12 Ocak 2015 Pazartesi

Zorlu Yılların Sessiz Tanığı ıı *

Vatana adanmış bir hayat
Kara Kuvvetleri eski komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın anılarını kaleme aldığı eserin ikinici cildi Balyoz davası ile başlıyor. İki cildin toplam sayfa sayısı 640.
-Giriş bölümünde yapılan değerlendirmeler ve sonrasından kısa alıntılar ilgi çekici.
-İlk ciltde de vurgu yapıldığı üzere; günümüzde Ortadoğu’da yaşanan vahim olayların global politikaların sonucu  “vekaleten” yürütülen savaş görünümünde olduğuna vurgu yapılıyor. -Yazarının ifadeleriyle; içinde ABD’si, Rusya’sı, Çin’i, İngiltere’si, Fransa’sı, İran’ı, Irak’ı, Suudi Arabistan’ı, Katar’ı olan mücadele. Askerleriyle görünmüyorlar, ama gruplar vekâleten savaşıyorlar.
-Sonraki sayfalarda çok geniş yer bulan Balyoz Davası ile ilgili gelişmeleri emekli komutanın gözüyle takip edebilirisiniz.
--Her iki cilt de büyük birikimin ve emeğin eseri. Yaşananların ve dünyadaki sosyal değişimin, bunu yanında teknolojik ilerlemelerin her alanda neden olduğu dönüşüme dikkat çekilmesi ön plana çıkarılıyor. Kitapta sıralanan ve üzerinde düşünülmesi gereken ayrıntılar komutanın tecrübelerini yansıtıyor.

Balyoz Davası
Şikâyet makamı mı?  & Sorumluluk makamı mı?
-Kitabın yazarının da vurguladığı üzere, “açıklamaktan üzüntü duyduğu" yaşanmışlıklar iç karartıcı... yazar kendini savunurken; süreç içinde yaşananları, yazılı ve görsel basında ye alanları uzun uzun sayfalara yansıtmış, tekrarlar kitabın sürükleyiciliğini zora sokmuş...
-Karşılıklı suçalamaların ötesinde nezaket sınırlarını aşan ve seviyeyi düşüren ifadelerin kitapta yer bulması insanı başka
düşüncelerle baş başa bırakıyor...
-Emekli Kuvvet Komutanı bu duruma açıklama yapmış; (364) “Balyoz davası ile basına intikal eden bilgi ve belgeleri bu kitapta toplamamın sebebi ileride araştırmacılar için bir arşiv niteliği kazanmasıdır.”
-Devletin yüksek makamlarında görevli olanların aşağıda sıralanan şikâyetleri/sızlanmaları bir o kadar endişe verici... .. bir o kadar da ikna edicilikten uzak... ..
-Emirlere aykırı olarak yapılan hazırlıklar,
-Tarihin erçekleri ortaya çıkarmak gibi bir yanı olduğunu unutmamak gerekir...
-Ciddi disiplin ihlalleri,
-Komutana bilgi vermeyen, komutanıyla farklı düşünen ve şahsi görüşleriyle hareket eden, yetkisini aşan kurmay başkanı,
-Tatbikat sonrası komutana rapor sunmayan gözlemci,
-Görevini yapmayan, doğru bilgileri zamanında komutana aktarmayarak çok ciddi usul hatası yapan karargâh,
-Komutan direktifine aykırı tatbikat icra edenler... ...
-Bütün bunlar liyakat sorununu akıllara getiriyor.
-Emekli Kara Kuvvetleri Komutanının da kitabında yer verdiği ve basında değerledirme yapan köşe yazarlarının düşüncelerini bir kez daha değerlendirmek gerekmez mi?
-Özeleştiri yaparken, sadece  kendimizi değil, aziz milletimizi de ikna etmek gerekmez mi?
-Bütün bu olanlardan sonra yazılan bu iki cilt kitap ile aziz milletimizin vicdanlarındaki yeriniz nedir? Kendinize soruyor musunuz?
-Kimi kime şikâyet ediyoruz?...
-Hem şunu şunu ben terfi ettirdim diyeceksiniz, sonra da liyaksız olduklarına vurgu yapacaksınız... işin bu bölümünde yanlışlık yok mu?
-Hataları hep başkasında bulmak yerine; bir kez daha şapkayı önümüze koyup düşünmek gerekmez mi? Kendimizi bir kez daha gözden geçirsek olmaz mı?...

Silahlı Kuvvetler ve İki Parametre 
Doğru söze ne denir?
-Bugün gelinen aşamada; Silahlı Kuvvetlerimizdeki yapının iki parametre tarafından belirlendiği görülüyor. Bunlardan biri sevgi ve güvene dayalı hizmet anlayışı, diğeri ise; her faaliyetin hukuka uygunluğunu sorgulayan hizmet anlayışı.
-Yüzlerce yıldır devam eden ve şeref kabul edilen hizmet anlayışı, yaşanan son olaylardan sonra yalnız hak ile sınırlandırılan bir anlayışa dönüşmüştür.
-Son yıllardaki davalardan sonra güven duygusundaki azalma, hizmetin ifası için riski göze alarak inisiyatif kullanma anlayışı yerine, en küçük bir hizmet için dahi emir talep etme ve ininsiyatif kullanmama sonucunu doğurmuştur. Bana göre bu durum son derece sorunludur. Çünkü harp inisiyatif kullanmayı, riski göze almayı gerektirir.

*Zorlu Yılların Sessiz Tanığı ıı - Aytaç Yalman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder