9 Şubat 2020 Pazar

Haritada Kaybolmak*

Boş salonda, bankonun ardında uyuklayan kütüphaneciyi uyandırarak, “Özür dilerim,” diye seslendi Chris, “okyanuslar ve adalar üzerine kitaplar nerede?”
Salonun gerisindeki coğrafya kitapları bölümüne yönlendirilen Chris ve Francis, oarada tam aradıklarını buldular: Üç ciltlik Coğrafya Ansiklopedisi ve bir de Dünya Atlası. Harita rulosunu yakındaki bir masanın üsütüne yayıp, ilk bulmacayı bir kez daha incelediler.
Bu defa Chris telaşı bir yana bıraktı, hatta işi ele aldı.
“Tamam. Üsütünden tekrar geçelim.” dedi, bilmeceye odaklanarak. “ikinci büyük okyanus...” Atlası açıp, içindekiler sayfasından istatistikler bölülümünü buldu. “İşte, büyüklüklerine göre okyanuslar şöyle sıralanıyor: Büyük Okyanus, Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Kuzey Buz Denizi...”
“Eh, bu kolaymış,” diye güldü Francis. “İkinci büyük, Atlas Okyanusu. Sonra?”
Chris sabırsız bir el işareti yaparak, “Atlantik de denen Atlas Okyanusu’nun alanı, yaklaşık 106 milyon 460 bin kilometrekare.”
“Ah, o kadarcık mıymış!” diye bağırdı Francis hayret etmiş gibi yaparak. “En büyüğünün alanını hiç söyleme bana.”
“Pasifik de denen Büyük Okyanus...” diye sürdürdü Chris, yaklaşık 179 milyon 700 bin kilometrekare.”
“Sana söyleme demiştim, Christopher Alt. Yapacak işimiz var.” diye onu azarlayıp, bilmeceye geri dödü Francis. “Şimdi, şu ada –volkanik oluşum ve de Norveç Denizi’ne yakın.”
Bulmaca üzerine kafa yormak, sanki bir okul projesi gibiydi. Bütün iş, onuncu bulmacaya kadar böyle sürdürmekti.
Chris atlasta Atlas Okyanusu’nun sayfasını buldu. “Norveç Denizi... İşte tahmin ettiğim gibi, Norveş kıyılarının ilerisindeç Yakınlarında hangi adalar varmış?... Shetland Adaları, Fareo Adaları ve İzlanda.”
Francis, Coğrafya Ansiklopedisi’nin ilk cildini alıp, üçüncüsünü de ağabeyine uzattı. “Bak bakalımi Fareo Adaları için ne diyor, “ diye önerdi. “Ben de, Fareo’ya bakayım.”
On dakika kadar araştırdıktan sonra, iki kardeş birbirine bigi verdi.
“Fareo Adaları bilmeceye kısmen uyuyor, “diye başladı Frtancis. “Dinle bak: Fareo Adaları, milyonlarca yıl önce deniz dibi volkanlarıyla oluşmuştur. ... ..
.. ..
“Shetland Adaları da ilgisiz,”... ..
... ..
“Öyleyse, İzlanda olmalı!” diye atıldı Francis sevinçle. ... ..


*Haritada Kaybolmak & Vladimir Tumanov

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder