18 Eylül 2023 Pazartesi

Hamlet*


 

1564. Stratford -upon-Avon. Çok sonraları Hesse’nin “sanat” diye nitelendirdiği eylemleri gerçekleştiren bir adam… Ölümün, Azrail’in elinden bir şeyler kurtarıyor. Yazı bir ülke sınırlarına giren her şeyin ölümsüzlükle yaftalandığı. Adam önce “Hamlet”i çekip alıyor. Tozlarını üfleyip koyuyor bir köşeye. Ölümlülüğü silip atıyor üstünden Atamızın işlediği o “ilk günah”tan ellerine, hepizin ellerine bulaşan kirleri arındırmaya çalışıyor sonra. Ve tek şey kullanıyor bunun için ; intikam! Çünkü yıkanmak, arınmak demek intikam. Kral, Kraliçe, zehir, hayalet, Polonius, Ophelia, Laertes… Hepsi dahil oluyorlar adamın ülkesine. Hamlet’i çevreliyorlar. Oyun içinde oynuyorlar. Gittikçe yaklaşıyor, aynu yüz oluyorlar. Aynı yüz oluyor iyiyle kötü. Bize sırlara, felsefeye, inançla, nükyetle çizilmiş bir portre sunuyorlar. Tek yüz, tel silüet, beliriyor hepsinin birleşmesinden. Dünyanın neresinden bakarsanız bakın, hangi pencereyi açarsanız açın, onun karakteriyle göz göze geliyor, o aynı adamı görüyorsunuz. O; Lear, Hamlet, Othello, Macbeth…

O, William Shaskespeare!

William Shaskespaareve Hamlet Üzerine

Birkaç kesin bilgi dışında  hayatının büyük çoğunluğu tahminler üzerine kurulu olan William Shakespeare, Stratford -upon-Avon kasabasında John Shakespeare adlı bir tüccarın üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelir. Doğum günü kesin olarak bilinmemekle beraber, kilisedeki vaftiz kaydının 26 Nisan olduğu göz önünde tutularak 23 Nisan’da doğmuş olabileceği düşünülmektedir. Kasabadaki okula devam ettiği ve orada Latince öğrendiği sanılmaktadır. Shakespeare'in babası bir müddet belediye başkanlığı da yapmıştır. Ayrıca Stratford’a gelen gezici kumpanyalara gerekli izni veren kişi konumunda gözükmektedir. Shaskespeare’in bu dönemde tiyatro ile tanışmış olması kuvvetle muhtemeldir. 1582 yılında henüz on sekiz yaşındayken kendisinden sekiz yaş büyük Anne Hathaway ile evlenir. Bu evlilikten Judith ve Susanna adında iki kızı ve sonradan küçük yaşta ölen Hamnet adında bir oğlu olmuştur. Bundan

sonraki dönemde eelimizde Shakespeare'e ait herhangi bir veri bulunmamaktadır. ... ..

... ..


Hamlet  & William Shaskespeare

Türkçesi: Esen Genç

Ve Edebiyat Yayınları

Eylül 2009



*William Shakespeare - Vikipedi (wikipedia.org)

*William Shakespeare (26 Nisan 1564 (vaftiz) – 23 Nisan 1616), İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Genellikle İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyunu yazarı olarak anılır.[1] İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir.

… ..

Romeo ve Juliet

Macbeth

Kral Lir. 

Hamlet

Othello

Jules César 

Antonius ve Kleopatra

Troilos ile Kressida

Atinalı Timon

Yaz ortasında bir gecelik rüya

Yeter ki Sonu İyi Bitsin

Beğendiğiniz Gibi

Cymbeline, King Of Britain

Aşkın Çabası Boşuna

The Merchant Of Venice, Or Otherwise Called The Jew Of Venice

Kuru Gürültü

Pericles, Prince Of Tyre

Hırçın Kız

Yanlışlıklar komediası

Fırtına

On ikinci gece

Verona’nın İki Asilzadeleri

İki Soylu Akraba

Kral John

The Tragedy Of King Richard II

The History Of Henry IV, Parts I And II

The Life Of Henry V

VI. Henry (Part 1, Part 2 and Part 3)

The Tragedy Of Richard III

Henry VIII. (All Is True)



*Hamlet - Vikipedi (wikipedia.org)

*Hamlet … ..   özgün adı:The Tragical History of Hamlet, Prince of Denmark), William Shakespeare tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan temasında trajediyi işleyen oyundur. Danimarka'da geçen oyunda Prens Hamlet'in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius'tan nasıl intikam aldığını anlatır. Oyun renkli bir biçimde kahır dolu kederden, hiddet dolu gazaba geçen gerçek ve yapmacık cinnetin izlediği yolu çizer ve ihanet, intikam, ensest, ahlaksızlık konularını işler.

… ..

Oyunun dramatik yapısı ve karakterlerinin derinliği Hamlet'in birçok açıdan tahlil edilmesine, yorumlanmasına ve üzerinde tartışılmasına neden olmuştur. Örneğin, yorumcular Hamlet'in amcasını öldürme konusundaki kararsızlığı karşısında yüzyıllarca şaşkın kalmışlardır. Bazıları bunu yalnızca olay dizisini sürdürebilmek için olduğunu düşünürken, diğerleri bunun soğukkanlılıkla işlenecek cinayetin, intikam hesaplarının ve set çekilen arzunun getirdiği karmaşık felsefi ve etik sorunların yarattığı baskı nedeniyle olduğunu söylemektedir. Yakın zamanlarda psikanalitik eleştirmenler Hamlet'in bilinçaltı arzularını tahlil ettiler ve feminist eleştirmenler sıklıkla kötü niyetli olarak değerlendirilen Ophelia ve Gertrude karakterlerini tekrar değerlendirmiş ve itibarlarını iade etmiştir.

… … 


Konu Özeti: 

Hamlet'in kahramanı, kısa süre önce ölmüş olan Kral Hamlet'in oğlu, babasının kardeşi ve halefi olan Kral Claudius'un yeğeni olan Danimarka Prensi Hamlet'tir. Kral Hamlet'in ölümünden sonra Claudius alelacele Kral Hamlet'in dul eşi ve Hamlet'in annesi Gertrude ile evlenir. Geri planda Danimarka'nın komşusu Norveç ile uzun zamandan beri süregelen düşmanlığı devam etmekte ve Norveç prensi Fortinbras önderliğinde bir işgal beklenmektedir.

Oyun Danimarka Kraliyet Sarayı Elsinore'da soğuk bir gecede açılır. Askerler Hamlet'in arkadaşı Horatio'yu Kral Hamlet'in hayaletini gördüklerine inandırmaya çalışırken, Hayalet tekrar ortaya çıkar. Horatio'dan Hayalet'in ortaya çıkışını duyduktan sonra Hamlet Hayalet'i görmeye karar verir. O gece, Hayalet Hamlet'e görünür. Hamlet'e babasının ruhu olduğunu söyler ve Claudius'un Kral Hamlet'i kulaklarına zehir akıtarak öldürdüğünü ifşa eder. Hayalet, Hamlet'ten intikamını almasını ister; kabul eden Hamlet yapmacık cinnet geçirerek şüpheleri üzerinden atmaya karar verir. Ancak Hayalet'in güvenilirliğinden emin değildir.

… … 



*Tirat - Vikipedi (wikipedia.org)

*Tirat bir tiyatro oyununda oyuncuların yazı ya da konuşmada b ir kez söylediği parça. Bir düşüncenin kesintisiz gelişimi; uzun ve tumturaklı konuşma olarak da tanımlanabilir. Genellikle başrol oyuncusunun yaptığı uzun konuşmadır.


1 yorum:

  1. Tiyatro sahnesinde izlemek isterim.
    https://www.youtube.com/watch?v=tsPPI_7x1dk

    YanıtlaSil