28 Ocak 2017 Cumartesi

Fransız Devriminde Kadınlar *

1789 Büyük Fransız Devrimi döneminde öne çıkmış Fransız kadın kahramanlarının anlatıldığı roman bir roman kurgusu ile kaleme alınmış. Okurken dönemin olayları, acıları, hayat ve düşünce tarzları hakkında da fikir edinebiliyorsunuz. Kitabı arka kapak tanıtımında; “Büyük Fransız Devriminde rol oynayan  Robespierre, Danton, Marat, St. Just, Camille Desmoulins gibi kahramanlar herkes tarafından biliniyor. Ancak devrimde bazen açıktan , bazen perde arkasında ama önemli rol oynayan kadınlar aynı ölçüde bilinmezler. Serebryakova , devrimde olumlu veya olumsuz rol oynamış kadınların en önemlilerinin portrelerini çiziyor. Jirodenlerin (isimlerini Bordeaux kentinide içine alan "Gironde" bölgesinden almış, Fransız İhtilali esnasında mecliste burjuvazinin sesi olarak algılanmış, Kral'a yakın bir gruptu. Her ne kadar kurulduğu zamanda parti diye bir kavram olmasa da en az bir parti kadar organize bir örgüttü. En önemli ismi Brissot'dur. Bu şahsın grup üzerinde etkisi o kadar büyüktür ki daha sonraları "Brissotisten" diye anılır bu grup. Jakobenlerle kıyasıya bir güç savaşı vermişlerdir mecliste ancak genelde onların gerisinde kalmışlardır. Kral'ın idamına karşı çıkmış ama engelleyememişlerdir.), giyotinde başı kesilen gizli lideri Madam Rollnd, Marat’ın katili Charlotte Corday, kenar mahalleli kadınların önderi aktrist Claire Lacombe ve arkadaşı Pauline Leon, sıradan hayatı Camille Desmoulinsle evlendikten sonra değişen Lucile Desmoulins, Robespierre’in davasına inanmış onurlu Elizabeth Lebas ile kız kardeşi Elenar Duplay, sırtında erkek giysileriyle atını Versailles sarayına süren jakoben Théroigne Mericourt’un renkli yaşamları gün yüzüne çıkıyor böylece. Ama sadeece bunlar değil. Josephine Bonaparte, Madam Dubarry gibi aristokrat kadınlar ve bir dönem Napoléon yandaşı olan, giyotine ramak kala devrim kahramanı lan edilen Thérésa Tallien de kitaptaportresi çizilen kadınlardan.” vurgusu yapılıyor.
-Kitabın önsözünü yazan M.N. Pokrovski’nin, dikkat çeken düşüncelerinden alıntıları paylaşalım: ... ..Biz Marksistlerin salt gerçeği, hiçbir şeyi gizlemeden ve süsleyip püslemeden elden geçirebilmesi elimizde büyük bir silahtır. ... .. bizim “tarihsel portrelerimiz “ daima sınıfsal portreler olarak kalacaktır. Bundan utanç duymaya gerek yok. Tarihi, belirli bir sınıfın çıkarları için saptırmakla, onu bu sınıfın bakış açısına göre betimlemek farklı
şeylerdir. ... ..
Bu kitap sınıfsal bir görüş açısına sahiptir. Bu, dünya tarihini başkaları için biçimlendiren ve nihayet şimdi tarihi kendi adına ve kendisi için yapan bir sınıfın görüş açısıdır. Tarihin doğal efendisi, bu konuda kendi bakış açısına sahip olma hakkını elde etmiştir.
-Sınıfsal bakış açısının, kelimenin en dar anlamıyla, tarihsel portrelere nasıl yansıtıldığını izlemek ilginç olsa gerek. Jirodenci tarihçiler için Charlotte Corday (Şarlot Korde) güzel bir kadın. Jakobenler için ise neredeyse bir gudubettir. ... ..
-Yoldaş Serebyakova, öyküsü için tiplemeleri çok başarılı biçimde seçmiştir. Kadın, düntyadaki tüm devrimlerde büyük rol oynamıştır. Ancak burjuva toplumunda kadının eşir durumda olmayışı bu alana da yansımış, devrimci kadınlar üzerine, devrimci erkeklere kıyasla çok daha az şey yazılmıştır. Bu açıdan kitap, birçok okuyucuya yeni şeyler verebilecektir.



*Fransız Devriminde Kadınlar – Galina Serebryakova

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder