15 Ocak 2017 Pazar

Evlilik Sanatı I *

-Kitap insanı anlatıyor. Çevrenizdeki yakınlarınızı ve kendinizi bulabilirsiniz. Kısa alıntıları paylaşalım:
-... Pratik ve reel hayat görüşleri ile ütopyayı karıştırmadım. Hepimiz eşitliği, hak ve hukuku savunuruz. İnsan ayrımına karşı gelir, eşit paylaşım ister, evliliğimizde de böyle olmasını bekleriz. Bence realitede eşitlik yoktur, kuvvetli olan kazanır. Dolayısıyla eşlere daima bunu telkin etmekle beraber, bilhassa kadınlara, eşleriniziidare edin, onları çekip çevirin derim.
-Çünkü erkekler önce anneleri, sonra karıları tarafından idare edilirler. ... ..
İdeal eş ya da sevgili nedir? Nasıl bulunur?
-... .. Yani mutlaka bir seçilen olması gerekiyor. Seçtiğiniz şahsın kişiliğinden evvel görünüşü bizi etkilemez mi? Gözümüz önce tipimiz mi değil mi, sempatik mi, seksi mi, gizemli mi? Sesi nasıl, oturuşu kalkışı, usul adap tarzı nasıl, ona bakarız. Beğendik tamam deriz; bu sefer nasıl elde edeceğiz. ... ..
-Şu bir gerçektir kibazı şeyler asla değişmez. Kişiyi değiştirmeyi ya da kendine uydurmayı düşünenler, genelde evlilik yolunda en büyük hatayı yaparlar. ... ..
-Mutluluk sanatının, anlayış, sevgi, saygı, uyum, kendini ezdirmeden taviz vermek olduğunu anlatabilmekse...
Gençler, evliliğinizi kurtarın
-... .. Böyle gider evlilik hayatı, eğer karşılıklı sevgi, saygı, anlayış, hoşgörü ile beslenmezse, çiftlerde yavaş yavaş bazı aksaklıklara ve kavgalara sebep olmaya başlar.Karşılıklı birbirini aşağılam, hakarete varan münakaşalar, diş bilemeler, seks problemleri, içe atmaların yarattığı lakayt ve ilgisiz davranışlar çiftleri gittikçe daha büyük problemlere götürür.
-Neticede birbirlerine hâlâ bağlı ancak ne yapacaklarınıbilemiyorlarsa, bize yani evlilik terapistine gelirler. ... ..
-Evlilik terapisinde... .. Genelde baskın karekter erkek değilse; kadın erkekten fazla kazanıyorsa, aşağılanan, devamlı eksiklikleri yüzüne vurulan erkek... .. bu evlilikte tehlike çanları çalıyor demektir.
Evlilikte kayınvalide, kayınpeder, anne, baba sorunları
İlişkileri soğutan nedir?
-... .. Zamanla, bastırılan negatif duygular, şuur altına itilir.
Çöküşün sonu
-Başkalarının yanında küçük düşürmeler, manasız şakalar, gereksiz laf çakmalar, eşini başkası ile karşılaştırmalar veya anlamsız örnek göstermeler, hepsi eşleri birbirinden soğutur. Hiçbir şey unutulmaz, zamanı gelince temcit pilavı gibi ısıtılır ve önümüze konulur.
-Soğumalar başladıkça, seks hayatı aksamaya, teklemeye, alarm vermeye başlar, sonunda da duruverir.  ... .. şahıslar anlaşabilirlerse mesele yoktur; ama anlaşamazlarsa? İşte ileride olacakların tohumları atılmaya başlamıştır. Kartopu gibi başlar, zamanla çığ gibi olur. Bazende evlliğimizi ezip geçer. ... ..
-.. .. başlıyoruz küsmelere, tavır koymalara, surat asmalara. Her seferinde, her tekrarında, aslında biz birşeyler kaybediyoruz ve kinleniyoruz. ... .. Bu dışarı vurulmuyor ama şuur altınızda, eksi hanesine yazılıyor. ... ..
-Ya evlilik terapisine gitmeyi akıl ederler yahut da pek çoğunun yaptığı gibi ihanet ederler. Bilerek ya da bilmeden arayışa girer ve duygusal boşluklarını, öyle yanlış bir yolla doldurmaya çalışırlar.
Bencil davranıp sorunları büyütmeyin
-... ..Erkekler genelde eşlerini neşeli, bakımlı, güler yüzlügörmek isterler. Güzel kokular sürmüş, kendisini karşılayan bir kadın onun karşısında ancak sevgilisidir. Dolayısı ile daima flört etmek ve her vesile ile okşamak, sarılmak, öpmek en önemli evlilik kurallarından biridir. Tabii, bu kadınlar için de geçerlidir.... ..
-... .. kadının ise dominantlığı, çok dırdırcı olması, başkalarının yanında kocasını arka planda bırakıp ön plana çıkması ... ..

Mutlu evliliğin 13 kuralı
            1.Daima neşeli, bakımlı, pozitif görünün. Güzel kokun, temiz olun ve en baştan çıkarıcı kıyafetlerinizi kocanız için giyin. ... ..
            3.Seksi, asla bir ceza olarak uygulamayın.Yatak ayırmak yapılacak enbüyük hatadır. ... ..
Evlilikte sevgi ve aşk
-... .. sevgi nedir? Sevgi dokunmaktır., saygı duymak, kıyamamaktır, ona söz söyletmemek, korumaktır, her şeyde ilk önce onu gözetmektir ... ..
İlla öpmek kucaklamak, “Akım, tatlım,sevgilim,” diyerek çağırmak, onu çok sevdiğimizi göstermez. Bunu eğer hislerimizle, hareketlerimizle, vericiliğimizle, düşüncelerimizle birlikte göstermiyorsak, davranış ve hareketlerimiz bizi yalanlıyorsa, hadiseler verdiğimiz tepkilerimiz yapıcı değil de yıpratıcı ise eee, şimdi biz eşimizi seviyor muyuz?

Evlilikte denge
Evlilikte farklılıklar ve sonuçları
-... ..Herhalde pek çoğumuz etrafımızdaki bazı kadınların kocası için, “Ben ona fazlayım”. en az 2-3 gömlek üstünüm,” dediğini duymuşsunuzdur. ... ..
-Genelde görmüşsünüzdür, eşlerden biri sakin ve uyumlu, diğeri baskın karakterdedir. yöneten ve yönetilen vardır. Yöneten ya evde terör estirir, ya dediğim dedik gezer, her iki durumda da diğeri, hır gür çıkmasın diye ses çıkarmaz veya korkar, içinden isyan eder, uyar. Ya da taraflardan biri her şeyi düşünür, yapar, organize eder. Diğeri eşine, zevkine, düşüncesine güvenir ve sadece uyar. Genelde böyle eşlere herkes hayranlık duyar. Hele hele bu eş erkekse doğrusu, hanımların aklı hep bu evlilikte kalır. “Ne şanslı kadın, “Adam her şeyi hallediyor,pes doğrusu”...
-Eğer bu eş kadınsa bu sefer erkekler adamı şanslı bulur ve kendileri de “Çekip çevirecek,” kadın özlemi çekerler.Bazen bu tip erkelerden “Kılıbık”, “Beceriksiz” ve “Karısının sözünden çıkmaz”, diye bahsedip güya aşağılarlar

Farklılık mutluluk getirir mi?
-... .. Yani, siz sağa giderken o sola giderse ortada nasıl birleşeceksiniz? Hiç gezmeyi sevmeyenle çok seven nasıl anlaşacak. .. ..
Kadın-erkek görüş ve düşünce farklılıkları
-Kadınla erkek aynı olması gerektiği halde farklı düşünen ve farklı davranan iki ayrı varlıktır. ... ..Kadın romantiktir, genelde tek erkeğe bağlanır, düşüncelerinde derinlemesine düşünür, detaycıdır, küçük şeylere önem verir. Erkekler daha akılcı, daha mantıklı ve yüzeyseldir. ... bu demek değildir ki mantıklı kadın yoktur.Fakat genelde kadınların hadiselere bakış şekli teferruatlıdır. Jestler, mimikler, ses tonu onları etkiler. Kadın kırılgandır, hassastır, daha ziyade bekler. ... .. Dominant beklenti daha çok erkeğe yakıştırılır. Kadınla erkeğin düşünce farklılığı hemen her konuda görülür; ağlama, romantizm... Kadın yanlızlık çektiğini, kocasının kendisine yeterli alaka göstermediğini söyler. Erkek bunu anlayamaz. ... .. Karısının rahatsızlığını kabul etmek istemez. Evli kalışını zaten sevgisi için yeterli kanıt kabul eder. Kadının duygusal açlığının göstergeleri olan psiko-somatik rahatsızlıklarına bir mana veremez ve genelde, kendisini suçlama yerine karısını suçlar. Karısının serzenişlerini dır dır, sinir, egoist diye kabul eder.... .. Kadın  ise kendisi ile konuşup onun gönlünü alacağına sadece seks ile ilgilendiğini düşünür ve bazen bunu bir cezalandırma yöntemi olarak kullanır.

Psiko-somatik rahatsızlıklar
-Halkdilinde “hastalık hastası” denilen psiko-somatik rahatsızlıklar tam bir müdafaaa mekanizmasıdır. Şahıs (bilhassa kadınlar) hoşlarına gitmeyen durumlarda rahatsızlanırlar. Yapılan tetkiklerde hiçbir şey çıkmaz ve doktorlar bunun psikolojik kökenli olduğunu söylerler. Evdekiler şımarıklık, yalan, vehim diye adlandırıp şahsı adeta suçlar. Halbuki kişi cidden doğru söylüyor ve aynı arazları veriyordur. Ancak burada bütün bunları yapan, psikolojik sebeplerdir.... .. Bilmeden şahsın kendini hastalık kisvesi altında gizlemesidir. Kişi bunu bilinçli yapmaz. Cidden hastaymış gibi hisseder.Her gün bir yeri aprır. Midesi ülserli bir hastanın bütün arazlarını gösterir. ... ..

-... .. kendi kendimizi hasta edeceğimize; hayata alıcı gözle bakıp, hayatın neresinden tutulabilir, neresine yapışabilirim diye sormalıyız. ... ..
* Evlilik Sanatı I – Selin Özkök Karacehennem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder