23 Ekim 2015 Cuma

Stres ve Başa Çıkma Yolları *

“Hayatı doyumlu ve başarılı yaşamanın ön şartı alternatifler yarabilmektir. Alternatif yaratmak için de zekâ, bilgi, cesaret ve istek gerekir. İşte bu kitap sağladığı bilgiylei istek duyan insanlarda alternatif yaratma cesaretini doğurmak amacıyla kaleme alınmıştır.” diyor kitabın önsözünde, yazarları Acar ve Zuhal Baltaş.  Kitap 327 sayfa. İlgi duyanlar için doyurucu bilgiler var. Kitabı okumayı gerektirecek ve dikkati çeken kısa alıntıları paylaşalım:
-... .. 20.Yüzyılın hastalıkları da insanı hemen öldürmeyip, hayatını karartan bir gölge gibi her an varlığını hissettirmektedir. İnsanı yakın duygusal ilişkilerden uzaklaştıran, verimliliğini düşüren ve en önemlisi hayatta aldığı zevki azaltan bu gölge, tıbbın çeşirli dallarında çalışan birçok bilim adamına göre “stres”tir. ...  .. stres sırasında verilen ilk tepki, canlının canlılığını sürdürmek amacını taşır. İnsan gerçek bir tehlike karşısındaysa , salgılanan adrenalin ve diğer hormonlarla başlatılan faaliyet ve depolardan harekete geçirilerek kana verilen yağ ve şeker, hayatı korumak için yapılan mücadele sırasında amacına uygun olraka kullanılır.Bedende yaratılmış alarm durumuna göre, insan koşar, mücadele eder, varlığını veya elindekini savunur ve böylece beden içinde bu amaç için hazırlanmış olan maddeleri kullanır.
-... .. beynimiz çağın hızla değişen ve gelişen problemlerine uyarken, bedenimiz bu konuda geride kalmakta ve canlılık tarihinin içinden geliştirip getirdiği tepki zincirini kullanmaya devam etmektedir.... ..
-... ..Esas amaç bu olmasa bile, din birçok açıdan son derece mükemmel bir psikoterapi rolü oynamıştır. ... ..
-Eski hekimler, fizik (bedensel) hastalıkların duygularla ve kişisel ilişkilerle çok yakın bağlantısı olduğunu bilirler ve iyileşmeyi sağlayacak olanın, hastanın morali ve hastaya yakın kişilerin ona olan tavrı olduğunu bilip, bunları yerine göre güçlendirir, yerine göre yönlendirirlerdi. ... ..
Endüstri Toplumunda Stres
Stres ve İnsan
-... .. Uyku ve dinlenme vucudu onarabilir. ... ..
Stresin Sebep ve Sonuçları
-... .. Strese karşı verilen tepkiler uzun bir zaman dilimi içinde kronik hastalıkların gelişmesine zemin hazırlar. ... ..
İnsanlar edinmiş oldukları davrnış kalıplarına ve zihinsel özelliklerine göre stres karşısında psikolojik tepki olarak geri çekilme, abullenme, karşı koyma veya korku, endişe, depresyon gibi dugusal problemler geliştirebilirler. ... ..
Stres ve Psikolojik Özellikler
-Stres tepkisi, ortamda ne olduğuna bağlı olarak değil, insanın olana nasıl tepki verdiğine bağlı olarak ortaya çıkar. ... ..  aynı olay farklı kişilerde, hatta bazen aynı insanda farklı zamanda, farklı tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.  Öyle ise belirli uyarana, belirli tepkiler verilir diye bir genelleme yapılamaz. ... ..
İhtiyaç ve Güdü
-... .. Kişinin duygusal yaşantılarındaki duruşunu, ihtiyaçları ve güdüleri (motivasyon) belirler.Çünkü davranış, yani harekete geçmek, ihtiyaçlardan kaynaklanır  e güdülerle yönlenir. ... .. Bu sıralamada ilk ve en alt sırayı biyolojik ihtiyaçlar alır. ... ..
Kontrol Odağı ve Başarı
Hayatın Kontrolü
-... .. İnsanın dünyayı ve şartları değiştirmek yerine kendisini değiştirmeye gayret etmesi çok daha kısa zamanda olumlu sonuçlar verir. ... ..
Zekâ ve Stres
-... .. Genetiğimiz ve gçmiş yaşantımız belirlenmiş ve sabittir. Ancak var olan potansiyeeli en üst düzeyde geliştirme ve kullanabilme şansı bize aittir. ... ..
Geçmiş Yaşantıların Streste Rolü
-..... “geçmiş yaşantılar” ifadesinde özellikle çocukluk dönemi yaşantıları kastedilmektedir. ... ..
-... .. Anne, çocuğun ihtiyaç ve isteklerini ne ölçüde anlar ve doyum sağlayabilirse yetişmekte olan yeni bireyin de banliğinin hoşgörü kazanma ihtimali o ölçüde artar. Fakat anne-babanın çocuğun doyumlarını geciktirmesi, yadsıması ve yok sayması, çocuğun içinde bir çatışma başlatır. Bu tür çatışmalar da genç ve yetişkin hayatındaki nevrotik yapıya zemin oluşturur. ... ..
Çocukluk Dönemi Streslerinin Azaltılması
-... .. bu fazla sevgiye değil, yanlış sevgiye bağlıdır. ... ..
-.. .. İlk yaşantılarda doyum sağlanması sağlıklı ilişkiler temelinde mümkündür. O zaman akla, yetişmekte olan çocuklarla sağlıklı ilişkiler kurup geliştirmenin prensipleri nelerdir sorusu gelmektedir.
-Bunlardan birincisi dinleyebilmek, ikincisi düşünceyi tanımaya yardımcı olacak etkinlikleri organize etmektir.
Dinlemek
Duygu ve Düşünceyi Tanımak
Sağlıklı İlişki Biçimleri
Stresin Ççeşitleri ve Strese Yatkın Olanlar
Olumlu ve Olumsuz Stresler
Stresin Ortaya Çıkardığı Problemler
Stres ve Aile
-... .. aile içi çatışmaların çeşitli hastalıkların ortaya çıkışını ve seyrini çok önemli ölçüde etkilediği gözden kaçırılmamalıdır. ... ..
Uyumlu Bir Evlilik İçin
Aile İçi İlişkiler ve Sağlık
-... .. Aile ilşkileri hastalığı başlatmak ve şiddetini, etki,lemek konusunda nasıl belirleyici olabiliyorsa, aynı şekilde aile içi ilişkiler hastalığın tedavisini etkilemek konusunda da önemli bir rol oynar. ... ..
Çatışmaya Götüren Sebepler
-Aile hayatında günlül ilişkiler içinde gerginlik ve stresin önemli bir bölümü, aile bireylerinin, birbirleriyle olan ilişki biçimlerinden kaynaklanır. Aileyi oluşturan kişilerin birbirlerine yargılayıcı, denetleyici, üstğünlük belirten tavırları , bu tavrın yöneldiği kişileri problemin özünden kopartıp, kendilerini savunmaya zorlar. Bu durum hem eşler arasındaki ilişkiler için hem anne-baba ve çocuklar, hem de kardeşler arasındaki ilişkiler için geçerlidir. ... ..
Nasıl davranmalı?
-... .. duyguların doğal olarak ifade edildiği karşılıklı bir ilişki zemini oluşturmak, ... .. eşit ilişki şartlarını yaratmak ve bir konu ile ilgili çeşitli çözüm yolları olabileceğini kabul edip, kesin ve mutlak bir tavır içine girmemek ... .. Aynı biçimde, aile içi ilişkilerin gerginleştiği ve sık sık çatışmaların çıktığı durumlarda, aile bireylerinin günlük problemlere gaçmiş olayların bilançosunun verdiği birikimle yaklaşmamaları ve doğrudan o sıradaki probleme yönelmeye gayret göstermeleri, aile içi çatışmaları yatıştırıcı çok önemli bir yaklaşım şeklidir.
Rol kavramındaki değişimden yansıyan stresler
Evlilikte denge
Evlilik Konusunda Bilgili Olmak
Cinsellik
-Aile ilişkisi içinde eşler arasında doğacak ve gündelik hayatın getirdiği ... .. önemli gerginlik kaynaklarından bir tanesi de cinselliktir.... ..
-Duygusal olgunun ölçütlerinden bir tanesi, tatmin edici bir cinsel ilişki içinde bulunmaktır. Diğer taraftan cinsel uyum fiziksel rahatlığı da beraberinde getirdiği için, hayatın bütününü daha kolay karşılamayı mümkün kılar.
-Cinsellik ruh ve beden sağlığı açısından “mutlak” bir gereklilik olmamakla beraber, çok önemli bir tamamlayıcıdır. Bu konudaki daha önemli bir belirleyici, kişi,nin cinsellik konusundaki tavrıdır.
Depresyon
Uyku Bozuklukları
Stresle Başa Çıkma Yolları
Stresle Başaçıkılabilir
-... .. stres veren pek çok şey hayatın içinde vardır, hem de stres vericilerin bir bölümü başarı için gerekli olan dinamizmin ve gelişmenin sebebidir. ... ..
Bu yaştan sonra değişebilir miyim?
-Stresle başaçıkmak ... .. öğrenilebilir. ... .. gruba katılarak ... ..  ciddi istek duyanlar ... .. 
Bedenle İlgili Teknikler
Bedenin Gevşeme Cevabı
Bedeni Kontrol Etme Yolunda Birinci Basamak: Solunum Kontrolü
“Önce nefes almayı öğrenin”
Fizik Egzersiz
Beslenme
Zihinsel Teknikler
Davranışçı Teknikler
Daha iyi Bişr Hayat için
Vererek-alarak mutluluk

İkilem yaratmaktan kaçının
*Stres ve Başaçıkma Yolları – Prof. Dr. Zuhal Baltaş, Prof. Dr. Acar Baltaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder