17 Ocak 2017 Salı

Evlilik Sanatı ıı *

Bir Yastıkta Kocayın
-Kitabın arka kapak tanıtımında; “Evlilik Sanatı ı kitabının devamı olan Bir Yastıkta Kocayın evlilikte yaşanan küçük ama önemli sorunlara bazı pratik çözümler sunuyor. ... .. Aranızda gerçek bir karı-koca iletişimi var mı, sadece kavga ederken mi konuşuyorsunuz?” vurgusu yapılıyor. Kitaptan kısa alıntıları paylaşalım:
-Ben kadınlara asla, ezilin, taviz verin, sürekli olarak koca baskısına boyun eğin, demiyorum. Sadece akıllı olun, kaba kuvveti idare edin, diyorum. ... ..
-Bazen de çocukken başımıza gelen travmalar bizi, ilişkimizi ve evliliğimizi çok etkiler.Şayet evlenebilecek kadar üzeri küllenmişse mesele yoktur. Ama ya yaralar evlilik ile depreşir, tekrar deşilirse? Özellikle sekste bu durum belirgin olarak ortaya çıkar, bir hayalet giibi evliliğin üzerine düşer. ... ..
-Sebebi bilinmeyen reaksiyonların altında, geçmişte yaşanan bu tür durumlar aranmalıdır.
-Güzel giden evliliklerde bile, hanımların belli dönemlerinde çalkantılar yaşanır. Kadınların on beş günü yaz, on beş günü kıştır. Böyel zamanlarda “canım” desen “canın çıksın” anlarlar. ... ..
Evlilikte değer, zevk ve görüş farkları
-Eşler bilhassa giyim zevkinde anlaşamıyorlarsa buna mutlaka bir çare bulmalıdır. Yoksa küçük küçük kinayeler, laf sokmalar, onun yetiştiği, büyüdüğü yerlere atıfta bulunmalar ciddi gerginliklere neden olabilir.
Evlilikte neler yapılmamalıdır
-... ..İzzetinefsi kırılan, küçümsenen, beğenilmeyen eş çok yaralanır ve müthiş kinlenir. Tabii başkalarının yanında azaarlanmak, kötü laflara muhatap olmak bir yana; en kötüsü de eşinin başkalarına iltifat etme pahasına, ona o kişiyi örnek göstermesidir! ... ..
Evlilikte yadımlaşma
-... .. Ya da kocası çok çalışan ve sanki işte değilde dışarıda gezdiği için geç gelen eşine, adeta diş bileyen kadınlar da vardır.Yorgun argın, aç gelen eşine laf sokuşturandırdır eden, onu her vesile iel itham eden, suçlayan ve hatta kendisine saldırtan hanımlar evliliklerine zarar verdiklerinin farkındalar mı acaba? ... ..
Kedisine yardım etmeyen kocaya yatakta ders verilir veya hakikaten yorgunluktan takati kalmayan kadının canı hiçbir şey istemez. ... ..
-“Yuvayı yapan dişi kuştur.. Hatta erkek gücünü bizlere yardım eden vasıflı güç haline getiren bile biz kadınlarızdır diyorum. Yeterki zerafetimizi, kadınlığımızı unutmayalım ve asla gardiyan giibi dacvranmayalım.
Evlilikte yaradılış, görgü ve terbiye farkları
Evlilikte yalnızlık
-Ne ilişkiler, evlilikler vardır ki fertler çok yalnızdır. ... ..
Evlilikte seks faktörü
-Kabul edelim ya da etmeyelim, seks evlilğimizin easaslarından biridir, belki de en mühimidir. Çünkü bir sürü evlilik problemimiz ya bundan kaynaklanır ya da bununla su yüzüne çıkar. Her şeyin başı sekstir. Eşimizi seviyor muyuz? Seks hayatımızın içindedir. Ona dokunuruz, seks; aynı yatağı paylaşırız, seks veya tam tersi olur, kızarız, seks istemeyiz, küseriz “hayır” deriz, cezalandırırız, yatağı ayırırız ya da ettiğimiz kavgaları geceleri hatırlarız ve seks yapmayız. ... ..
-Birlikte ... film seyrederek, sapıklığa kaçmayacak fantaziler yaratarak, karşılıklı istek ve aruz ile düşünülen pozisyonlarla ve gün boyu devam eden flörtlerle yaratılan romantik atmosferde gerçekleşen, adileşmeyen, çoşku dolu bir seks, evliliği ebediyen perçinler.
Evlilikte iletişim
-... .. İnsanla konuşmadan anlaşamazlar. Karşınızdakini dinlemeli, itham etmemeli, açıklarını ilerde yüzüne vurmamalı ve koz olarak kullanmamalı ve ona sevgi ile yaklaşmalısınız. ... ..
Evlilikte paylaşım
-Düşüncelerin, fikirlerin; umut ve hayallerin paylaşılması evliliğetat verir. Paaylaşımın dozu, karşılıklı anlaşmaya bağlıdır.... .. Birbirini anlayamayan, görüşlerini, görgüleri, bakış açıları farklı olan kişiler, arkadaşlık bile yapamazken, nasıl olur da bir hayatı paylaşırlar. ... ..
-Paylaşılmayan konular kişinin kendisine zarar verir, onu yeni anlayışara yöneltir. Paylaşmamanın verdiği boşluk daima dış etkenlere açıktır. Dolayısıyla bu tip evliliklerdeki ruhsal eksiklik kişiyi başkaları ile paylaşıma yöneltir. Kendisini anlayan kişilerle kurulan yakınlaşmalar, ne yazık ki evliliklerdeki gizli tuzaklardır. ... ..
Evlilikte erkeği evden kaçıran şey
-Bir çift düşünelim: İlk zamanlar her şey yolundadır., bulutların üstünde yaşıyorlardır ve çok mutludurlar. Derken bir zaman sonra, kocanız geç gelmeyeiş icat etmeye, gerekli gereksiz yalanlara ve en mühimi, işi azıtıp aleni yalnız gezmeye başlamıştır. ... ..
-... ..ne yapacağız şimdi? Oturup düşüneceğiz öncelikle. Nerede koptuk? Ne oldu? Nasıl oldu? Kabahat yalnız onda mı? Yoksa biz de buna çanak tuttuk mu? Etraftaki arkadaşlarına kıyıp onlara “aylak içkici adi adamlar diyebiliriz.... ..  Tabii bu arada prensip olarak hiç kendimizi suçlamayız. Niye sevgili kocamız, biz böylesine mükemmel iken, bize ihanet etmiştir. Nedir yani? Sofraysa sofra; sevgiyse sevgi; yataksa yatak; her şeyi zaten veriyoruz! El insaf hala ne arayabilir, niye reddeder; neden evden kaçar? Zaten evde olsa bile bizi dışlamıştır. Konuşmaz, tersler, yakınlaşmaz, aynı yatakta yatmaz veya “üzerime gelme” diye iteler durur. ... ..
-... .. Bu durumda erkek, dışarı gitmediği halde evden, karısından ruhen uzaklaşmış ve eşini tek başına bırakmıştır. “Ben her yolu deniyorum, ona ulaşmaya çalışıyorum,” diyerek gerçek neden bulunabilir mi acaba? Birbirimizi sahiden seviiyor muyuz?
-Evde flört ederken, sevgiliyi bekler giibi, gün sonunda eve koşarken duyduğunuz heyecan ne zaman sona erdi?Seks hayatınız nasıl, ne zaman bu hale geldi? ... .. Kızdığımız, azarladığımız, dırdır yaptığımız kocamızı, geceleri yatakta cezalandırıyor muyuz? Böyle yaptıkça onun ne yapacağını, nerelere yöneleceğini biliyoruz değil mi?
-Evdeki huzur, sevgi, iletişim saygı, cilve, neşe, erkeği kendiliğinden eve bağlar. O yapmıyorsa dahi biz bunu başlatabiliriz. ... ..
-Esasında erkeği idare etmek çok kolaydır. Her erkek evlenene kadar annesi sonra da karısı tarafından idare edilir. Dolayısı ile bir erkek sağ duyu, şefkat, akıl, taktik ve sevgi ile evine bağlanır ve sonunda karısını baş tacı eder. Her erkeğin zayıf noktaları vardır. Esas olan bunları keşfedip erkeği fethetmektir.
-Unutmayın mikroplar en ufak bir kesikten bile girebilirler. Erkeklerle güreşe girişilmez. Erkekler arka plandan idare edilir. Erkeklik gururu okşanmalı, öncelikler eşe verilmeli, geyşa gibi olunmamalıdır. Mükellef bir sofradan kalkan bir erkek başka bir yemek yiyemez, kokusuna bile tahammül edemez. Her akşam evine koşan, karısına bayılan erkek ne dışarıya bakar, ne de dışarıdakileri merak eder.
Saadet detaylarda gizlidir
-... .. “Öff yapma,” veya” Tükürük oldu her yerim,” yahut ”Çok sıcak dokunma,” diye iteleyen bir eş bile olabilir sizinki. Devam edin, onun da yumuşak tarafları vardır.... .. Sizesoğuk davranan; kabaca reddeden erkeğin veya kadının yumuşak bir anını yakalayın ve oradan girin. ... ..
-... ..özel hayatımızda ayarları yapan biz kadınlarız. Güzel (kendimize göre), bakımlı, sevimli, anlayışlı ve cilveliysek;eşimizi hem karısı, hem de annesi, arkadaşı, hizmetlisi, danışmanı, kısacası onu “çekip çeviren”, perde arkasında idare eden kişiysek; bilin ki o evlilik devam eder ve de çok mutlu gider. ... .. Mühim olan at değil, onu koşan binicisidir. ... .. Onun erkeklik damarına basmayın. Başkaları ile kıyaslanmayın. Veya laf atmayın, örnek vermeyin. Her zaman, her yerde eşinizi tutun, ona karşı çıkmayın. İnanmasanız bile, böyle yapın. Daha sonra yavaş yavaş karşı tezi, doğru mu yanlış mı diye tartışabilirsiniz.  Direkt olarak suçlamayın, sorgulamayın ve vıdı vıdı yapmayın. Önce övün, sonra “Acaba şöyle yapmasan, böyle davranmasan,” diye önerilerde bulunun.
Erkekleri kızdıran nedir?
Evlilikte kadını kızdıran şeyler
Evlilikte otoriter kişilik
-... .. Kadın prensip olarak baskın koca ister. Zayıf, bağımlı, uyumlu, çekingen, beceriksiz koca ister istemez baskın kadın yaratır. Bu tip kadınlar çevrede pek takdir görmezler. Adeta roller değişmiştir ve bu yadırganır. Kadın çalışıyorsa evde de, çalışanlarını idare eder gibi davranır. ... ..
Evliliği en fazla besleyen şey
-... .. Tabii her güzel evliliğin temelinde mutlaka doyurucu seks yatar. Ama o arzuyu, isteği kaybetmemek için çok uğraşmak gerekir. Yani bu bir sarmaldır. ... .. Aşksız, sevgisiz, dokunmadan, sevgi sözcükleri etmeden, birlik beraberlik olmadan bir evlilik olmaz. Kardeş kardeş birlikte yaşamak varken dırdırla, şiddetle devam eden bir ilişki benim için bir evlilik değildir. Kadın erkeğin korumasına, erkek de kadının şefkatine ihtiyaç duyar. ... ..

-Demek ki neymiş? Eşimiz ruh hastası değilse; bize şiddet uygulamıyorsa; bu ailenin saadeti bizden, yani kadınlardan sorulur. Günahı ile sevabı ile kadın esastır ve aileyi bir arada tutan, saadeti perçinleyen, kocasını çekip çeviren kadınlardır.

* Evlilik Sanatı ıı – Selin Özkök Karacehennem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder