23 Haziran 2023 Cuma

İlâhi Hikmet'te Kadın*

Kadın-Erkek Eşitliğinin Temelleri ve Anlamı

… .. Allah kadını erkek için değil, ikisini de birbiri için yaratmıştır. Kadının bu dünyada erkek insanların giydiği beden elbisesine erkeğin de kadın insanların giydiği beden elbisesine ihtiyacı vardır. (Bakara, 2/187) … ..

… .. 

… .. (s.29)Kevser Sûresi’ ile cevaplarını aldılar ve Resûl-i Ekrem’in (S.A.) mübarek soyu kızı Fatıma (A.S.) ile devam etti. Resûl-i Ekrem (S.A.), kadını erkek cinsi karşısında düşürüldüğü ikinci sınıf insan konumundan kurtardı. … ..

… .. İslâm, kadını erkekten aşağı gördüğü için değil, bireysel özellikleri dolayısı ile erkeğe bazı görevleri yüklemeyi daha uygun gördüğü için, bir imtiyaz değil bir görev demek olan”evlilik birliği resiliğini” erkeğe yükler. Ne var ki bir görev demek olan  evlilik birliği reisliğinin reisliği etrkeğe verilmekle, erkek cinsinin kadın üstünlüğü tanınmış olmaz. Erkeğin durumu “primus inter pares” (first among equals / eşitler arasında önce) olmaktan fazla birşey değildir. ve reislik durumunu kötüye kullanmaması için tedbirler alınmıştır. … ..

… ..

(170)Gökalp, kadınları kastederek şöyle diyordu: “Bu mahlûklar nasıl hakir olur şer’in gözünde?;’/ Bir yanlışlık var mutlaka müfessirin sözünde.” Doğru söylüyordu. Kadın ikinci sınıf insan olarak görülüyorsa, bu değer

yargısının kaynağı Vahiy’’de olamaz. Fakat nerede? hangi müfessirin sözünde?

… ..

(sf.171)Gökalp’in “müfessir”inin nerede olduğunu arayalım. Son zamanlarda, İslâm2ınj kadına değer vermediği yargısını içeren bildirilerin altında, yalnızca Müslüman olması gereken adlar değil, olağanda Müslüman olmayan yurtdaşlarımıza ait olması gereken adlar da var. Musiki bilgim pek yoktur amma, bunların bazıları hızlı ve neşeli “allegro” adlar! “Dahleden dinimize bari müselman olsa!” demeyelim, sadece andante veya adagio!” diyerek “müfessirin sözü”nün kaynağını araştıralım.

(sf.173)”Müfessir” daha başka ne dedi? Müfessir Paulus’a bakalım. Bu Hazret’in kavlince yalnızca rahibeler değil, her kadın örtünmelidir. Nitekim İslâm’da bunu söylüyor. Ancak İslâm’da örtünmeningerekçesi kadına saygı ve sevgi, kadını insan olarak değerli saymak, fesadın önlenmesidir. Paulus’a göre kadın niçin örtünmeli? Çünkü erkek -hâşâ- Allah’ın suretidir; bu bakımdan lakına üstündür. Erkek kadın için değil , kadın erkek için yaratılmıştır. Kadının örtünmesi , bir tür; erkek üstünlüğünü kabul etmesinin alametidir. … ..

… ..




*İlâhi Hikmet’te Kadın &  Prof. Dr. Hüseyin Hatemi

milenyum yayınları

1.Baskı: Temmuz 2013


 *(bir şeyden) kâm almak : umduğunu ve istediğini elde etmek, dilediği biçimde zevk almak, keyfini çıkarmak. 



*allegro - Nedir Ne Demek

*Canlı, neşeli ve hızlı bir biçimde (çalınarak). Müzikte çabuk ve hareketli bir tempo işareti. (tûl.) Müzikte çabuk hareketler.Dgr.:allegro


*Adagio - Vikipedi (wikipedia.org)

*Adagio, müziğin yavaş çalınacağını gösteren bir işaret.

Adagio, Lara Fabian'ın İtalyanca ve İngilizce versiyonları bulunan şarkısı.

 

1 yorum:

  1. Kitabın ilk bölümü verilmek istenen mesajı anlamak için yeterli. Sonrasında ise; tekrarlar ve meraklısı için ayrıntılara yer veriliyor.

    YanıtlaSil