine erişip yardım edemediği için acı acı ağlıyordu. ... ...
-Devamı kitapta... ..
-Scrooge çevresine bakınca ellerini birbirine kilitleyerek, “Ulu Tanrım!” dedi. “Benim büyüdüğüm yer burası! Çocukluğumun burada geçti!” ... ..
-Ruh, “Bütün bunlar gelmiş geçmiş şeylerin gölgeleri, “ dedi. “Bizi görmüyorlar bile!” ... ..
-... .. Hayalet ürpertici bir sessizlik içinde ağır ağır yaklaşmaktaydı. İyice yaklaşınca Scrooge dizüstü çöktü, bu Hayalet çevresine bir karanlık ve gizem saçar gibiydi. ... ..
*Noel Şarkısı – Charles Dickens

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder