6 Ocak 2015 Salı

Devleti Güçlü Kılmak *

-Emekli Orgeneral Sabri Yirmbeşoğlu 1948 yılında Kara Harp Okulundan mezun olmuş ve 1990 yılında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteriyken emekliye ayrılmıştır. Yazar Türkiye-Yunanistan ilişkilerinden başlayarak yakın dönem gelişmelerini tarih sırasına göre ve başlıklar halinde okuyucuya hatırlatmaya çalışmış. İlgilenenler için derlenmiş, özetlenmiş bir çalışma. 
-Cumhuriyetin kuruluşundan sonraki sürece ilişkin olarak kaleme alınan ve satırlar arasında dikkati çeken bir kaç ayrıntıya birlikte göz atalım:
-... .. sosyal güvenlik kurumları iflasa sürüklenmiş, bir sosyal yapı, .... .. eğitim ve öğretime önem vermeyen  bir eğitim sistemi, en yüksek yargı organları başkalarınca devamlı bir şeklilde eleştirilen bir yargı mekanizması, ... ..enerji sıkıntısı tehditi altında bulunma, denetim ve kontrolün yok olduğu bir ortam yaratılarak soygun, yolsuzluk ve hortumlamaya, rüşvete her alanda geçit verme değil, kapıyı ardına kadar açık bırakma, sonunda yoksullukla yolsuzluğun kol kola gezdiği bir Türkiye yaratmışız.
-Devlet yönetimine, politika, strateji ve planlar yerine; kısa vadeli ayaküstü, uzlaşmadan yoksun, bilimsel, akılcı ve tecrübi olmayan kişisel görüş ve kararlar hakim olursa; gelişmelere hakim olunamaz, bunların sorun olmasına seyirci kalınır, sorunların çözümü zorlaşır, milli menfaatler zedelenir ve milletin huzur ve mutluluğu yerini istikrarsızlığa terk eder.
-İç güvenliğin sağlanmasında, sorumlu makamların ve bağlı kuvvetlerin yeterli seviyede güçlendirilip görevlerine yerine getirebilecek bir hale getirilememesi nedenleriyle hiçbir demokratik ülkede görülmemiş şekilde, en son başvurulması gereken TSK’nin iç güvenliğin sağlanmasında kullanılmasının olağan hale getirilmesi.
-Ana hatlarında uzlaşma sağlanmış ulusal iç ve dış politikalardan yoksun, şahsi politika ve değerlendirmelerle yönetilen devletlerde, ulusal politikalar ve stratejiler üretmek ve planlama yapmak yerine günü birlik , ayaküstü kararlar yönetime hakim olur., olayların ve gelişmelerin önünden gidilemez, sorunların olmasına seyirci kalınır, peşinden gidilir, önlem alma çare aramaktan yönetim bunalır. .... ..”Demokrasilerde çare tükenmez” sözleri milli devlet politikalarında olmayan devşetlerde slogan haline gelir. ... ..
-Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve Kıbrıs...
-Türkiye-Avrupa ilişkileri ve Avrupa Birliği (AB)...
-Körfez savaşı ve sonrasında Irak; ... .. Güneyde petrol sahalarını Türkiye’den esirgeyen, İngiltere yanına ABD’yi de alarak şimdi de, Güneydoğu Anadolu’muzdaki önemli su ve ekonemik yer altı kaynaklarını, Türkiye’den kopartmaya çalışarak, Kürdistan projesi ile büyük bir tehdidi Türkiye’nin böğrüne yöneltiyordu.
-Bilişim alt yapısı ve bilgi toplumu: ... .. Vahşi kapitalizm refahı adil dağıtmadığı için gözden düştü, Komünizm ise sefaleti adil dağıtmadığı için çöktü.
-Eşit değil, adil dağıtmı esas alan bir dünya ve adil dağılıma dayalı toplumlar kuruluncaya kadar... dünya ve ülkeler huzur ve barışa kavuşamayacaklar.

* Devleti Güçlü Kılmak – Sabri Yirmibeşoğlu *

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder