20 Ocak 2015 Salı

Annelik Sanatı *

Pedagog Adem Güneş; bir çok anne baba ve ebeveyn için anahtar çözümler sunuyor. Kitap 205 sayfa.Her kitabını okuyunca; neden diğer kitaplarının da okunması gerektiğini anlıyorsunuz.
-Önsözde yazdıklarına katılmayan olabilir mi? Adem Güneş’in kitabın baş tarafındaki ifadeleri içeriği kadar önemli;
-Annelik, hiçbir şeye benzemez; ne baba ne amca ne de teyze olmaya... Yorucu, yıpratııcı ve kendini yaşamaktan vazgeçirici bir tercihtir annelik... ..
-Böylesi bir işin başındaki anne ne kadar rahat ve huzur içindeyse o anneden yetişen güller de o denli güzel ve huzur verici olacaktır. Eğer anne, rahat ve huzurlu bir ortamda değilse, ... .. onun elinde yetişen güllerin rengi solgun, çiçeklerin boynu bükük olacaktır; tıpkı anne gibi...
-Ve gariptir annelerden hep “anne gibi anne olma”ları beklenir ... ..Peki; anne insan değil mi? Bunca şeyi tek başına mı yapmalıdır yoksa annenin yanında ona “eş”lik edecek bir baba mı olmalıdır?
-Anneye, bir anne şefkatiyle sahip çıkıp “kızım” diyerek kanatlarının altına alacak bir kayınvalide gerekli değil mi? ... ...
-Bu kitap sadece annler için değil, annelere “eş”lik etmek isteyen babalara yönelik olarak da hazırlandı. ... ..
-Kitabı okumanıza gerekeçe oluşturabilecek kısa alıntıları paylaşalım...

Annenin kendisiyle tanışması *
-Günümüz modern hayatı, anne adaylarının bir ev içinde hayatlarını yanlız başına geçirmeye zorlamaktadır. Anne modern hayatın –sanki- bir gereği olarak kendi çevresinden ve akrabalarından kopmakta, kendi annesi ve kayınvalidesi
gibi annelerin doğal desteğinden mahrum kendi kısıtlı tecrübeleri ve tahminleriyle çocuğunu yetiştirmeye çalışmaktadır.
-Her ne kadar, birçok annenin yanında ve yakınında kendi annesi veya kayıvalidesi bulunuyor olsa da kuşak çatışmasından dolayı onlardan yeterince faydalanamamaktadır. Ayrı bir evde hamilelik geçiren genç anne adayı, (ayrı bir evde) dünyaya getirdiği çocuğuyla baş başa kalmakta, onun fiziksel gereksinimlerini yeterince yerine getirse de ruh ve duygu dünyasında çok acemilik yaşayabilmektedir.
-Anne, çocuğunu kendi  yetiştirmeye çalışsa da çevre desteği olmadan bir çocuğun yetiştirilmesi oldukça zordur.
-Ayrıca hiçbir annenin, tek başına bir çocukla baş edebilecek kadar güçlü bir sinir sistemine sahip olduğuna inanmıyorum.
-Daha hamilelik döneminden hormonal yapısı alt üst olan anne adayı, gereksiz zamanlarda, gereksiz tepkiler vererek zaten sinir sisteminin ne kadar yırandığının işaretini vermeye başlar. Kimi zaman kendisinden uzaklaştığını düşündüğü eşini yeniden kazanma çabası kimi zaman doğum esnasında yaşayacağı ölüm korkusu kimi zaman yeni bir can parçasının sorumluluğunun verdiği yükün ağırlığı kimi zaman hormonal yapısındaki değişiklikler, anneyi gereğinden fazla tedirgin eder.
-Tedirgin bir insanın ise yanlış yapması çok normaldir. Genç anneye bu yönüyle bakıldığında, yeni doğan bebeğin, aslında duygu dünyası karmakarışık olan bir annenin kucağında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
- babanın bu dönemde, annenin yanında olması, ona duygusal desteğini vermesi ve onun yaptığı yanlışları olgunlukla karşılaması çok önemlidir.

*Annelik Sanatı - Pedegog Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder